SEĆANJA NA HUMANITARNE AKCIJE

       SEĆANJA NA HUMANITARNE AKCIJE

 

ibarske-novosti

6. jun 2008. godine

   Humanitarna pomoć za izbeglice u Kraljevu

Humanitarci: Rade Živaljević, Rade Bakračević i Rade Lukić.

zivaljevic-nagl-i-ja
Rade Živaljević, Siegfried Nagl, gradonačelnik Graca i Rade Bakračević.

   • Humanitarna društva ,,Manastir Dečani” iz Graca i ,,Štajerska zajednica” iz Maribora do sada isporučila Crvenom krstu Kraljeva pomoć u vrednosti od oko 200.000 evra.

bernd-moser-direktor-joaneum-muzeja-u-gracu-gde-je-studirao-nikola-tesla-i-rade-bakracevic-i-rade-zivaljevic
Rade Bakračević, BERND MOSER, direktor Joaneum muzeja u Gracu i Rade Živaljević

Da se zajedničkim akcijama može najbolje realizovati humanitarna pomoć, dokaz je i taj, da su Rade Živaljević, predsednik humanitarnog društva »Manastir Dečani« iz austrijskog Graca i Rade Bakračević, predsednik Srpskog kulturnog društva »Štajerska zajednica« iz slovenačkog Maribora dogovorili aktivnosti na sakupljanju pomoći za izbeglice u Srbiji.

br-1

Siegfried Nagl i Fric Majcen predaju priznanje Radu Bakračeviću za njegovo humanitarno poslanstvo

Veliku pomoć pri sakupljanju sredstava pomogao im je i Rade Lukić, potpredsednik »Štajerske zajednice«. Zahvaljujući njihovim aktivnostima i članovima njihovih društava uspeli su da 2007 i 2008. godine dopreme u Kraljevo humanitarnu pomoć u vrednosti oko 200.000 evra.

ernest-kalteneger-predsednik-kp-austrije-i-austrijski-parlamentarac

Ernest Kalteneger, austrijski parlamentarac i Rade Bakračević

Pre neki dan u sredu 4. juna ova dva humanitarca dovezla su u Kraljevo šleper slovenačke registracije – humanitarnu pomoć vrednu više od 20.000 evra – više od sto invalidskih kolica sa rezervnim delovima, medicinsku opremu, 250 flaša infuzije, 270 zaštitnih šlemova za radnike, 10 operacionih stolova za bolnice, papir za škole, uređaje za kopiranje, pelene za decu i garderobu.

bruck0245p

Alfred Štingl, nekadašnji gradonačelnik Graca i Rade Bakračević

Tako ova trojica, veliki humanitarci pomažu izbeglicama iz Srbije. Za ogromnu humanitarnu pomoć u vrednosti oko 200.000 evra  ova trojica su dobili priznanje Crvenog krsta Kraljeva.

stefan-hoflehner-rade-bakracevic-graz-17-4-2013-2

Stefan Hoflehner i Rade Bakračević

Trojicu humanitaraca: Rada Živaljevića, Rada Bakračevića i Rada Lukića nesebično su pomogli političari austrijske Štajerske: Alfred Štingl, nekadašnji gradonačelnik Graca, Siegfried Nagl, aktuelni gradonačelnik Graca, Ernest Kalteneger austrijski parlamentarac, Fric Majcen, direktor »Humanitarne pomoći Štajerske«,

rade-kamera-i-ja

Rade Lukić i Rade Bakračević, intervju za TV Graz

Hans Sünkel, rektor Univerziteta u Gracu, Bernd Moser, direktor Joaneum muzeja u Gracu gde je studirao Nikola Tesla i Stefan Hoflehner, sručni saradnik štajerskog Parlamenta.