Patrijarh Irinej otvorio parohijski dom u Ljubljani.

FOTOREPORTAŽA: RADE BAKRAČEVIĆ

NAJVEĆI SKUP PRAVOSLAVNIH VERNIKA U SLOVENIJI

img_9801

Otvaranju Doma, pored velikog broja vernika, prisustvovale su i Zorana Vlatković, ambasadorka Srbije i Ivana Jakšić Matović, konzul.

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH IRINEJ ZAVRŠIO POSETU SLOVENIJI

img_9788

Ljubljana, 20. maja 2018 – Njegova Svetost Patrijarh Irinej stigao je u Ljubljanu u petak 18. maja. Razlog posete je otvaranje novoizgrađenog Parohijskog doma na dvorištu Srpske pravoslavne crkve Svetih Kirila i Metodija u samom centru Ljubljane pored poznatog parka Tivoli. Parohijski dom je uz pomoć vernika i države Slovenije izgradila Srpska pravoslavna crkvena opština Ljubljana.

img_9812

Patrijarh Irinej sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve iskoristio je svoj drugi dolazak u Sloveniju, da poseti i ostale gradove u Sloveniji u kojima živi srpski živalj. Kao prvo posetio je poznati gradić Koper gde je bio njegov domaćin Boris Popović, gradonačelnik. Koper je kao najveća slovenačka luka poznat po celom svetu. U njemu decenijama živi veliki broj Srba, koji su u Sloveniju stigli iz svih krajeva naše bivše zajedničke države. Zbog velikog broja pravoslavnih vernika u Kopru Srpska pravoslavna crkva odlučila je da u ovom slovenačkom gradu na Jadranu podigne Pravoslavni hram.

img_9837

Patrijarh je u razgovoru sa gradonačelnikom Kopra izjavio, da je Slovenija veoma lepa zemlja i da je očaran njenom lepotom. “Mi Srbi imamo veliko poštovanje i uvažavanje prema Sloveniji, bili smo uvek bliski i želeo bih da to ostane tako i u budućnosti, jer mi smo slovenski narodi i treba da budemo bliski jedni drugima. Mi iz Srbije treba da se ugledamo na razvoj Slovenije, koja je uvek bila jedan divan primer i sada je i ostaće”, kazao je patrijarh Irinej.

img_9965

Posle dvodnevne posete slovenačkim gradovima predstojatelj Srpske pravoslavne crkve stigao je u Ljubljanu u subotu 19. maja  gde ga je primio Zoran Janković, gradonačelnik. Posle sastanka sa gradonačelnikom Ljuljane Patrijarh je u 18,00 časova sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve održao liturgiju, pred velikim brojem pravoslavnih vernika. Posle liturgije Patrijarh je uzeo malo slobodnog vremena, da se je sa svojim arhijerejima prošetao po Ljubljani izjavivši, da je Ljubljana veoma lepo i čisto mesto.

img_9850

U nedelju 20. maja u 8,30. časova na crkvenom dvorištu hrama Svetih Kirila i Metodija u Ljubljani Patrijarha i arhijereje Srpske pravoslavne crkve  dočekao je veliki broj pravoslavnih vernika iz Slovenije, Italije i Austrije. Posle razgovora sa pravoslavnim vernicima Patrijarh je u crkvi Kirila i Metodija služio Svetu arhijerejsku liturgiju uz pomoć arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Po završenoj liturgiji Njegova Svetost održao je govor velikom broju vernika na dvorištu crkve.

img_9917

Patrijarh je pozvao srpski narod da dolaze u svoju crkvu i u nov Parohijski dom koji je savršeno izgrađen. Prisutnim vernicima je preporučio, da poštuju svoju novu domovinu i da sa Slovencima održavaju dobre odnose jer: »Srbi su sa Slovencima uvek bili u dobrim odnosima«. “Moramo poštovati sve ljude jer smo svi božji ljudi i nosimo u sebi božji lik, zato moramo u svakom čoveku videti brata ili sestru”.

Mnogo lepih reči Patrijarh je izrekao za pravoslavnu crkvu u Ljubljani, koja je, prema njegovim rečima, jedna od najlepših crkava izgrađena u srpsko – vizantijskom slogu.

img_9971

 

Njegova Svetost je takođe pozvala srpski narod, da poštuju i ostale žitelje drugih vera: »Jer smo svi božja deca i da nema razlike među ljudima ma koje vere bili«. U svom osećajnom govoru Mitropolit zagrebačko – ljubljanski Dr Porfirije, kao domaćin,  zahvalio se Patrijarhu, da je došao u Sloveniju, gde takođe žive njegovi vernici i zamolio Patrijarha, da više puta dođe u Sloveniju i da se moli za sve Srbe iz Slovenije.

img_9892

U nastavku aktivnosti Njegova Svetost je sa svojim sveštenstvom otišao u novoizgrađeni  parohijski dom, gde je razgledao prostorije i veoma zadovoljan čestitao predstavnicima pravoslavne crkve Ćirila i Metodija da su podigli dom u kome će pravoslavni vernici imati mogućnost da se druže i mole Bogu. Svečanom činu osveštanja su, pored velikog broja vernika prisustvovali i predstavnici srpske ambasade: Zorana Vlatković, ambasador i Ivana Jakšić Matović, prvi savetnik kao i predstavnici drugih vera koji žive u Sloveniji.

img_9957

Parohijski dom je podignut na crkvenom dvorištu u samom centru Ljubljane pored poznatog ljubljanskog parka Tivoli. U domu će se održavati sve važnije kulturne priredbe srpskih društava, očekuje se dolazak srpskih pisaca i muzičkih i pozorišnih grupa iz Srbije i Republike Srpske koji će nastupati za Srbe i Slovence iz  cele Slovenije. U Parohijskom domu će imati domicil i škola za učenje srpskog jezika i ćirilice.

Na kraju je Mitropolit dr Porfirije pozvao sve vernike i goste u Parohijski dom na druženje i zajednički ručak.