Dvorec Viltuš – speča štajerska princeska

V Dravski dolini pod Kozjakom propadajoči gradič

pogled-na-dvorec-s-ceste

Pogled na dvorec s ceste.

Dvorec Viltuš v kraju Spodnji Slemen, ob cesti Maribor – Dravograd, v Občini Selnica ob Dravi bi lahko poimenovali za spečo lepotico Dravske doline pod Kozjakom, ki še vedno čaka na svojega princa, da jo reši dolgoletne osamelosti. Kajti leta 1989 so ta dvorec zapustili varovanci tedanje enote Doma upokojencev Danice Vogrinec iz Maribora in od tedaj dalje je tarča vandalov (tatov, potepuhov, huliganov). Zatorej je bil sedanji lastnik, Ministrstvo RS za kulturo, prisiljen vsa vrata in številna okna zazidati, da ne bo še nadaljnjega uničevanja.

nekoc-so-tukaj-vozile-kocije

Nekoč so tukaj vozile kočije.

  1. septembra so se ob impozantni stavbi propadajočega dvorca Viltuš ustavili članice in člani Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci in se ob spominih na čas 2. svetovne vojne (tedaj so v dvorcu Viltuš v letih 1942 – 1944 bili zapori gestapa) spomnili let od nastanka dvorca naprej.

ob-koncu-obiska-je-bila-ura-16-00

 Ob koncu obiska je bila ura 16.00.

V letu 1625 bi ga naj pod Tičnico (460 m), kot naslednika starega gradu Viltuš na bližnjem hribu (1587-1635), sezidal Vid Žiga Herberstein, toda tedaj še brez zahodnega krila stavbe in kapele, kar je bilo dozidano pozneje. Gradilo bi se naj na zemljišču z ledinskim imenom Viltuš, ki bi naj izhajalo iz nemške besede wildhaus. V lasti so ga imele različne plemiške družine. Leta 1883 rodbina Ota von (Jakoba) Badela, ki bi naj konec 19. stoletja dozidal stolp ob robu, kateri obvladuje celotno stavbo z vdihnjenim pečatom romantičnega neonormanskega sloga.

propadanje-dvorca-se-nadaljuje

Propadanje dvorca se nadaljuje.

Leta 1927 je dvorec kupil dunajski lesni trgovec Peter Magerl ter ga namenil vnukinjama Adeli in Magdaleni Zangl (poročeni Fischer), ki sta bili lastnici do konca 2. svetovne vojne. Ti slednji sta po letu 1990 tudi pričeli denacionalizacijski postopek za  vrnitev dvorca, kar je bilo zavrnjeno leta 2008. Po 2. svetovni vojni so bili v dvorcu Viltuš nastanjeni vojni invalidi ter bolni piloti JLA, leta 1953 pa je bilo vanj vseljenih 106 varovancev enote Doma upokojencev Danice Vogrinec iz Maribora. Obnovljen je bil dvorec leta 1971 in v njem je leta 1973 bivalo 168 oskrbovancev in 38 zaposlenih, ki so jih 1989 preselili v novozgrajeni dom v Maribor.

stolp-kraljuje-nad-celotno-stavbo

Stolp kraljuje nad celotno stavbo.

Od tedaj dalje je bil dvorec Viltuš prepuščen na milost in nemilost vandalom, čeprav je od leta 1999 nepremični spomenik državnega pomena. Nekaj časa ga je imel v najemu Milan Slavič, ki je uspel obuditi grad Fala in je imel enak namen tudi z dvorcem Viltuš. Toda na ceno 770 tisoč evrov, ki jo je zahtevalo Ministrstvo RS za kulturo, ni pristal nihče od zainteresiranih, kajti v obnovo bi bilo treba vložiti še najmanj 8 milijonov evrov.

vsa-vrata-so-zazidana

 Vsa vrata so zazidana.

Poleg dvorca je še velik in urejen park angleškega tipa, tudi nepremični spomenik državnega pomena iz leta 1999, z mnogimi domačimi in tujimi (eksoti) drevesnimi vrstami ter ribnikom. Cesta Maribor – Dravograd je park »razrezala« na dva dela. Park sedaj urejujejo prostovoljci domačega turističnega društva.

Filip Matko Ficko