Na Vaneči Štajerci in Prekmurci ob 70-letnici

 Boris Edšid: »…Smo zadnji branik vrednot…«

srecanje-milana-kucana-in-lare-jankovic

Srečanje Milana Kučana in Lare Jankovič.

Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije je bila ustanovljena leta 1948 in ob letošnji 70-letnici te veteranske organizacije so potekale številne slovesnosti. Ena izmed zadnjih je vsekakor prireditev na Vaneči v Prekmurju, kjer so se na spominski prireditvi zbrali Štajerci in Prekmurci. Prireditev je namreč v nedeljo, 21. oktobra, pripravilo Območno združenje ZZB za vrednote NOB Murska Sobota, skupaj z Občino Puconci.

dom-borcev-in-mladine-na-vaneci

Dom borcev in mladine na Vaneči.

Pri Spominskem domu borcev in mladine na Vaneči so se je udeležili članice in člani te veteranske organizacije celotnega Pomurja (z gornjeradgonskega, ljutomerskega, lendavskega in murskosoboškega področja), kakor tudi članice in člani drugih veteranskih organizacij in združenj ter številni občanke in občani, ob njih pa tudi številni gostje, med njimi predsednik in podpredsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek in dr. France Križanič ter prvi slovenski predsednik, prekmurski rojak, Milan Kučan.

umetnica-lara-jankovic

Umetnica Lara Jankovič.

Slovesnost se je pričela s prihodom praporščakov: krajevnih in območnih organizacij ZZB za vrednote NOV v Pomurju, organizacij Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991, organizacij Združenja slovenskih častnikov, združenja veteranov policije Sever za Pomurje ter društev General Maister. Vse sta pozdravila predsednik Območnega združenja ZZB za vrednote NOB Murska Sobota, Evgen Emri, in župan Občine Puconci, Ludvik Novak, a predsednik slovenske borčevske organizacije Tit Turnšek je predal Zlato plaketo te organizacije Frančku Gombocu iz Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Tišina. Povezovalec programa, Milan Zrinski, je prebral še imena vseh Pomurk in Pomurcev, ki so bili letos nagrajeni s priznanji ob letošnji 70-letnici ustanovitve borčevske organizacije v Sloveniji.

venec-v-spomin-junakom

Venec v spomin junakom.

Že ob 8. uri so v nedeljskem jutru iz Murske Sobote krenili pohodniki, pozneje tudi iz Bodonec, Pečarovec in Moščanec, a iz Petanjec (Vrt spominov in tovarištva) so se na Vanečo podali kolesarji. Na Vaneči je namreč 20. oktobra 1944 (tedaj je bil Beograd že osvobojen !) potekal neenak boj treh partizanov proti madžarskim okupatorjem, ki so jih obkolili v viničariji. Ob izpadu sta padla pod okupatorskimi streli Alojz Kosi – France in narodni heroj Dane Šumenjak – Miran, hudo ranjenega Staneta Červiča – Bojana pa so Madžari ujeli, ga pozneje predali Nemcem, ti pa so ga poslali v koncentracijsko taborišče Dachau, a ga je k sreči preživel. Že pred izmikom iz Murske Sobote pa je 17. oktobra padel Jože Kramar – Juš, ki je prej omenjeni trojici kril umik iz mesta.

zlata-plaketa-francku-gombocu

Zlata plaketa Frančku Gombocu.

V kulturnem delu spominske slovesnosti na Vaneči je s koncertom uporniških in partizanskih pesmi sodelovala slovenska pevka ter gledališka, televizijska in filmska igralka Lara Jankovič ob spremljavi dveh kitaristov: Tilena Stepišnika in Ravija Shresthana. Sledilo je tradicionalno tovariško druženje ob vojaškem fižolu. A slavnostni nagovor na Vaneči je imel predsednik Pokrajinskega sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB za Pomurje, Boris Edšid, ki je med drugim poudaril: »…Smo zadnji branik vrednot iz katerih se je rodila Slovenija, smo branik pred vplivi, ki se množijo in širijo sovraštvo med narodi, smo branik civilnega varuha naše zakladnice – zgodovine, smo branik svobode in neodvisnosti in smo dolžnik vsem tistim, ki so dali življenje ali soustvarjali v bojih za današnji blagor… «

Filip Matko Ficko