Obnovljena »Okrogla slatina« v Boračevi

Še vedno ravninsko naselje s številnimi vrelci slatine

obnovljena-okrogla-slatina

Obnovljena Okrogla slatina.

Ob vznožju Radgonsko – Kapelskih goric leži ob Boračevskem potoku gručasto naselje Boračeva, zahodno od Radencev, kjer je sedež Občine Radenci. Vas je bila omenjena že v času med letoma 1106 in 1124, ki je skozi zgodovinski čas imela različna imena: Boratsowe, Waratschawe, Quelledorf…, a danes je v vasi Boračeva, z okrog 370 prebivalci, uprava Kofole (Radenske), ki znamenito vodo z oznako treh src razvaža po vsem svetu.

obiskali-smo-boracevo

Obiskali smo Boračevo.

Občina Radenci, katere župan Janez Rihtarič je tudi krajan Boračeve, je letos maja obnovila slatinski vrelec »Okrogla slatina«, ki je med domačini znan tudi pod imeni »Slatina na poleju«, »Kolarova slatina«, »Klačinova slatina«… V vasi so namreč številni izviri slatine in kot večina vrelcev mineralne vode, se tudi ta nahaja v ravninskem delu – med širokimi, rodovitnimi, zelenimi polji in predstavlja »vir življenja« okoliških prebivalcev ter polnil »slatinke«, ki so že od nekdaj potovale širom sveta.

po-mosticku-cez-boracevski-potok

Po mostičku čez Boračevski potok.

Tako so na državni praznik, 15. avgusta letos, predali namenu obnovljen vrelec »Okrogla slatina« h kateremu se iz središča Boračeve po lesenem mostičku čez Boračevski potok pride v treh minutah. Vsak si lahko sam natoči mineralno vodo. Ker so ob vodnjaku tudi klopce, svetujejo obnovitelji popotniku, da se ustavi in prisluhne pritajenemu »bublanju« globin. Misel ga naj odpelje v tisti daljni čas, ko je vrelec s svojo bistro slatino odžejal marsikaterega mimoidočega popotnika, predvsem pa služil domačinom in osvežil mnoge delavce, ki so svoja širna polja obdelovali ročno, brez kmetijskih strojev…

Filip Matko Ficko