»PUBECI« četrtič v Mariboru in tretjič v Ljubljani

borut-cvetko-leonida-gregoric-doris-urbancic-windisch-natalija-cvetko

Borut Cvetko, Leonida Gregorič, Doris Urbančič Windisch, Natalija Cvetko.

(Maribor, 25. oktober 2018) Blagovna znamka Pubec – Štajersko mlado vino že četrto leto združuje štajerske vinarje v edinstven projekt, v katerem se s promocijo mladih vin želi povečati prepoznavnost štajerskih vinarjev ter Štajerske kot vinorodnega okoliša, tako doma kot v tujini.

Letošnji skupni začetek prodaje štiriindvajsetih mladih štajerskih vin Pubec, kolikor jih je priključeno k letošnjemu projektu, se prične jutri, v petek, 26. oktobra 2018.

Četrti salon štajerskih mladih vin v Mariboru se bo odvil v ponedeljek, 5. novembra, v Salonu Audi, Porsche Ptujska cesta. Že tretjič pa bodo Pubeci »zavzeli« tudi slovensko glavno mesto. Sveža, dišeča in elegantna vina Pubec se bo lahko okušalo 7. novembra, v ljubljanski Festivalni dvorani, na Gospodarskem razstavišču. Da se po četrti sezoni projekta Pubec promocija štajerskih vin ne bo zaključila, pa bo premierno poskrbel dogodek, z delovnim naslovom: »Predstavitev štajerskega vinskega letnika 2018«. 18. aprila 2019, se bodo štajerski vinarji predstavili s svojimi najboljšimi vini aktualnega letnika, ponovno v Festivalni dvorani Ljubljana. 

borut-in-natalija-cvetko

Borut in Natalija Cvetko

Štajerski vinarji si želijo s skupnim pristopom pri promociji mladih vin povečati prepoznavnost svoje ponudbe na domačem trgu in v tujini, obenem pa krepiti prepoznavnost Štajerske, ne samo kot vrhunske vinorodne dežele, ampak tudi kot odlične kulinarične in turistične destinacije. Štiri leta skupnega pristopa že prinašajo spodbudne rezultate. Vinarji, povezani v projekt Pubec, beležijo večjo prodajo mladega vina, kupci pa odslej mlado vino Pubec, tudi zaradi odmevnosti pogosteje naročijo v gostinskih lokalih, kupijo v trgovinah ter umestijo med poslovna darila.

Ključni termini Pubec 2018

  • oktober: skupni pričetek prodaje štajerskega mladega vina Pubec,
  • november: 4. Salon štajerskih mladih vin Pubec, Maribor, Porsche Ptujska cesta, salon Audi, od 17. do 22. ure,
  • november: 3. Salon štajerskih mladih vin Pubec, Ljubljana, Festivalna dvorana, od 17. do 22. ure.

Oba Salona bo popestrila pristna štajerska kulinarika, ki jo tradicionalno pripravljajo profesorji in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, za glasbeno spremljavo bo poskrbela glasbena zasedba Chizz Band iz Ptuja.

img_0802

Rade Bakračević  (Štajerske novice),  Natalija in Borut Cvetko

Dvig prepoznavnosti mladih štajerskih vin in vinarjev ter Štajerske kot turistične destinacije

Eden izmed ciljev projekta »Pubec – Štajersko mlado vino« je dvigniti prepoznavnost mladih štajerskih vin in vinarjev. S povezovanjem le-teh v enovito, prepoznavno zgodbo omogoča vinarjem tudi dvig konkurenčnosti na domačem trgu in v tujini. V načrtu so skupni nastopi na trgih in predstavitvah tako doma kot v tujini, obenem pa projekt prinaša tudi dvig odličnosti same destinacije oziroma regije. Tovrsten skupni nastop v segmentu mladih vin prinaša tudi trajni učinek, celoletne marketinške in komunikacijske aktivnosti pa prinašajo tudi dvig konkurenčnosti in prepoznavnosti štajerskih vin. Projekt »Pubec« tako ni omejen le na promocijo mladih vin, ampak predstavlja tudi vzvod in orodje za večjo prepoznavnost vseh štajerskih vin in vinarjev na domačem trgu in v tujini.

katarina-pungracic-in-pavel-jarc

Katarina Pungračič in Pavel Jarc.

Kaj nas čaka?

Štiriletnik zdaj ponosno, z dvignjeno glavo koraka proti svojemu petemu letu, ki ga bo praznoval z zgodbo v kateri bo predstavil tudi ostale bele ter rdeče vinske brate in sestre. Organizatorji so se zato odločili, da letošnji Pubec kot paradni konj promocije štajerskih vinarjev in njihovega vina ne bo omejen samo na čas mladega vina, torej do 31. januarja.

Z željo, da promocija štajerskega vina postane trajnostna, bodo 18. aprila 2019 v ljubljanski Festivalni dvorani, pripravili dogodek z delovnim naslovom: »Predstavitev štajerskega vinskega letnika 2018«, kjer se bodo štajerski vinarji predstavili s svojimi najboljšimi vini aktualnega letnika.

#Pubecplac

V četrtem letu se Pubec promovira preko gostinskih lokalov, restavracij in hotelov, kjer se uveljavljajo t. i. Pubecplaci. Pubecplac že takoj na vhodu prepoznamo po okrogli nalepki z rumenim metuljčkom, v notranjosti pa dejstvo, da lahko naročite vino Pubec, oznanjajo tudi plakati in namizna stojala, s katerimi se Pubeci združujejo v enotno vizualno komunikacijo, ki je uporabna tudi na socialnih omrežjih.

sodelujoci-pri-projektu-pubec-2018

Sodelujoči pri projektu Pubec 2018

Vinska stroka o projektu Pubec

Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, je sodelovanje v projektu Pubec opisala kot zelo pozitivno in perspektivno, saj » … Maribor je mesto vina in mesto najstarejše trte. Smatram, da je skrajni čas, da se vsi v Sloveniji zavemo, da je to nek kulturni spomenik, ki ga moramo temu primerno tudi obravnavati. Glede na to, da z jutrišnjim dnem dobimo mlada vina, Pubece, je v bistvu primerno, da povem, da je velika čast, da imamo tak dogodek kot je Pubec v sklopu Festivala najstarejše trte. Skozi blagovno znamko Pubec imamo možnost spoznavati sicer mlada, štajerska vina, ne samo na štajerskem koncu, ampak po celotni Sloveniji. Pri tem zelo dobro pomagajo vsi pubeci in dekline, se skupaj nadgrajujejo in se učijo biti skupaj boljši.«

Leonida Gregorič, predstavnica KGZS Maribor, je projekt zelo pozitivno opisala in se letošnjih Pubec vin tudi veseli. »Letnik 2018 je že pripravljen. Zanj smo pripravili pravilnik, ki je bolj zahteven, kot pravilnik, ki velja po uradni, veljavni zakonodaji. Omejili smo nekatere parametre in to z razlogom, da bi bil Pubec, kot mlado vino, prepoznan iz leta v leto. Vremenske razmere, pogoji pridelave, pogoji trgatve so vsako leto drugačni. Se pa zato vedno znova veselimo novega mladega vina, novega Pubeca, ravno iz tega razloga, ker je vsako leto drugačen. In ta drugačnost je vabljiva. To mlado vino, predstavlja pričakovanje novega letnika, nove iskrivosti. Ali bo drugačna cvetlična nota, ali bo imel sadno noto? Vse to nas daje v nekakšno pričakovanje, da poskusimo ta vina. Za letošnje leto lahko rečemo, da so vina dobra, tudi pogoji in pa čas za pridelovalca so bili bolj ugodni, kot prejšnja leta, saj je bila trgatev hitrejša in je imel pridelovalec dovolj časa, da je pripravil to mlado vino Pubec«, je povedala Gregoričeva.

In kaj pravi o Pubecu sopobudnik projekta?

logo-pubec-transparent-01

Borut Cvetko, kreativni direktor agencije Mediaspeed in skupaj z Natalijo Cvetko »glavni krivec« za rojstvo projekta, je dejal: »V četrti sezoni tega našega projekta Pubec, štajersko mlado vino, je z nami 24 vrhunskih štajerskih vinarjev, ki so ponovno pripravili bela vina, takšna, po skupaj določenih in dogovorjenih pravilih. Suha, ali polsuha, letos še z omejitvijo, do 12 gramov nepovretega sladkorja. Verjamem, da bodo ta vina pokazala vso svojo svežino, cvetico in tudi že eleganco. 5. novembra v Mariboru, Porsche Ptujska cesta od 17. ure naprej in seveda ponovno že tretjič v Ljubljani, 7. novembra, prav tako od 17. ure naprej, v Festivalni dvorani. Ob tem nikoli ne manjka prava štajerska kulinarika in štajerski bend, ki bo skrbel za odlično vzdušje. Vsi tisti, ki so že bili kdaj z nami vedo, da je to dogodek, ki se ga ne pozabi in verjamem, da bo tako tudi letos. Glavna novost našega projekta Pubec, sicer ne  v tem letu, ampak v letu 2019 je pa to, da promocija štajerskih vinarjev in štajerskih vin, ne bo več omejena zgolj na ta čas mladega vina, torej do 31. januarja, ampak pripravljamo 18. aprila 2019, prav tako v Festivalni dvorani Ljubljana dogodek, tako imenovani Predstavitev štajerskega vinskega letnika 2018. Torej vsa najboljša vina, ki so jih in jih še bodo dodelali vinarji z aktualnim letnikom 2018.«

Kako na »Pubeca«?

Vstopnice za 4. Salon štajerskih mladih vin v Mariboru in za 3. Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventim in na dan dogodka na samem prizorišču. Cena vstopnice je 15 evrov.

 

Več informacij o projektu »Pubec«

Kaj je »Pubec«?

S projektom »Pubec«, kakor se imenuje tudi skupna blagovna znamka, se ustvarja povezovanje štajerskih vinarjev, ki pridelujejo mlado vino. Z enotnim in celovitim pristopom na trgu štajerski vinarji želijo doseči večjo prepoznavnost in moč na slovenskem trgu ter tudi na trgu sosednjih držav.

Promocija in prepoznavnost vinarjev, ki skupaj nastopajo na trgu ter predstavljajo Štajersko kot glavno destinacijo za mlada vina, ter mladega vina kot posebne »zvrsti« in večja priljubljenost le-tega, sta prav tako pomembna cilja projekta.

 

Kdo je »Pubec«?

»Pubec« – ime, ki ga vsi Slovenci prepoznajo kot nekaj štajerskega. »PUBEC« je štajerski izraz za fanta, dečka. »Pubec« ali fant kot dorasel mlad moški v projektu »PUBEC« nagajivo simbolizira mlado vino. Obenem se poimensko sklada s Štajersko regijo, ki jo projekt kot tak tudi povezuje. V enem nazivu povezuje dvoje; v prenesenem pomenu mladostno nagajivost mladega vina in regijo, iz katere le-to izhaja.

 

Mlado vino »Pubec« – lastnosti

Mlado vino, pridelano v Republiki Sloveniji, je lahko tisto vino, ki ustreza kakovostnim normativom veljavne zakonodaje. Mlado vino je mirno vino, ki je lahko v prometu najprej 30 dni po trgatvi in največ do 31. januarja leta, ki sledi letu trgatve.

 

Mlado vino »Pubec« je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vino vsebuje med 10,5 in 12,5 vol % alkohola in spada med suha ali polsuha vina z vsebnostjo skupnih kislin med 5,5 in 7,00 g/l. Vsebnost nepovretega sladkorja do največ 12 gramov. Mlado vino »Pubec« vsebuje nizke vsebnosti prostega in skupnega žvepla. Glavne senzorične lastnosti mladega vina »Pubec« so sijoč videz, iskriva barva, po vonju je prijetno dišeč z nežno zaznavno cvetno-sadno cvetico in po okusu ima poudarjeno svežino, iskrivost, lahkotnost, sadnost, pitnost in harmoničnost.

Več na: www.pubec.si.

Dodatne informacije:

Mediaspeed, d. o. o.

info@mediaspeed.net

Monja Dobnik, T: 051 377 797, E: monja@mediaspeed.net