Dela Franca Mesariča v Galeriji Murska Sobota

Razstava »Slike 1980 – 2018« ob jubilejih akad. slikarja Franca Mesariča
akad-slikar-franc-mesaric
Akademski slikar Franc Mesarič.

Od 8. novembra dalje so v Galeriji Murska Sobota na ogled likovna dela akademskega slikarja Franca Mesariča pod delovnim naslovom »Slike 1980 – 2018«. O tem je napisal direktor galerije dr. Robert Inhof med drugim: »…Pričujoča razstava, ki smo jo v Galeriji Murska Sobota pripravili v počastitev umetnikovega šestdesetletnega likovnega delovanja in sooblikovanja murskosoboškega kulturnega življenja, nam nikakor ne more prikazati njegovega celotnega, izjemno obsežnega opusa. Deloma zaradi tega, ker se številna izmed njegovih najpomembnejših hiperrealističnih nahajajo v številnih galerijah doma (Ljubljana in drugje) in v tujini (Zagreb, Beograd, Dunaj in drugje), deloma pa zaradi tega, ker smo tista njegova hiperrealistična dela, ki jih imamo v naši stalni zbirki, že vključevali (in jih nameravamo tudi v prihodnje) v različne tematske razstave. Iz tega razloga smo se skupaj z umetnikom odločili, da na pričujoči razstavi predstavimo izbor njegovih del v kronološkem razponu od leta 1980 naprej. Sama razstavna postavitev pa nima kronološko – preglednega značaja, temveč je razstave zasnovana kot inštalacija, saj se na njej drugo ob drugem znajdejo dela, ki so nastala v različnih časovnih obdobjih…«

direktor-galerije-dr-robert-inhof
Direktor Galerije dr. Robert Inhof
Vsekakor je treba omeniti, da akademski slikar Franc Mesarič iz Murske Sobote praznuje letos dva pomembna življenjska jubileja: 80-letnico življenja ter 60-letnico likovnega ustvarjanja. Očetu Prekmurcu, ki je bil orožnik v Kraljevini Jugoslaviji, se je Franc rodil 3. aprila 1938 v Mitrašincih v Makedoniji, a se je njihova družina leta 1940 preselila v Vitanje. Po 2. svetovni vojni leta 1950 so se preselili v očetovo Prekmurje, v Mursko Soboto. Tu je Franc Mesarič leta 1957 končal gimnazijo ter se vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1965. Že leto prej, leta 1964, se je zaposlil kot učitelj risanja, nato pa sprejel delo konzervatorja v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota. Tri leta pozneje, leta 1967, se je zaposlil kot grafični oblikovalec v Pomurskem tisku v Murski Soboti, kjer je pozneje vse do upokojitve leta 1995 bil likovno-tehnični urednik Pomurske založbe. Vsa leta je seveda pridno ustvarjal, prejel več nagrad na številnih razstavah in bienalih doma in v tujini, leta 1998 pa mu je Mestna občina Murska Sobota podelila nagrado za življenjsko delo.
franc-mesaric-brez-naslova
Franc Mesarič Brez naslova
Kot Franc Mesarič sam pravi, je ves čas pri svojem ustvarjanju izhajal iz domačega okolja, iz svojega mesta Murska Sobota ter pokrajine ob Muri. In tako bo tudi tokratna razstava v njegovem okolju, v Galeriji Murska Sobota na ogled do 17. januarja 2019.
tiskovna-konferenca-o-razstavi
Tiskovna konferenca o razstavi.
Filip Matko Ficko