TESLIN NAROD OSVOJIO SVET

Predstavljen prvi dokumentarni film o srpskim velikanima iz SAD

teslin-narod-promocija-u-kolarcu-2

Teslin narod promocija u Kolarcu
– Filmska priča o srpskim tragovima u Americi, Nikoli Tesli i njegovim naučnim naslednicima, koju je režirao Željko Mirković, a scenario napisao Marko Lopušina. prikazana je u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu

D. L.

Film “Teslin narod” nastao je po ideji Nikole Lončara, Marka Lopušine i drugih članova Tesline naučne fondacije iz Filadelfije pre pet godina, kada je razmišljano o tome kako da se srpskoj javnosti i svetu predstave veliki umovi poreklom iz srpskih zemalja, koji danas žive i rade u SAD. Tada je rešeno da Marko Lopušina napiše knjigu “Teslin narod” i scenario za film.
– Cilj nam je bio da promovišemo lik i delo velikog srpskog genija tako što ćemo povezati njegovu prošlost, sa istorijom srpskog doseljevanja u Ameriku i naslednicima Nikole Tesle, oličenim u likovima uspešnih Srba i sveta nauke, umetnosti, biznisa i čitave srpske kolonije. Mislim da smo u tome uspeli – kaže scenarista Marko Lopušina.

Za reditelja je odabran iskusni majstor filma, profesor Željko Mirković. On je i producent i profesor filma i digitalnih medija u SAD. Završio je Akademiju umetnosti u Beogradu i master studije u Velikoj Britaniji. Za svoje filmove osvojio je 53 internacionalne nagrade, a njegov film „Drugi susret” bio je zvanični kandidat za Oskara u kategoriji dugometražni dokumentarni film 2014. Autor je i dokumentaraca „Obećanje”, „Svetislav Pešić, više od trenera”, „Lajko Feliks – u potrazi za sobom” , „Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest”, „Oženiću celo selo”, „21. sekund”, „Muharem, muzika oči života”…
– Pune četiri godine sam sa svojom ekipom snimao film “Teslin narod” u Americi i širom sveta. Scenario su ojačali svojim priliozima Miloš Ristović i Aleksandar Slavković. Kroz film nas vodi narator, glumac Džek Dimić u liku Nikole Tesle i bivši američki predsednik Vudru Vilson, koji je pre sto godina izrekao najveću zahvalnici srpskom narodu za pobedu u Velikom ratu – kaže Mirković.
Kada je film “Teslin narod” 27. oktobra prvi put prikazan u dvorani Zadužbine Kolarac u Beogradu, oduševio je punu salu gledalaca. Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana. U filmu se pojavljuje više od 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene Američke Države. Govoreći o tome zašto film nosi ime „Teslin narod”, reditelj i producent Željko Mirković je rekao:
– Teslin narod je simbol koji ne traži geografsko objašnjenje. On se globalno prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija jer to ime svi priznaju.
Ovaj film ispričao je i pripovest o prvom Srbinu u Americi, Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću), koga su spasli ribari pa je po njima i dobio prezime. Njegovo ime našlo se u Livingstonovoj knjizi „Sto znamenitih Amerikanaca”. Istaknute su brojne zanimljive crtice kao što je činjenica da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na srpskog heroja Mihajla Pejića.
Kroz priče istaknutih Srba, kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, publika je upoznala trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Valta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka, srpske inženjere tvorce „Apolo” programa, legendarne oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čija su imena ostala u našoj i američkoj istoriji.
– Film pokazuje surovu istinu o srpskom narodu i državi, koji vekovima iz otadžbine izvoze ono što je danas najvrednije na svetu – a to je ljudska pamet. Mi i SAD imamo oko deset hiljada visoko obrazovanih ljudi, profesora, naučnika. NASA je nastala po ideji Mihajla Pupina, danas u njoj radi desetak srpskih naučnika. U Americi se nalazi druga Akademija nauka srpskog naroda, jer je koncentracija iseljenih mozgova jako velika. Problem je kako te nove Tesle povezati sa otadžbinom – kaže Marko Lopušina, scenarista.
Film „Teslin narod” rađen je u produkciji Optimistik filma i RTS-a, na inicijativu Tesline naučne fondacije iz Filadelfije. Film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja RS, Ambasada SAD u Beogradu.
Podršku promociji filma “Teslin narod” pružili su kabinet predsednice Vlade Ane Brnabić i njen Savet za kreativne industrije.
– Promovisanjem istaknutih pojedinaca poreklom iz naše zemlje, utičemo na kreiranje zajednice ljudi našeg porekla koji zajedno mogu da postignu mnogo više, i na taj način kreiramo veći ugled i više prilika za sve nas. Važno je da naše istaknute građane koji žive u svetu ponovo povežemo sa maticom i da im damo razloge da se vrate, kao i da ljude u Srbiji informišemo o snazi i veličini onih o čijim uspesima se u našoj zemlji nedovoljno zna – istakla je premijerka.
Film uskoro kreće na promotivnu turneju po SAD, Evropi i srpskim zemljama. Potom će da se rade filmovi o Srbima u Australiji, Rusiji, Evropi, Južnoj Americi.