Pomembna jubileja Romov v Sloveniji

Pomembna jubileja Romov v Sloveniji

Izredno uspešni na medijskem področju

orientalski-ples-ksenije-visket

Orientalski ples Ksenije Visket.

Zveza Romov Slovenije, ki ima svoj sedež v »Žuti kuči« Murski Soboti, Ulica arhitekta Novaka 13, praznuje letos 15-letnico delovanja Romskega informativnega centra ROMIC ter Radia Romic in 10-letnico pridobitve samostojne frekvence za ta radio. Ob tej priložnosti je pripravila pevsko-glasbeno-plesno prireditev v dvorani Gledališča Park v Murski Soboti v ponedeljek, 22. oktobra zvečer.

jubilej-zveze-romov-slovenije

Jubilej Zveze Romov Slovenije.

Ob tem jubileju je vsem, ki so k temu pripomogli,  čestital župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, ki je med svojim slovesnim nagovorom med drugim dejal: »…Moje iskrene čestitke ob 15.obletnici romskega radia ROMIC niso namenjene romski skupnosti, ampak vsej naši skupnosti v celoti. To je namreč skupen dosežek. Čeprav ima radio – tako kot vrsta drugih dejavnosti in programov, namenjenih Romom – svoje specifično poslanstvo, je znak odprtosti in visoke stopnje sobivanja. To je značaj naše skupnosti.

priznanje-mag-jozeku-horvatu-mucu

Priznanje mag.Jožeku Horvatu Mucu.

Z obveščanjem, izobraževanjem in informiranjem romski radio Romic že 15 let uresničuje svoje poslanstvo za uveljavljanje enakopravnega, kakovostnega in odprtega sobivanja Romov. Tukaj, v Murski Soboti, v Pušči, v Pomurju in v Sloveniji. Zato ste most, ki povezuje in gradi razumevanje čudovite različnosti, ki nas zaznamuje. Ste pa tudi most, ki različnosti povezuje v celoto. V to, da smo skupaj eno. Da so vaše potrebe del skupnih potreb naše skupnosti. Da so vaše priložnosti tudi priložnosti skupnosti kot celote. Za to ima velike zasluge tudi Komisija za romska vprašanja naše Mestne občine, ki skupaj z aktivnim delom romskega svetnika gospoda Darka Rudaša spremlja in rešuje romsko problematiko.

zupan-dr-aleksander-jevsek

Župan dr. Aleksander Jevšek.

Kot občina romski skupnosti zagotavljamo storitve in podporo na področju kulture, vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva, za predšolsko in šolsko dejavnost, za prevoz otrok v šolo ter sredstva za materialno ogrožene. Ne zato, ker ste Romi. Ampak zato, ker ste del te skupnosti. Visoka kakovost življenja vseh ljudi v Murski Soboti je naša skupna vizija. Korak za korakom želimo izboljšati pogoje za to – v mestu in v primestnih vaseh. V zadnjem obdobju smo posebno skrb namenili izboljševanju stanovanjskih razmer in razvojnim projektom, kot jer spodbujanje ustvarjanja novih zaposlitev za romsko manjšino na področju kulture in turizma, vključno z razvojem Pušče kot posebne turistične destinacije z doživetjem romske kulture, jezika, navad in življenja. Z informativno točko smo vzpostavili javni prostor za krajane Pušče, ki omogoča in spodbuja informiranje in samoorganiziranje Romov…«

smd-reunion-iz-ljubljane

SMD ReUnion iz Ljubljane.

Po nagovoru je župan Jevšek izročil posebno občinsko priznanje predsedniku Zveze Romov Slovenije mag. Jožeku Horvatu Mucu, le-ta pa je priznanja ob 15-letnici delovanja ROMIC-a predal županu Jevšku in Marjeti Preželj, višji svetovalki na Ministrstvu RS za kulturo.

tamburasi-iz-retec

Tamburaši iz Reteč.

Sledil je bogat kulturni program, v njem pa so sodelovali: Tamburaška skupina »Bisernica« – veterani iz Reteč pri Škofji Loki, Denis & Nina Brasseuer s kitaristom in violinistko, plesalka orientalskih plesov Ksenija Visket ter glasbeno-vokalna skupina SMD ReUnion iz Ljubljane s pevko.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko