Predsednik Pahor se v Parizu udeležuje svetovne obeležitve 100. obletnice konca 1. svetovne vojne

Predsednik Pahor se v Parizu udeležuje svetovne obeležitve 100. obletnice konca 1. svetovne vojne
Pariz, 10. 11. 2018

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Francoske republike Emmanuela Macrona udeležuje slovesnosti, ki jih Francoska republika prireja v Parizu ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne. Srečanje svetovnih voditeljev je osrednji svetovni dogodek ob tem dnevu spomina in je namenjeno obeležitvi konca vojne in potrditvi skupne zavezanosti ohranjanju miru.

Na predvečer slovesnosti se je predsednik republike srečal s Slovenci in Slovenkami, ki živijo in delajo v Franciji. Svoje življenjske zgodbe so v okviru dogodka “VTIS Francija: slovensko znanje v svetu”, ki ga je pripravilo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Franciji, predstavili trije uspešni Slovenci; Gorazd Režonja, Anžej Dežan, Mateja Bizjak Petit, vodila ga je Kristi Hodak, članica upravnega odbora društva VTIS, za glasbeni del pa je poskrbela flavtistka Klara Kikec. Na dogodku so uvodoma prebrali sestavek ddr. Evgena Bavčarja, državljana Evrope za leto 2016 in Viteza francoske legije časti.

Vsi panelisti so poudarili, da odhoda iz domovine ne dojemajo kot bega možganov, hvaležni so Sloveniji, da jim je s štipendijami ali podobnimi finančnimi spodbudami omogočila študij in prakso v tujini in želeli bi del svojega znanja in možnosti vrniti domovini. Predsednik republike je v svojem nagovoru poudaril, da je kroženje znanja izjemno dragoceno in da je ponosen, da mladi po svetu gojijo vez s Slovenijo. Dodal je, da so prav dogodki, ki jih obeležujemo s 100. obletnico konca 1. svetovne vojne, opomin, kako pomembno je, da gojimo medsebojno sožitje in sodelovanje.

Danes zvečer se bo predsednik republike udeležil svečanega sprejema za voditelje v znamenitem pariškem muzeju Musée d’Orsay, kjer bo predsednik Francoske republike Macron za voditelje pripravil svečano večerjo.

Jutri, 11. novembra, bo ob Slavoloku zmage vsakoletna komemoracija, ki bo letos še posebej slovesna. Pripravljena bo natanko sto let po podpisu premirja med zavezniškimi silami in Nemčijo (11. novembra 1918), ki je končalo spopade 1. svetovne vojne na zahodni fronti. Na komemoraciji se bodo poklonili milijonom žrtev tega svetovnega spopada, zato je francoski predsednik Macron v Pariz povabil vse voditelje držav, katerih sile so se v Evropi borile med leti 1914 in 1918, držav, ki so napotile vojake v spopade v Evropi, in držav, ki so prispevale številne delavce v pomoč in podporo.

V želji po skupnem razmisleku o ureditvi sedanjega sveta in krepitvi učinkovitega multilateralizma Francoska republika organizira tudi multilateralni dogodek, t. i. Pariški forum o miru, za katerega si prizadevajo, da bi se v prihodnje odvijal vsako leto. Namen soustanoviteljev je, da forum v bodoče postane stalnica in združi vse akterje globalnega upravljanja, mednarodne organizacije in akterje v civilni družbi z namenom izmenjave stališč in iskanja rešitev za skupne izzive.

Predsednik Pahor bo sodeloval na forumu, ki bo tokrat posvečen razpravam o ciljih in rešitvah svetovne ureditve. Forum bo z nagovorom slavnostno odprl francoski predsednik Emmanuel Macron, sledila pa mu bosta nagovora nemške kanclerke Angele Merkel in generalnega sekretarja OZN Antónia Gutteresa.

Sodelujoči voditelji držav in vlad so bili ob tem povabljeni, da Knjižnici miru (Bibliothèque de la Paix) podarijo knjigo, ki po njihovem mnenju predstavlja sporočilo miru. Predsednik Pahor bo knjižnici podaril roman To noč sem jo videl pisatelja Draga Jančarja v slovenskem, francoskem in angleškem jeziku.

Predsednik Pahor se v Parizu udeležuje svetovne obeležitve 100. obletnice konca 1. svetovne vojne
Foto: UPRS