90-letna Prekmurka vriska na Štajerskem

Praznovanje s šestimi otroki, enajstimi vnuki in desetimi pravnuki

pozdrav-zupanu-z-vriskom

Pozdrav županu z vriskom.

V Gradišču v Prekmurju, danes je to Občina Tišina, je kot sedmi otrok v družini Marič privekala 6. oktobra 1928 na svet Kristina, za njo pa še ena sestrica. Toda sedaj vriska, tudi ob svoji 90-letnici, na Janževem Vrhu na Štajerskem, v Občini Radenci.

mladenka-kristina-leta-1948

Mladenka Kristina leta 1948.

Tam so jo številni obiskali prav na dan njenega jubileja, med njimi tudi župan Občine Radenci Janez Rihtarič, ob njem pa občinski svetnik in predsednik Krajevne skupnosti Radenci Nikolaj Brus. Slavljenki sta izrekla čestitke, izročila sta ji darila, a ta je ob prihodu oba pozdravila z vriskanjem.

kristina-pelcl-s-hcerjo-mileno

Kristina Pelcl s hčerjo Mileno.

Kristina je dve leti hodila v šolo v Tropovce, nato pa na Tišino. Po končani šoli je šla delat v gostilno Društva invalidov v Mursko Soboto, za tem pa v kuharsko šolo v Rogaško Slatino ter se pozneje kot kuharica zaposlila v Ljubljani. Njena sestra Ana je bila v Radencih, v šoli je pripravljala malice in tam ji je učiteljica Berta Kovičeva ob enem izmed obiskov pri sestri svetovala, da bi ostala doma ter se zaposlila v novem vrtcu na Janževem Vrhu. Rečeno, storjeno, ob delu v vrtcu je spoznala domačina Matijo, se poročila ter po rojstvu tretjega otroka ostala za gospodinjo doma. Pozneje so privekali na svet še trije otroci, mož Matija pa se je leta 1975 pri padcu z drevesa smrtno ponesrečil. Ostala je z otroci sama, a jih vse »spravila do kruha«. Čeprav zaradi življenjskih usod vsi niso ostali doma, je danes na Janževem Vrhu pravzaprav njihova skoraj vsa ulica. Čez cesto od njene domačije je zgradil domačijo sin Matija, skoraj na njenem dvorišču ima svojo hišo hčer Marija

kristina-pelcl-s-sestimi-otroki

Kristina Pelcl s šestimi otroki.

V soboto, 6. oktobra letos, so bili na Janževem Vrhu zbrani so vsi njeni najbližji: njenih šest otrok (Marija, Slavko, Drago, Milan, Milena in Matija), enajst vnukov ter deset pravnukov, kot tudi sosedje, znanci in prijatelji, pa tudi predstavnice Krajevne organizacije Rdečega križa Janžev Vrh. Dogajanje slavja je potekalo pred in v hiši njenega najmlajšega sina Matije, ki ima hišo zgrajeno samo preko ceste od domačije slavljenke, ki se še vedno ne želi ločiti od svoje domačije na Janževem Vrhu 25. Vrisk slavljenke je vsekakor treba omenili, ker je po njem znana daleč naokoli.

kristina-pelcl-z-vnuki-in-pravnuki

Kristina Pelcl z vnuki in pravnuki.

Ne samo, da zmore to sedaj še pri devetdesetih letih, vrisk jo je spremljal skozi vse življenje, kajti sama je nekoč med ostalim povedala: »… Z možem (Matija) sem bila zadovoljna. Oba sva bila veseljaka. Rada sva hodila skupaj delat h kmetom in ko sva se vračala, sva pela in vriskala. Večkrat sem z vriskanjem preglasila vse ostale…« Ob napitnici oziroma zdravici Kristini Pelcl ob 90-em življenjskem jubileju je le-ta ponovno vriskala in samo želimo si lahko, da bi tako bilo še vrsto let.

Filip Matko Ficko