7. MEDNARODNI SEJEM “SOBRA” V GORNJI RADGONI

ZAVEZNIŠTVO ZAUPANJA 7. MEDNARODNEGA SEJMA OBRAMBE, VARNOSTI, ZAŠČITE IN REŠEVANJA SOBRA 2018.

Foto: RADE BAKRAČEVIĆ

img_0045

 Gornja Radgona, 13. september – SOBRA, 7. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, bo letos od 20. do 23. septembra na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko predstavil opremo, znanje in najpomembnejše institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. V zavezništvo zaupanja in sodelovanja bo povezal profesionalne, dolžnostne in prostovoljne organizacije ter poskrbel za prenos znanja in izkušenj iz zrele v mlado generacijo.

img_0007

 

Direktorat za obrambne zadeve Maribor bo v četrtek, 20. in v petek, 21. septembra izvedel na sejmu SOBRA seznanitev 2.000-ih obveznikov z dolžnostmi in pravicami po zakonu o vojaški dolžnost ter o možnosti prostovoljnega vključevanja v Slovensko vojsko. Pripadniki Slovenske vojske jim bodo predstavili opremo, znanja in vojaške poklice, v katere se lahko vključijo.

V soboto, 22. in nedeljo, 23. septembra bo pomen vzgoje za zaščito in reševanje podčrtalo Državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta. Na njem se bo pomerilo kar 5.000 tekmovalcev iz 497 gasilskih društev.

img_0065

Razen mladim pa bo sejem SOBRA seveda namenjen vsem tistim, ki so poklicno ali prostovoljno že vključeni v sistem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, se s temi področji povezujejo poslovno in strokovno ali pa želijo poskrbeti za varnost in zaščito svojih družin in premoženja. Poleg najnovejše opreme za obrambo, varnost, zaščito in reševanje bo letos še posebej izpostavljena oprema za gasilce ter gasilska vozila.  Ob njih bodo predstavljeni najsodobnejša oborožitev, transportna sredstva, elektronska in optična oprema, informacijska, komunikacijska in laboratorijska tehnika ter izdelki za preskrbo. Na voljo bodo tudi oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, mobilna oprema za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočki za orientacijo pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu.

img_0049

Ob poslovnih razstavljavcih se bodo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije predstavili s strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno – družabnimi prireditvami.

Občani, ki odgovorno skrbijo za varnost svojih domov, družin in premoženja bodo ob spoznavanju in nakupu ustrezne opreme deležni tudi najboljših praktičnih predstavitev in nasvetov strokovnjakov. Preizkusili se bodo lahko v spretnosti streljanja z zračnim orožjem in na simulatorjih. Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka vabi obiskovalce, da se kot piloti preizkusijo na simulatorju letenja z letalom MiG-21.  Zapeljali se bodo lahko tudi s pravimi vojaškimi vozili, poskusili enolončnice iz vojaškega kotla in uživali v nastopih Orkestra slovenske vojske in policije. Vsak dan večkrat bodo lahko spremljali nastope Garde, predstavitve spretnosti, opreme in znanja slovenskih vojakov ter nastope Športne enote Slovenske vojske. Mladi iskalci zaposlitve bodo lahko našli priložnosti za svojo karierno pot z obrambnim poslanstvom.

V okviru predstavitve Policije se bodo lahko obiskovalci preizkusili v varni vožnji motocikla s simulatorjem. Policisti bodo demonstrirali spretnostne vožnje z motorjem, delo s službenimi psi ter jih poučevali o samoobrambi. Vabili bodo tudi ubrani glasbeni nastopi celotnega in različnih sestavov Policijskega orkestra.

Uprava RS za zaščito in reševanje bo obiskovalce seznanjala o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o osebni in vzajemni zaščiti. Predstavljeni bodo organi, enote in službe Civilne zaščite na državnem in regijskem nivoju, Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Jamarska reševalna služba, Gorska reševalna služba, Podvodna reševalna služba, Enota za zaščito in reševanje ob nesrečah s klorom ter drugimi jedkimi snovmi ter operativni sestavi društev in nevladnih organizacij. Poseben poudarek bo na novi opremi za zaščito in reševanje (specialne mobilne muljne črpalne enote, prevozni elektroagregati, reševalni motorni čolni, vodne baraže za celinske vode, oprema tehnično reševalnih enot … ).

Dejavni bodo tudi na področju mednarodnega sodelovanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Gostili bodo strokovne delavce iz obmejnih županij in dežel Madžarske, Hrvaške, Italije in Avstrije.

Pripravili so otroški kotiček ter nagradni kviz za najmlajše obiskovalce sejma. Za predšolske in osnovnošolske otroke prve triade bosta drugi dan sejma organizirani dve brezplačni lutkovni predstavi. Staro in mlado bo vabila atraktivna in poučna gasilska vaja »Povezani v pomoč«, v organizaciji Gasilske zveze Gornja Radgona.

Sejem SOBRA bo vabil vse, ki skrbijo za nacionalno, javno in osebno obrambo, varnost, zaščito in reševanje od četrtka, 20. do nedelje 23. septembra od 9.00 do 18.00 ure, oz. v nedeljo, zadnji dan do 16.00 ure. Sejemskemu zaključku bo sledilo še svečano zaprtje Državnega članskega in mladinskega gasilskega tekmovanja za memorial Matevža Haceta v nedeljo ob 17ih na stadionu z velikih mimohodom ter postrojem vseh gasilskih enot.

 

OSEBNA IZKAZNICA

Število razstavljavcev 110

Število sodelujočih držav 11

Razstavne površine:

  • Hale 5.000m2
  • Zunanji razstavni prostor 11.000m2
  • Predstavitveni poligon, demonstracijski prostor, prostor za tekmovanja 35.000m2

Število obiskovalcev 2016: 14.000

 

POSLOVNE PREDSTAVITVE

 

Proizvajalci in zastopniki proizvajalcev iz Slovenije in gostujočih držav bodo predstavili najsodobnejšo oborožitev, transportna sredstva, elektronsko in optično opremo, informacijsko, komunikacijsko in laboratorijsko tehniko, pripomočke za usposabljanje, izdelke za preskrbo in prehrano. Na voljo bodo oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, gasilska ter reševalna vozila in oprema, mobilna (odstranljiva) oprema za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočki za orientacijo pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu.

 POSLOVNE PREDSTAVITVE PODROBNEJE

 Oprema vojaka in policista, pištole, puške, plastično manevrsko in vadbeno strelivo, avtomatske puške, bombometi ter drugo orožje in strelivo, vojaška in policijska vozila, uniforme za potrebe vojske, policije in civilne zaščite, delovne uniforme za ostale poklice, radijske postaje, pozivniki, dispečerski sistem, komunikacijski kovčki, napajalniki za radijske postaje, prenosni dispečerski sistemi za službe zaščite in reševanja z GPS sledenjem, izdelki za področje dekontaminacije, čiščenja, gašenja, gasilska oprema, oblačila za gasilce, dodatna oprema za gasilce, termokamere, visokotlačni aparati na peno, hladilne podobleke, dihalni aparati, oprema za dekontaminacijo, gasilni aparati, hidrantne omarice in oprema, dihalna tehnika, »sprinkler« sistemi, mikrovalovne zveze za hitro in zanesljivo zagotavljanje informacijskih povezav komandnih centrov za delovanje v izrednih razmerah, vodoodporni sprejemniki osebnih klicev (pagerji), oprema za taktična optična omrežja,  optični pretvorniki, IP telefonski aparati, optični kabli, optični instrumenti v robustni izvedbi, filtracijski sistemi za pripravo pitne vode v izrednih razmerah, različne vrste specialnih gasilskih vozil, črpalk, komponent, osebne zaščitne opreme in ostalega, kar ob svojih intervencijah potrebujejo gasilci, zaščitna oblačila za reševanje na in v vodi, potapljaška oprema, baterijska orodja, sistemi za komunikacijo v hrupnih okoljih, škornji, rokavice, čelade, detektorji nevarnih plinov, črpalke, hidravlična reševalna orodja, gasilna oprema, prenosni gasilniki na prašek, CO2, ABF penilo, prevozni gasilniki in sistemi gašenja, naprave in sistemi tehničnega varovanja (sistemi za odkrivanje in javljanje vloma, ropa, požara in samodejnega gašenja), videonadzorni sistemi, sistemi pristopne kontrole, integralni sistemi s centralnim nadzornim sistemom, založništvo …

 

NOVOSTI, KI JIH NAJAVLJAJO RAZSTAVLJAVCI

 

Iskra, elektro in elektronska industrija, d.d.                                                         

Iskra AQUASTATION 6000 mobilni filtracijski sistem za pripravo pitne vode v izrednih razmerah. Brez kemičnih sredstev očisti mikrobiološko in kemično onesnažen vodni vir v pitno vodo skladno z najvišjimi svetovnimi zdravstvenimi standardi. Iskra mikrovalovne zveze za hitro in zanesljivo zagotavljanje informacijskih povezav komandnih centrov za delovanje v izrednih razmerah. Swissphone s.QUAD

Robustni, učinkoviti, elegantni in vodoodporni sprejemniki osebnih klicev (pagerji)

 

Ebatt d.o.o.                                                                                                               

Novosti s področja ponudbe baterijske tehnike, novi modeli ročnih in naglavnih svetilk.

 

Prevent&Deloza d.o.o.                                                                                           

“Fire Cat – smart fight”

 

BO2-MEGA d.o.o.                                                                                                   

Nova oblačila za gasilce, škornji, termokamere, nov visokotlačni sistem za gašenje, aparat za dekontaminacijo lds

 

Eurolamp s.r.o.                                                                                                        

Večnamenska svetilka Guard Trooper

 

Gallus SM d.o.o.                                                                                                      

Dihalne jeklenke, komunikacija, gasilniki

 

Storitve in trgovina Tomaž Vipotnik s.p.                                                              

Novi modeli pištol

 

Panna Plus d.o.o.                                                                                                    

Termovizijske kamere FirePRO & ShieldPRO

 

Atropa d.o.o.                                                                                                             

Kisik v spreju, voda v spreju, gasilni sprej

 

Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Območno združenje Gornja Radgona

Razstava eksponatov iz vojne 1991

 

Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka

Simulator letenja z letalom MiG-21

 

RT-TRI, d.o.o. 

Ekskluzivno in prvič bodo v Sloveniji predstavili novo ATEX – eksplozijsko varno serijo svetilk LED LENSER. Nova serija Ex, eksplozijsko varnih svetilk je namenjena za uporabo v industriji, na gasilskih črpalkah, pri gasilcih, v prašnih prostorih in v vseh okoljih, ki so pod oznako Ex in so lahko nevarni za nastanek eksplozije in požara. Predstavili bodo tudi inovativne proizvode za vezanje in pritrjevanje GEAR TIE proizvajalca NITE IZE, ki so vsestransko uporabni v vseh okoljih in za mnogo različnih namenov in potreb.

 

PREDSTAVITEV SLOVENSKE VOJSKE

 

Slovenska vojska se bo predstavila z vojaškimi poklici, enotami in njihovo specifično opremo, pri čemer sodelujejo vsi rodovi in službe SV.

Dvakrat na dan so pripravili dinamične predstavitve opreme in usposobljenosti svojih enot. Vsakodnevno se bo vrstilo več nastopov častne Garde, Športne enote in Orkestra Slovenske vojske. Obiskovalci bodo lahko poskusili okusno hrano iz vojaškega kotla ter se popeljali z vozili Svarun, Valuk, Hummer in Kobra.

Statične in dinamične predstavitve Slovenske vojske obsegajo: statično predstavitev poklicev v SV znotraj hale A in na platoju pred halo A, dinamične predstavitve poklicev enot na mestu za izvajanje dinamičnih predstavitev, obsejemske aktivnosti orkestra SV in GARDE, predstavitev muzeja SV, pripravo in kuhanje hrane ter degustacijo za obiskovalce, vožnjo z vojaškimi vozili SVARUN in VALUK.

V četrtek in petek je organizirana seznanitev z vojaško obveznostjo.

Na sejmu SOBRA 2018 se bodo predstavili naslednji vrhunski športniki, zaposleni v SV:
20. 9. 2018:

– 9.00 – 13.00 – Klinar Anja (plavanje)

– 12.00 – 16.00 – Mrak Tina (jadranje), Hrvat Rajko (veslanje), Novak Urban (alpinizem).
21. 9. 2018

– 9.00 – 13.00 – Markoja Robert (strelstvo)

– 12.00 – 16.00 – Mrak Tina (jadranje), Hrvat Rajko (veslanje), Einfalt Lea (biatlon).
22. 9. 2018

– 12.00 – 16.00 – Oder Tjaša (plavanje), Špilar Barbara (atletika).

 

PREDSTAVITEV POLICIJE

 

Policija se bo predstavila v hali A, ter zunaj pred halo A. Vrstile se bodo dinamične predstavitve in nastopi Policijskega orkestra. Policisti bodo predstavljali delo specialnih enot in svetovali obiskovalcem glede osebne zaščite, varovanja in samoobrambe.

Policija v hali A in pred njo na ogled postavlja vozila in opremo različnih enot: prometne policije, mejne policije, posebne policijske enote, specialne enote, letalske enote, predstavljajo se policisti konjeniki in vodniki službenih psov, zgodovina milice in policije … Obiskovalci bodo lahko preverili svoje spretnosti na simulatorju vožnje motornega kolesa, opravili alkotest in preizkusili očala za simulacijo stanja alkoholiziranosti. Pri kriminalističnem tehniku bodo lahko spoznali, kako policisti odkrivajo sledi kaznivega dejanja. Vrstili se bodo prikazi praktičnega policijskega postopka in samoobrambe

V policijskem otroškem kotičku bodo potekale likovne delavnice. Otroci se bodo lahko preizkusili na mini prometnem poligonu ter se fotografirali s »policistko« Piko ali »policistom« Leonom.

Mladostnikom, ki iščejo poklicne priložnosti, so omogočili svetovanje glede zaposlovanja v policiji ter informacije o pogojih za prijavo na razpise za: kandidate za policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste. Po posameznih dnevih in urah bodo prikazani tudi reševanje v gorah z gorsko enoto policije in policijskim helikopterjem, prijetje nevarnega storilca kaznivega dejanja, delo vodnikov službenih psov in njihovih štirinožnih pomočnikov, spretnostne vožnje policistov motoristov …

 

PREDSTAVITEV GASILSKE ZVEZE SLOVENIJE

 

Danes se v Gasilsko zvezo Slovenije združuje preko 120 gasilskih zvez, 1341 gasilskih društev in šteje preko 162.000 članov, od tega kar 25% mladih in 23% članic. Skoraj 40.000 operativnih gasilcev je usposobljenih in razporejenih v operativne gasilske enote, ki zagotavljajo visoko operativno pripravljenost za zaščito in reševanje v primeru požarov ter naravnih in drugih nesreč. V petek popoldan bo Gasilska zveza organizirala strokovno srečanje, ki mu bo sledila reševalna vaja v sodelovanju gasilcev ter Slovenske vojske in Policije. Na strokovnem srečanju se bodo gasilci sestali tudi v soboto. Gasilsko državno tekmovanje bo potekalo v soboto in nedeljo in sicer, v soboto mladinsko in veteransko, v nedeljo pa člansko. Svečano zaprtje tekmovanja bo v nedeljo ob 17ih na stadionu z velikih mimohodom ter postrojem vseh gasilskih enot.

Gasilska zveza Slovenije in Uprava RS za zaščito in reševanje ob pomoči PGD Postojna, PGD Gornja Radgona in GZ Gornja Radgona ter v skladu s sklepom generalnega direktorja URSZR, organizirajo 9. TEKMOVANJE IZ TEHNIČNEGA REŠEVANJA OB PROMETNI NESREČI. Tekmovanje bo v soboto, 22. septembra 2018, s pričetkom ob 7.30 uri. Pravico do nastopa na tekmovanju imajo operativni poklicni ali prostovoljni gasilci gasilskih enot širšega pomena (GEŠP), pooblaščenih od Vlade RS za reševanje ob prometnih nesrečah. Tehnično-reševalna ekipa mora v omejenem času 20 minut oskrbeti in s tehničnim posegom iz vozila rešiti poškodovanca. (Dodatne informacije: bostjan.triler@gmail.com ali GSM: 041/730-613.)

 

PREDSTAVITEV UPRAVE RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

 

Uprava RS za zaščito in reševanje se bo predstavila svojo organiziranost, delo ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Med drugim bodo izpostavili področja ocenjevanja škod po naravnih in drugih nesrečah, sistem opazovanja, obveščanja in javnega alarmiranja, informacijsko-komunikacijski sistem, usposabljanja, področje osebne in vzajemne zaščite, raziskave in razvoj ter mednarodno sodelovanje. Izvajal bodo promocijske aktivnosti povezane z varstvom pred naravnimi in drugimi nesrečami za predšolsko in šolsko mladino, programom informiranja, izobraževanja in usposabljanja predšolske in šolske mladine za osebno in vzajemno zaščito ter preventivno akcijo na temo številke 112, ki bo potekala v oktobru – »mesecu požarne varnosti«. V sklopu tega bo pripravljen otroški kotiček ter kviz za najmlajše obiskovalce sejma. Za predšolske in osnovnošolske otroke prve triade bosta drugi dan sejma organizirani dve brezplačni lutkovni predstavi “Pikec Ježek” in “Gasilko Jež”, v izvedbi lutkovnega gledališča Fru-Fru.

Izvajali bodo tudi promocijske aktivnosti na temo obmejnega in mednarodnega sodelovanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter gostili strokovne delavce iz obmejnih županij in dežel Madžarske, Hrvaške, Italije in Avstrije.

 

V okviru enot in služb Civilne zaščite ter drugih reševalnih sestavov bodo podrobneje predstavljeni: organi, enote in službe Civilne zaščite na državnem in regijskem nivoju, Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Jamarska reševalna služba, Gorska reševalna služba, Podvodna reševalna služba, Enota za zaščito in reševanje ob nesrečah s klorom ter drugimi jedkimi snovmi ter operativni sestavi društev in nevladnih organizacij.

 

V sklopu predstavitve opreme organov, enot in služb Civilne zaščite ter drugih reševalnih sestavov bodo med drugim podrobneje predstavljeni: specialne mobilne muljne črpalne enote s prikolico za prevoz cevnega materiala, motorne črpalke, prevozni elektroagregati, reševalni motorni čolni z opremo, prikolica za množične nesreče, specialna vozila s hidravličnim dvigalom ter priključki (nosilna košara, polipni grabilec, paletne vilice, hidravlična žaga, hidravlično kladivo, idr.,  vodne baraže za celinske vode, oprema tehnično reševalnih enot (dvižne blazine, motorne rezalke, ….), mobilna dekontaminacijska postaja,  prikolica za tehnično reševanje, naprava za polnjenje protipoplavnih vreč ter protipoplavne vreče ter opremljen bivalni kontejner. Med predstavljenim bo veliko novih, najsodobnejših pridobitev.

 

Predstavili bodo aplikacije za ocenjevanje škode po naravnih in drugih nesrečah, sistem in aplikacije za opazovanje, obveščanje, javno alarmiranje ter informacijsko komunikacijski sistem, izobraževanje, usposabljanje, osebno in vzajemno zaščito, preventivne akcije, računalniške didaktične igre, raziskave in razvoj … Izvedli bodo kviz za predšolsko in šolsko mladino s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami z vsakodnevnim nagradnim žrebanjem. Obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi video posnetke naravnih in drugih nesreč, vaj zaščite in reševanja ter usposabljanj.

 

Skozi zabavo bo ob ostalih sejemskih zanimivostih predšolske otroke in učence prve triade osnovne šole vzgajala in izobraževala tudi lutkovna predstava »Pikec Ježek in Gasilko Jež« v izvedbi Lutkovnega gledališča FRU-FRU v petek, 21. septembra 2018, v dvorani 5, ob 10.00 – 10.35 in ob 11.30 – 12.05. Po ogledu predstave so otroci vabljeni tudi v otroški kotiček Uprave RS za zaščito in reševanje v hali A2 ter v otroški kotiček Policije v hali A. Vstop na sejem in ogled vseh prireditev je za organizirane oglede otrok in za njihove mentorje brezplačen.

 

DELOVNI ČAS SEJMA IN VSTOPNICE

 

Odpiralni čas sejma za obiskovalce:

  1. – 22. 8. 2018 od 9.00 do 18.00

23.8.2018 od 9.00 do 16.00
Cena vstopnic v evrih:

Odrasli                                                             5,00

Mladina                                                            3,00

Odrasli skupine                                              3,00

Mladina skupine                                             2,00

Upokojenci                                                      4,00

 

Za vse uniformirane pripadnike vojske, policije, gasilcev in civilne zaščite je vstop na sejem SOBRA 2018 prost. Brezplačno bo tudi parkiranje.

 

 

 

 

 

PROGRAM STROKOVNEGA IN IZOBRAŽEVALNEGA DOGAJANJA NA 7. MEDNARODNEM SEJMU OBRAMBE, VARNOSTI, ZAŠČITE IN REŠEVANJA SOBRA 2018

 

VSE DNI SEJMA IN VES ČAS

 

Hala A, razstavni prostor Slovenske vojske

– Streljanje z zračno puško in NOPTEL-om

– Občasni kratki nastopi pripadnikov orkestra Slovenske vojske in GARDE na prizorišču statične predstavitve

 

Hala A in zunanji razstavni prostor Slovenske vojske

Statične predstavitve enot in poklicev v Slovenski vojski

 

Hala A in zunanji razstavni prostor Policije

Policija v hali A in pred njo na ogled postavlja vozila in opremo različnih enot: prometne policije, mejne policije, posebne policijske enote, specialne enote, letalske enote, predstavljajo se policisti konjeniki in vodniki službenih psov, zgodovina milice in policije itd.

 

Hala A, razstavni prostor Policije

– Obiskovalci lahko preverijo svoje spretnosti na simulatorju vožnje motornega kolesa, opravijo alkotest in preizkusijo očala za simulacijo stanja alkoholiziranosti

– Več prikazov praktičnega policijskega postopka in samoobrambe

– Svetovanje glede zaposlovanja v policiji ter informacije o pogojih za prijavo na razpise za: kandidate za policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste

 

Hala A2, razstavni prostor Uprave RS za zaščito in reševanje

Predstavitve dejavnosti Uprave RS za zaščito in reševanje, CZ ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč

 

Razstavni prostor Uprave RS za zaščito in reševanje pred halo A2

Predstavitve opreme enot in služb CZ ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč

 

Hala A2, testno strelišče podjetja Proarmis

Preizkus streljanja za obiskovalce z zračnim orožjem in s simulatorji

 

 

ČETRTEK, 20. 9. 2018

 

9:00 – 18:00 / hala A, razstavni prostor Policije

Pri kriminalističnem tehniku preverite, kako policisti odkrivajo sledi kaznivega dejanja

 

9:00 – 18:00 / hala A, razstavni prostor Policije

V otroškem kotičku poteka likovna delavnica, otroci pa se lahko preizkusijo na mini prometnem poligonu ter slikajo s »policistko« Piko

 

9:00 – 9:45 / Hala B

Seznanitev z vojaško obveznostjo

 

9:00 – 9:45 / Hala B

Predstavitev Športne enote Slovenske vojske (ŠPE) z drobnimi rekviziti

 

9:10 / Hala B

Dvig zastave (GARDA), himna (ORKSV)

 

9:45 – 17:00 / Hala A, razstavni prostor Slovenske vojske

Predstavitev Športne enote Slovenske vojske (ŠPE) z drobnimi rekviziti

 

10:00 / pred upravno stavbo Pomurskega sejma

Odprtje 7. Mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja ob nastopu Orkestra Slovenske vojske, dvig zastave (Garda)

 

10:00 – 14:30 / zunanji prostor pri hali B

Kuhanje vojaškega obroka (Predstavitev poklica kuharja v Slovenski vojski) in delitev degustacijskega obroka od 12.30 do 14.30

 

11:15 – 11:45 / Osrednji poligon

Dinamične predstavitve enot Slovenske vojske

 

11.45 – 12.15 / Osrednji poligon

Prikaz reševanja v gorah z gorsko enoto policije in policijskim helikopterjem

 

12:30 – 14:30 / zunanji prostor pri hali B

Delitev degustacijskega vojaškega obroka

 

12.30 – 13.15 / pred upravno stavbo Pomurskega sejma

Nastop Orkestra Slovenske vojske in Garde

 

13:30 – 14:30 / Osrednji poligon

Vožnja z vojaškimi vozili Slovenske vojske (SVARUN, VALUK)

 

14:30 – 15:00 / Osrednji poligon

Dinamične predstavitve enot Slovenske vojske

 

15.00 – 15.30 / Osrednji poligon

Prikaz reševanja v gorah z gorsko enoto policije in policijskim helikopterjem

 

15:30 – 17:45 / Osrednji poligon

Vožnja z vojaškimi vozili Slovenske vojske (SVARUN, VALUK)

 

 

PETEK, 21. 9. 2018

 

9:00 – 18:00 / hala A, razstavni prostor Policije

Pri kriminalističnem tehniku preverite, kako policisti odkrivajo sledi kaznivega dejanja

 

9:00 – 18:00 / hala A, razstavni prostor Policije

V otroškem kotičku poteka likovna delavnica, otroci pa se lahko preizkusijo na mini prometnem poligonu ter slikajo s »policistko« Piko

 

9:00 – 9:45 / Hala B

Seznanitev z vojaško obveznostjo

 

9:00 – 9:45 / Hala B

Predstavitev Športne enote Slovenske vojske (ŠPE) z drobnimi rekviziti

 

9:00 – 9:45 / Hala B

Predstavitev Športne enote Slovenske vojske (ŠPE) z drobnimi rekviziti

 

9:10 / Hala B

Dvig zastave (GARDA), himna (ORKSV)

 

9:45 – 17:00 / Hala A, razstavni prostor Slovenske vojske

Predstavitev Športne enote Slovenske vojske (ŠPE) z drobnimi rekviziti

 

10:00 – 15:30 / zunanji prostor pri hali B

Kuhanje vojaškega obroka (Predstavitev poklica kuharja v Slovenski vojski) in delitev degustacijskega obroka od 12.30 do 15.30

 

10:00 – 11:00 / Osrednji poligon

Vožnja z vojaškimi vozili Slovenske vojske (SVARUN, VALUK)

 

10:00 – 10:35 / Dvorana 1

Lutkovna predstava »Pikec Ježek in Gasilko Jež« v izvedbi lutkovnega gledališča FRU-FRU, za otroke od 4 do 10 let

Organizator: Uprava RS za zaščito in reševanje

 

11:00 – 12:00 / Dvorana 2

Boxer: Dokazana rešitev za Slovensko vojsko

Organizator: Artec GmbH

 

11:15 – 11:45 / Osrednji poligon

Dinamične predstavitve enot Slovenske vojske

 

11:30 – 12:05 / Dvorana 1

Lutkovna predstava »Pikec Ježek in Gasilko Jež« v izvedbi lutkovnega gledališča FRU-FRU, za otroke od 4 do 10 let

Organizator: Uprava RS za zaščito in reševanje

 

11.45 – 12.15 / Osrednji poligon

Policisti bodo prikazali prijetje nevarnega storilca kaznivega dejanja

 

12:30 – 15:30 / zunanji prostor pri hali B

Delitev degustacijskega vojaškega obroka

 

12.30 – 13.15 / pred upravno stavbo Pomurskega sejma

Nastop Orkestra Slovenske vojske in Garde

 

13:30 – 15:15 / Osrednji poligon

Vožnja z vojaškimi vozili Slovenske vojske (SVARUN, VALUK)

 

15:00 / dvorana 1

Posvet gasilskih enot širšega pomena

Vsebina:

15.00 – 15.30 Prihod udeležencev posveta
15.30 – 15.40 Uvodni pozdravi, Stanislav Lotrič, vodja Sektorja za operativo na Upravi RS za zaščito in reševanje, Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije
15.40 – 15.55 Nesreča avtocisterne s tekočim kisikom, Andrej Košir, Gasilska brigada Ljubljana
15.55 – 16.10 Požar tovornih vozil z udeležbo nevarne snovi, Blaž Turk, direktor-poveljnik ZGRS Sežana
16.10 – 16.25 Prebijanje skozi kolone, Mitja Palčič, mag. var., Komandir Postaje prometne policije Koper
16.25 – 16.40 Posredovanje gasilske enote na prometnih nesrečah tovornih vozil z nevarno snovjo, Blaž Kovač, Gasilska brigada Ljubljana
16.40 – 16.55 Tovorno vozilo udeleženo v prometni nesreči – specifike reševanja ponesrečencev, Stojan Bolič, medicinski tehnik, NMP Postojna
16:55 – 17:10 Hidravlično reševalno orodje nekoč in danes, Milan Kroflič, vodja prodaje Južna Evropa / Weber Rescue
17:10 – 17:25 Gašenje vozil na alternativni pogon, Boštjan Žagar, vodja 2. izmene, Gasilska
brigada Ljubljana

Organizator: Gasilska zveza Slovenije
15:30 – 16:00 / Osrednji poligon

Dinamične predstavitve enot Slovenske vojske

 

16:00 – 16:30 / Osrednji poligon

Predstavitev dela vodnikov službenih psov Policije     in njihovih štirinožnih pomočnikov

 

16:30 – 17:00 / Osrednji poligon

Dinamična predstavitev Gasilcev: Gasilska vaja »Povezani v pomoč«

Organizacija: Gasilska zveza Gornja Radgona

Izvedba: Prostovoljna gasilska društva Gornja Radgona, Apače, Negova in Radenci v sodelovanju s Slovensko vojsko, Policijo in Zdravstvenim domom Gornja Radgona.

 

17:15 – 17:45 / Osrednji poligon

Vožnja z vojaškimi vozili Slovenske vojske (SVARUN, VALUK)

 

SOBOTA, 22. 9. 2018

 

7:20 / Gasilski poligon

Otvoritvena slovesnost državnega mladinskega gasilskega tekmovanja za memorial Matevža Haceta

 

7:40 – 14:05 / Gasilski poligon

Državno mladinsko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta

 

8:00 – 15:00 / zunanji prostor pri hali C2

  1. Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči

Organizatorji: Gasilska zveza Slovenije in Uprava RS za zaščito in reševanje ob pomoči PGD Postojna ter GZ in PGD Gornja Radgona

 

8.30 / Dvorana 1

Posvet ob mesecu požarne varnosti

Vsebina:

8.30 – 9.00 Prihod udeležencev posveta

9.00 – 9.15 Uvodni pozdravi Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije

9.15 – 9.30 Predstavitev komisije za požarno preventivo v novi zasedbi. mag. Dejan Jurkovič, komisija za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije

9.30 – 9.45 Predstavitev meseca požarne varnosti, mag. Dejan Jurkovič, komisija za

preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije

9.45 – 10.30 Vprašalnik – Požarna preventiva v domačem okolju, dr. Aleš Jug, komisija za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije

10.30 – 10.45 ODMOR

10.45 – 11.15 Številk za klic v sili 112 Boštjan Tavčar, Uprava RS za zaščito in reševanje

11.15 – 11.45 Požarna preventiva in objekti spomeniške dediščine, Maja Jeglič, Ministrstvo za kulturo

11:45 – 12:15 Vprašanja in diskusija

Organizator: Gasilska zveza Slovenije

 

9:00 – 17:00 / Hala A, razstavni prostor Slovenske vojske

Predstavitev Športne enote Slovenske vojske (ŠPE) z drobnimi rekviziti

 

9:00 – 18:00 / hala A, razstavni prostor Policije

Pri kriminalističnem tehniku preverite, kako policisti odkrivajo sledi kaznivega dejanja

 

9:00 – 18:00 / hala A, razstavni prostor Policije

V otroškem kotičku poteka likovna delavnica, otroci pa se lahko preizkusijo na mini prometnem poligonu ter slikajo s »policistko« Piko ali »policistom« Leonom

 

09:00 – 11:00 / Osrednji poligon

Vožnja z vojaškimi vozili Slovenske vojske (SVARUN, VALUK)

 

10:00 – 15:00 / zunanji prostor pri hali B

Kuhanje vojaškega obroka (Predstavitev poklica kuharja v Slovenski vojski) in delitev degustacijskega obroka od 12.30 do 15.30

 

11:15 – 11:45 / Osrednji poligon

Dinamične predstavitve enot Slovenske vojske

 

11:45 – 12:15 / Osrednji poligon

Policista motorista bosta na poligonu pokazala spretnostno vožnjo

 

12.30 – 13.15 / pred upravno stavbo Pomurskega sejma

Nastop Orkestra Slovenske vojske in Garde

 

12:30 – 15:30 / zunanji prostor pri hali B

Delitev degustacijskega vojaškega obroka

 

13:30 – 15:15 / Osrednji poligon

Vožnja z vojaškimi vozili Slovenske vojske (SVARUN, VALUK)

 

15:30 – 16:00 / Osrednji poligon

Dinamične predstavitve enot Slovenske vojske

 

15:30 / Gasilski poligon

Začetek formiranja enot po regijah

 

16:00 / Gasilski poligon

Zaključna slovesnost z razglasitvijo rezultatov državnega mladinskega gasilskega tekmovanja za memorial Matevža  Haceta

 

16:00 – 16:30 / Osrednji poligon

Policisti specialne in posebne policijske enote bodo prikazali delovanje vodnega topa

 

16:45 – 17:45 / Osrednji poligon

Vožnja z vojaškimi vozili Slovenske vojske (SVARUN, VALUK)

 

 

NEDELJA, 23. 9. 2018

 

7:30 / Gasilki poligon

Otvoritvena slovesnost državnega članskega gasilskega tekmovanja za memorial Matevža Haceta

 

7:45 – 14:20 / Gasilski poligon

Državno člansko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta

 

9:00 – 16:00 / Hala A, razstavni prostor Slovenske vojske

Predstavitev Športne enote Slovenske vojske (ŠPE) z drobnimi rekviziti

 

9:00 – 16:00 / hala A, razstavni prostor Policije

V otroškem kotičku poteka likovna delavnica, otroci pa se lahko preizkusijo na mini prometnem poligonu ter slikajo s »policistko« Piko ali »policistom« Leonom

 

09:00 – 11:00 / Osrednji poligon

Vožnja z vojaškimi vozili Slovenske vojske (SVARUN, VALUK)

 

10:00 – 14:30 / zunanji prostor pri hali B

Kuhanje vojaškega obroka (Predstavitev poklica kuharja v Slovenski vojski) in delitev degustacijskega obroka od 12.15 do 14.30

 

11:15 – 11:45 / Osrednji poligon

Dinamične predstavitve enot Slovenske vojske

 

11:45 – 12:15 / Osrednji poligon

Policista motorista bosta na poligonu pokazala spretnostno vožnjo

 

12:15 – 14:30 / zunanji prostor pri hali B

Delitev degustacijskega vojaškega obroka

 

12.30 – 13.15 / pred upravno stavbo Pomurskega sejma

Nastop Orkestra policije in Garde

 

13:30 – 14:15/ Osrednji poligon

Vožnja z vojaškimi vozili Slovenske vojske (SVARUN, VALUK)

 

14:30 – 15:00 / Osrednji poligon

Dinamične predstavitve enot Slovenske vojske

 

15:00 – 15:30 / Osrednji poligon

Predstavitev dela vodnikov službenih psov Policije in njihovih štirinožnih pomočnikov

 

16.00 / pred upravno stavbo Pomurskega sejma

Zaključna slovesnost ob zaprtju 7. Mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja z nastopom Policijskega orkestra

 

16:30 / Gasilski poligon

Začetek formiranja enot po regijah

 

17:00 / Gasilski poligon

Zaključna slovesnost z razglasitvijo rezultatov državnega članskega gasilskega tekmovanja za memorial Matevža  Haceta

 

 

  • organizator si pridržuje pravico do sprememb programa

Svež program dogajanja je objavljen na: www.sejem-sobra.si

 

 

_________________________________________________________

 

Podrobnejše informacije:

Robi Fišer, projektni vodja, telefon +386 2/5642 113, e-pošta: robi.fiser@pomurski-sejem.si

Boris Nicolas Erjavec, projektni vodja, telefon: +386 2/5642 115, e-pošta: boris.erjavec@pomurski-sejem.si

Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon +386 41 263 107, e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si

www.pomurski-sejem.si