Nova knjiga »Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet

Vanekov večer z mag. Bojanom Grobovškom

 Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, s sedežem v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina, je 13. septembra zvečer pripravila tradicionalni Vanekov večer, tokrat z mag. Bojanom Grobovškom.

direktorica-pisk-mag-klaudija-sek-skafar

Direktorica PIŠK mag. Klaudija Šek Škafar.

Nekaj po 18. uri je vse zbrane v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti pozdravila direktorica te ustanove mag. Klaudija Šek Škafar, gosta je predstavil v imenu UŠF Marjan Šiftar, a Valentina Smej Novak je govorila kot direktorica Založbe Totaliteta (Ljubljana), ki je izdala najnovejšo knjigo mag. Bojana Grobovška z naslovom »Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet – reminiscence in razmišljanja«.

vanekov-vecer-v-pisk-m-sobota

Vanekov večer v PIŠK M. Sobota.

Avtor knjige je diplomat in publicist, sin slovenskih staršev, ki je odraščal v Trstu in v Gradcu, maturiral pa na klasični gimnaziji v Ljubljani. V letih 1987 – 1991 je bil dopisnik slovenskih medijev z Dunaja, januarja leta 1992 pa je vstopil v slovensko diplomacijo. Nato ga je služba »ponesla« v širni svet: med leti 1995 – 1999 je bil prvi slovenski veleposlanik na Poljskem, v letih 2001 do 2005 je bil veleposlanik v Argentini, med leti 2009 in 2013 pa je bil veleposlanik v Švici. Je avtor številnih knjig, leta 2014 je izšla njegova odmevna uspešnica »Zakaj Slovenija ni Švica«.

knjiga-bojana-grobovska

Knjiga Bojana Grobovška.

Poldrugo uro trajajoči pogovor, ki ga je v PIŠK Murska Sobota z diplomatom in publicistom usmerjal Marjan Šiftar, se je »dotikal« vsebine najnovejše knjige, v kateri je mag. Bojan Grobovšek (povzemamo po zapisu na hrbtni strani knjige) »…v eruditskem slogu povzel svoje razgibano življenje in skozi osebno perspektivo popisal mehanizme geopolitike, ki so vplivali na razvoj slovenske državnosti.

valentina-smej-novak

 Valentina Smej Novak.

Njegove reminiscence zaznamujejo srečanja s številnimi zgodovinskimi osebnostmi: od tržaškega agenta Kominterne Vidalija do disidenta Djilasa in lovca na naciste Simona Wiesenthala ter prvoosebne izkušnje a akterji preteklega in sedanjega slovenskega političnega življenja in diplomatskega parketa…«.

marjan-siftar-desno-in-bojan-grobovsek

Marjan Šiftar (desno) in Bojan Grobovšek.

Quo vadis Slovenia ? se sprašuje Bojan Grobovšek. Odgovarja pa z optimizmom in izkušnjami, ki bodo dragoceno čtivo novim generacijam oziroma vsem, ki bodo njegovo knjigo vzeli v branje. Vsekakor se to splača storiti in še posebej bi to bilo koristno mladim.

Filip Matko Ficko