Kapela: Sneli klopotec in krstili vinski mošt

Jubilejno 10. Martinovanje s priložnostno razstavo
obisk-zupana-mo-m-sobota-aleksandra-jevska

Obisk župana MO M.Sobota Aleksandra Jevška
Tradicionalni štajerski klopotec je pričel s svojo tradicionalno pesmijo 15. avgusta letos tudi na Kapelskem Vrhu v Občini Radenci. Postavili sta ga skupaj Turistično društvo Klopotec Kapela (predsednica Urška Lukovnjak) in tamkajšnje Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina (predsednik Danilo Rihtarič) s sodelovanjem Zavoda za turizem in šport Radenci ter Občine Radenci. Skupaj s svojimi marljivimi članicami in člani pa sta na Martinovo soboto, 10. novembra, pripravila tradicionalno Martinovanje, ko je bilo treba klopotec sneti.
priloznostni-nagovori

Priložnostni nagovori
Martinovanje, ki je bilo jubilejno, deseto po vrsti, se je v glavnem dogajalo pred Domom vinogradnikov na Kapelskem Vrhu, kjer je bila posebna tribuna za nastopajoče. Za zabavo in ples so skrbeli člani in članica vokalno glasbene skupine Prleški kvintet, svoja nastopa pa sta prispevala mlada harmonikarka Eva Tompa iz Rihtarovcev ter člani vokalnega kvinteta Klopotec Kapela.
snemanje-klopotca

Snemanje klopotca.
Gospodinje s Kapelskega Vrha in okoliških krajev so pripravile razstavo »Sadje in sadne dobrote«, ki sta jo odprla župan Občine Radenci Janez Rihtarič in Marija Fras kot organizatorka razstave, ob stojnicah pa je bilo moč dobiti domače dobrote ter kvalitetne pijače, skrbnik klopotca pa je skuhal tudi odlični vojaški fižol v kotlu. Zavod za turizem in šport Radenci je pripravil priložnostno tombolo za najmlajše, kot tudi za odrasle.

prleski-kvintet

Prleški kvintet.
Program Martinovanja je povezoval Samo Tuš – Korl, ki je poskrbel za obilico smeha, posebej pri snemanju klopotca, kot tudi ob zabavnem krstu vinskega mošta v vino. Ker je to bila sobota pred volitvami, ki bodo naslednjo nedeljo, 18. novembra, je bilo med obiskovalci prireditve na Kapelskem Vrhu videti nekatere izmed sedmih kandidatov za župana Občine Radenci, Turistično društvo Radenci je obiskala večja skupina prijateljev z Gorenjske, iz Zdravilišča Radenci pa so na prireditev z avtobusom pripeljali kar 50 svojih gostov. Že zjutraj pa so »Martinov pohod« proti Bratoncem v Prekmurju krenili pohodniki in kolesarji.

Filip Matko Ficko