Radenci: Prva fontana v enem izmed krožišč

 Opomnik na znamenito »bublanje« in mehurčke

namescanje-v-bodoci-bazencek

Nameščanje v bodoči bazenček.

V Radencih, v nekdanji »turistični Meki« (Jugoslavije) Slovenije se končno nekaj dogaja. Pa se spomnimo nečesa nazaj: O »bublanju« na Murskem polju, danes vemo, da so to kraj Radenci, je daljnega leta 1833 na močvirnih travnikih slišal potujoči študent (poznejši doktor) Karl Henn, kot tudi o tem: »Tukaj je vrelec in pod njim velik kotel, v katerem coprnice kuhajo cmoke…«. Zatorej je po ureditvi dveh krožišč na glavnih cestnih povezavah v kraju preteklo že precej vode in tudi bilo skuhanih nešteto coprniških cmokov, sedaj pa je tik pred zaključkom ureditev krožišča pri avtobusnem postajališču v Radencih.

prvi-betonski-mehurcek

Prvi betonski mehurček

Sklep o postavitvi fontane je občinski svet Občine Radenci, pod vodstvom župana Janeza Rihtariča, sprejel na svoji 19. seji lani septembra. Po prvih predlogih bi naj ureditev krožišča veljala od 48 do 58 tisoč evrov. Za izvajalca del je bilo izbrano domače podjetje GMW (Gradbeništvo, mehanizacija Weindorfer) d. o. o. iz Rihtarovec, ki je že pred zaključkom del. Tako so v četrtek, 25. oktobra, s pomočjo posebnega dvigala namestili v bodoči bazenček v krožišču tri betonske loke, ki bi naj predstavljali znamenito »bublanje«.

 drugi-betonski-mehurcek

Drugi betonski mehurček.

Izmed treh predlogov je namreč bil izbran predlog snovalcev v okviru Korpnik produkcije d. o .o. Celje. Avtorja arhitekturne ureditve krožišča sta univ. dipl. inž. arhitekture Zorislava Fras (domačinka s Kapele !) in univ. dipl. inž. arhitekture Nande Korpnik, avtor kiparske stvaritve v krožišču pa akademski kipar Mitja Stanek (tudi domačin s Kapele !). Skulptura v krožišču bi naj spominjala na mehurčke, vmes pa bodo »bubljali« curki vode.

od-dalec-pogled-na-krozisce

Od daleč pogled na krožišče.

Filip Matko Ficko