Slovesnost 6. maja v Serdici na Goričkem v Prekmurju

 FOTOREPORTAŽA – FILIP MATKO FICKO

Lipa in breza v spomin Rdečearmejcem

 slovesnost-6-maja-v-serdici

Slovesnost 6.maja v Serdici.

Vsako leto potekajo po vsej Republiki Sloveniji spominske prireditve v čast 9. maja – Dneva zmage nad fašizmom in nacizmom ob koncu 2. svetovne vojne. Tudi v Prekmurju.

e-mihalic-levo-in-aleksej-abramov

 E. Mihalič (levo) in Aleksej Abramov.

V Ocinju na Goričkem, v današnji Občini Rogašovci, je spomladi leta 1945 v zaledju frontne črte Bad Radkersburg – Jennersdorf (Radgona – Ženavci) delovala bolnišnica sovjetske Rdeče armade, imenovali so jo »Mali Monošter«, kjer so nudili pomoč ranjenim vojakom in oficirjem 113. pehotne divizije ter 73. gardske divizije Rdeče armade.

milan-gaber-tajnik-zzb-nob-rogasovci

Milan Gaber, tajnik ZZB NOB Rogašovci.

Veliko ranjencev je tudi podleglo ranam in tako je tik Ocinja, v Serdici, bilo pokopanih okrog 140 preminulih, ki so jih leta 1955 prekopali na pokopališče v Mursko Soboto.

moski-pevski-trio

Moški pevski trio.

Zato se vsako leto potekajo spomnijo teh padlih borcev proti nacifašizmu in tako je bilo tudi letos, v nedeljo, 6. maja popoldne. Vabilu Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB Rogašovci so se odzvali članice in člani te organizacije iz celotnega Pomurja ter veteranskih organizacij vojne za Slovenijo 1991: takratnih slovenskih teritorialcev in pripadnikov policije.

polozitev-venca-k-spomeniku

 Položitev venca k spomeniku.

Nagovor je imel župan Občine Rogašovci, Edvard Mihalič, ki je ob tej priložnosti z vodjo konzularnega oddelka Veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani Aleksejem Abramovim simbolično ob spomeniku zasadil lipo (simbol Slovenije) in brezo (simbol Rusije). K spomeniku sta položila tudi venec.

simbolicna-zasaditev-breze

 Simbolična zasaditev breze.

Kulturni program so ob tem izvedli: z recitacijama šolarka Katarina Lopert Gomboc in šolar Sebastjan Gomboc, a nekaj pesmi je zapel moški pevski trio.

simbolicna-zasaditev-lipe

 Simbolična zasaditev lipe.

 

recitator-ucenec-sebastjan-gomboc

 Recitator učenec Sebastjan Gomboc.

recitatorka-ucenka-katarina-lopert-gomboc

 Recitatorka učenka Katarina Lopert Gomboc.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko