Slovo »domske poetinje« Brigite Živec

Skoraj desetletje je bila  stanovalka DOSOR-ja v Radencih

brigita-zivec-1924-2018

Brigita Živec, 1924 – 2018.

Na pokopališču Pobrežje v Mariboru, torej v njenem rojstnem kraju, smo se 4. oktobra popoldne na žalni slovesnosti poslovili od Brigite Živec, ki je bila skoraj celo desetletje bila enkratna in neponovljiva stanovalka DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci.

V Mariboru, prestolnici Štajerske na Slovenskem, je privekala na svet 21. avgusta 1924. Po osnovni šoli je opravila štiri leta realne gimnazije ter se leta 1939 vpisala na Državno trgovsko akademijo v Mariboru, ki pa je bila zaradi nemške okupacije leta 1941 ukinjena. Za ta leta je Brigita večkrat v svoje tekste, tudi pesmi, zapisala: »Ukradena so nam bila najlepša leta naše mladosti«. Po 2. svetovni vojni se je zaposlila v železničarskih delavnicah, spoznala poznejšega moža Zdravka, se z njim preselila v Gornjo Radgono, kjer sta se jima rodila sin Zoran in hčer Janja, a sta se vrnila živet v Maribor. Ob vseh družinskih obveznosti in delu je Brigita pridno študirala ter diplomirala na Višji ekonomsko komercialni šoli v Mariboru. Po več službah (podjetja, občina, zadruga, banka) se je upokojila, leta 2003 ostala brez moža, otroka Zoran in Janja sta si že tudi ustvarila družini in leta 2009 se je odločila za odhod v DOSOR.

brigita-zivec-desno-v-radenskem-parku-2017

Brigita Živec (desno) v Radenskem parku 2017.

Ves čas je Brigito spremljala pisateljska žilica ter nuja po pesniški izpovedi. Tako se je vključila v številne kulturne dejavnosti v DOSOR-ju (literarni krožek, pevski zbor, prijateljska skupina »Zarja«…) in oprijel se je je naziv »domska poetinja«. Obsežni poetski opus, skoraj 200 pesmi, so ji njeni najbližji izdali v knjigi »Od pomladi do jeseni – zime še ni«, a še enkrat toliko pesmi je ostalo neobjavljenih.

slovo-na-pokopaliscu-v-mariboru

Slovo na pokopališču v Mariboru.

Kot diplomirana ekonomistka je Brigita Živec vestno spremljala svoje življenje.  V eni od svojih pesmi, z naslovom »Opešano srce«, ki je bila objavljena v sedmi številki literarnega zbornika DOSOR-ja »Ure naših dni«, je tako zapisala, da šteje že svojih 33.347 dni. V knjigi »Življenje z namenom« je ameriški avtor Rick Warren zapisal, da bi naj povprečna življenjska doba posameznika v današnjem času znašala 25.550 dni. Torej je Brigita krepko prekoračila ta čas, kajti v resnici jih je do 29. septembra letos doživela 34.342, od tega skupnega števila pa v DOSOR-ju 2.782 dni.

Članice in člani literarnega krožka DOSOR-ja smo se ob njenem slovesu izrekli: »V naših srcih boš ostala kot prijateljica, ki smo jo imeli radi, jo spoštovali in ji zaupali. Vsak zase in vsak po svoje Te bomo pogrešali, prazen bo tudi Tvoj prostor ob sredinih popoldanskih srečanjih literarnega krožka, ko bi želeli biti ponovno s Teboj. Bila si ena tistih, zaradi katerih beseda tovarištvo nikoli ni izgubila svojega pravega pomena…«

Filip Matko Ficko