Zasaditev v Vrtu spominov in tovarištva

Petanjci: »Lugaš« z vinsko trto Miška Kranjca

 lugas-z-vinsko-trto-miska-kranjca

Lugaš z vinsko trto Miška Kranjca.

Pretekli četrtek, 4.oktobra, je zopet bilo precej živahno v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer ima svoj sedež Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija. V sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo – Območna enota Murska Sobota je bil organiziran slovesni zaključek literarnega natečaja za osnovnošolce in srednješolce pod naslovom »Stoletje slovenskega Prekmurja«.

kozolec-iz-senozetov

Kozolec iz Senožetov

Pred samo razglasitvijo rezultatov literarnega natečaja ter razdelitvijo priznanj in zahval, kar je potekalo v kulturni dvorani na Tišini, je bilo prav zanimivo v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. V Vrtu je namreč tudi zgradba Raziskovalne postaje Prekmurje Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti in ob njenem vzhodnem delu poslopja so bile postavljene brajde oziroma  po prekmursko »lugaš«.

spominska-ploscica

Spominska ploščica.

Tam je bila zasajena vinska trta iz vinograda pisatelja Miška Kranjca v Lendavskih goricah. Trto je podarila Občina Velika Polana ob letošnji 110-letnici rojstva Miška Kranjca in prisoten je bil župan te občine Damijan Jaklin. Ob tem je treba še omeniti, da so iz kraja Senožeti, kjer je Miško Kranjec nazadnje prebival, že pred leti v Vrtu na Petanjcih postavili spominski kozolec.

vinska-trta-iz-lendavskih-goric

Vinska trta iz Lendavskih goric.

Filip Matko Ficko