SRBI IZ ŠTAJERSKE ZAJEDNICE SA SRBIMA IZ MAĐARSKE POTPISALI POVELJU O SARADNJI

PROFESORU VLASTIMIRU VUJIĆU SVEČANO URUČENO PRIZNANJE »ZLATNO PERO ŠTAJERSKE«

img_0100

Vlastimir Vujić, dobitnik prestižnog novinarskog priznanja “Zlatno pero Štajerske”.

Budimpešta, 17. maja – Samouprava Srba u Budimpešti, Srpski institut i Srpski kulturni klub u Budimpešti organizovali su  u Budimpešti (sinoć 16 maja) Srpski dan pod imenom: Srbi u Sloveniji. Veliki praznik Srba iz Mađarske dogodio se 16. maja u svečanoj sali Telekijanuma u Budimpešti kada su organizatori predstavili svoje goste  Srbe iz Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Slovenije. U kulturnom delu programa je Rade Bakračević, režiser predstavio svoj dokumentarni film: »Putevima pravoslavlja«. O ovom filmu je izrekao pohvalu Dr Vladika Andrej, Mitropolit švajcarsko – austrijski:   »DOKUMENTARNI FILM RADETA BAKRAČEVIĆA PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA  JE SRPSKA SVETINJA I PUTOKAZ KA BOGU I PRAVOM PUTU«.

img_0213

Oni su organizovali svečanost u Tekelijanumu.

Za snimanje filma je Rade Bakračević, režiser i snimatelj filma dobio Blagoslov od Njegove Svetosti Patrijarha G. Irineja, čije reči su zabeležene na filmu: »Pravoslavna crkva stoji za snimanjem filma Putevima Pravoslavlja i uvek kada članovi filmske ekipe Štajerske zajednice pokucate na naša vrata biće vam otvorena«

img_0035

Voditelji programa (od leve) Vlastimir Vujić, dobitnik priznanja, Borislav Rus, predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj, Pera Lastić, direktor Srpskog instituta iz Budimpešte i Rade Bakračević.

U nastavku kulturnog programa učenice srpske škole »Nikola Tesla« iz Budimpešte: Jana Lišanin i Marija Simić čitale su pesme Rada Bakračevića a ostali deo programa pripao je  domaćinima Srbima iz Srpskog kulturnog kluba iz Budimpešte.

Rade Bakračević je govorio o Srbima, koji već 300. godina žive u Sloveniji.

Zajednički program Srba iz Slovenije i Mađarske obogaćen je još jednom zajedničkom akcijom. Rade Bakračević je kao predsednik komisije za dodelu prestižnog priznanja »Zlatno pero Štajerske« predao priznanje ovogodišnjem dobitniku profesoru Vlastimiru Vujiću, novinaru i književniku za njegovo životno delo.

img_0178

Prisutni poštovaoci srpske kulture.

Srpske novine: »Štajerske novosti« več 12. godina prate aktivnosti srpskih novinara i književnika po celom svetu. Do danas 17. maja internetnu stranu Štajerskih novosti  posetilo je 18.705.000 ljudu sa svih šest kontinenata, što predstavlja rekord za Ginisa. U okviru Srpskog kulturnog društva registrovali su komisiju koja daje prestižna priznanja: »Zlatno pero Štajerske« za uspehe u novinarstvu i književnosti. Do sada su članovi komisije dodelili 23 Zlatna pera  Štajerske vrhunskim novinarima i književnicima.

Članovi komisije za dodelu priznanja, koji su odlučili o nagradi:
Predsednik komisije: Rade Bakračević, univ. dipl. inž, režiser i novinar iz Maribora, glavni urednik „Štajerskih novosti“
Članovi:
Dr Marko Lopušina, potpredsednik, novinar, književnik – Beograd
Zorica Zec, član, novinar, urednik Serbskih novina – Beograd
Dragan Pavić, član, umetnik – Grac
Zdravko Majstorović, član – fotoreporter – Murska Sobota
Dobre Stojanovski, član – fotoreporter – Radenci
Dušanka Šoef, član, pesnik – Grac
Đuro Milekić, član, književnik – Aranđelovac

img_0194

Intervju za RTV Srbije

Na sastanku komisije za dodelu međunarodnog priznanja „Zlatno pero Štajerske“, koji je održan 28. marta u Mariboru, donesena je odluka da se za 2018. godinu dodele četiri priznanja za životno delo ličnostima iz oblasti novinarstva i književnosti: Miodragu Jakšiću, Vlastimiru Vujiću, Ninu Brajoviću i Aleksandri Čubranović.

Najsvečaniji trenutak susreta Srba iz Mađarske i Slovenije bio je tada kada je sinoć na proslavi u istorijskoj zgradi Tekelijanum u Budimpešti Rade Bakračević, predsednik komisije za dodelu prestižnog  međunarodnog priznanja uručio laureatu profesoru srpske gimnazije »Nikola Tesla« novinaru Vlastimiru Vujiću »Zlatno pero Štajerske« za životno delo.

Priznanja ostaloj trojici predata su 11. i 12. aprila u Zrenjaninu i Beogradu.

img_0137

Za dobitnika priznanja svečana majica Štajerskih novosti

Ovaj najuzvišeniji čin za jednog novinara blagoslovio je Njegovo visoko preosveštenstvo Episkop Budimski Gospodin Lukijan. Svečani čin predaje »Zlatnog pera Štajerske« bio je još svečaniji i zbog samog čina predaje priznanja, koje se odigralo u svečanoj sali »Tekelijanuma« u Budimpešti u kojoj je potpisan čuveni akt o osnivanju Matice Srpske, takozvano »Osnovatelsko pismo«

Svečanom činu uručenja priznanja prisustvovali su: Borislav Rus, predsednik samouprave Srba u Budimpešti i Petar Lastić, direktor srpskog instituta u Mađarskoj.
Rade Bakračević je slavljeniku, pored priznanja  poklonio originalnu grafiku poznatog slovenačkog akademskog slikara profesora Lojza Logara i DVD sa snimljenim dokumentarnim filmom: “Putevima pravoslavlja”, koga je snimio 2016 godine.
Komisija za dodelu „Zlatnog pera Štajerske“ profesoru Vlastimiru Vujiću napisala je sledeće:

img_0116

Dobitnik priznanja dobio je i originalnu grafiku poznatog slovenačkog slikara Lojza Logara

Vlastimir Vujić (61), rodom iz Kule, profesor i stalni dopisnik političkog nedeljnika „Pečat“.

VLASTIMIR JE SRPSKA VELIČINA U CELOJ MAĐARSKOJ I VEOMA POŠTOVANO GRAĐANSKO, PROFESORSKO, SPORTSKO I NOVINARSKO IME. NJEMU TREBA PRIZNATI SVE USPEHE KOJE ZAVREĐUJE U SVOJOJ OTADŽBINI I NOVOJ DOMOVINI.

Vlastimir nastoji da u prvi plan stavi ljude i događaje koji afirmišu povezanost Srba u dijaspori i regionu sa Srbijom kao sa maticom i rad na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta daleko od domovine.

Svaki njegov tekst se transformiše u realnost Srba koji žive u raznim delovima ovog našeg napaćenog sveta. Vlastimir svojim tekstovima želi da dočara Srbima iz regiona i dijaspore jedan bolji i lepši svet za razliku od ovog u kojem vlada neka čudna i netrpeljiva atmosfera.

A Vlastimir je buntovnik u najboljem smislu te reči. Jedan od onih koji bi sve učinio da svet bude idealno mesto za život, koliko god to utopistički izgledalo i zvučalo.

img_0221

Na kraju su novinari i organizatori proslavili priznanje Vlastimira Vujića.

Dobitnik priznanja Vlastimir Vujić je izjavio: “Izuzetno sam počastvovan i vrlo ushićen što sam jedan od četvoro laureta vaše prestižne međunarodne nagrade – “Zlatno pero Štajerske” – koja mi je u ovoj, 2018. godini dodeljena – za životno delo u oblasti novinarstva! Pomenuta, visoko rangirana nagrada, priznanje je ne samo meni – već i srpskoj zajednici u Mađarskoj.

Štajerske novice

foto: Zdravko Majstorović