Ptuj v avgustu: Dnevi poezije in vina 2018

 Špansko – slovenska delavnica poezije v Prekmurju

gostje-iz-spanije-na-petanjcih

 Gostje iz Španije na Petanjcih.

Ptuj (Poetovio že v rimski dobi !) kot najstarejše   mesto je središče Dravskega in Ptujskega polja, Haloz ter južnega dela Slovenskih goric na Štajerskem v Sloveniji. Tu bo v dneh od 21. do  25. avgusta letos potekal že 22. festival »Dnevi poezije in vina«.

ljubitelji-poezije-v-vrtu-na-petanjcih

 Ljubitelji poezije v Vrtu na Petanjcih.

Že pred samim festivalom na Ptuju, je bila v nedeljo zvečer, 19. avgusta, izvedena špansko – slovenska delavnica branja poezije v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina. Ob podpori Accion cultural Espanola (AC/E), Programa internacionalizacije španske kulture (PICE) in Veleposlaništva Kraljevine Španije v Sloveniji je bila gostitelj Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, ki ima svoj sedež v Vrtu na Petanjcih.

poetinje-in-poeti-se-predstavljajo

Poetinje in poeti se predstavljajo.

Na špansko – slovenski prevajalski delavnici branja poezije so sodelovali sodobni španski ustvarjalci – poeti Mercedes Cebrian, Erica Martinez in Carlos Aganzo ter slovenski sodobni pesniki Glorijana Veber, Tibor Hrs Pandur in Andrej Medved. Moderator dogajanja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je bil Aleš Šteger, pesnik, pisatelj, urednik in prevajalec ter direktor festivala »Dnevi poezije in vina 2018«, a kot prevajalka je sodelovala Veronika Rot.

pozdrav-marjana-siftarja

Pozdrav Marjana Šiftarja.

»Dnevi poezije in vina« na Ptuju so eden najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki združuje pesniško in etniološko umetnost in obiskovalcem ponudi pesniška, etnološka, kulinarična, glasbena, vizualna ter številna druga nepozabna doživetja. Častna gosta letošnjega že 22. tovrstnega festivala bosta Agi Mistrol, ena izmed najbolj prepoznavnih izraelskih pesnic ter Michael Krüger, nemški pesnik, urednik ter predsednik Bavarske akademije lepih umetnosti. Skupno bo na festivalu na Ptuju letos sodelovalo 21 pesnic in pesnikov iz 15 držav. Posebna pozornost bo letos namenjena slovenskemu pesniku Juretu Deteli (1951 – 1992), kajti pri Založbi Beletrina so prav letos izšla njegova zbrana dela.

Filip Matko Ficko