Koncert vokalne skupine Kresnice na Martinovo nedeljo

Štajerke prepevale v radenskem DOSOR-ju

v-knjiznici-dosor-ja

V predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je na Martinovo nedeljo, 11. novembra popoldne, pred zbranimi stanovalkami in stanovalci delovna terapevtka Andreja Čuk Singhateh pozdravila članice Vokalne skupine Kresnice.

o-pesmih-govori-metka-jauk

Štajerke prepevajo že osemindvajseto leto, delujejo pa v okviru Kulturno umetniškega društva Kresnik Maribor. V skupini jih je osem: Irena Cehtl, Rafaela Frangeš, Metka Jauk, Dana Kmetič, Zlatka Rashid, Majda Šoberl, Jasna Zorec ter Marjana Šef kot umetniška vodja skupine, skupina pa je bila ustanovljena leta 1990 v Kremsu pri Dunaju ob priliki srečanja ljudskih pevskih skupin.
vokalna-skupina-kresnice

Doslej so posnele že dve zgoščenki ter dva DVD-posnetka s koncertov, en DVD-posnetek pa v sodelovanju z RTV Slovenija. Nastopajo največ v domačem mestu, po okoliških krajih, po Sloveniji, pa tudi v tujini med zamejskimi Slovenci. Njihov repertoar zajema slovenske ljudske pesmi (ljubezenske, nabožne, stanovske, prigodne), velikokrat tiste, ki so skoraj že pozabljene.

vodja-marjana-sef
Tako je bilo tudi na Martinovem koncertu v DOSOR-ju, ko so predstavile pesmi nekaterih slovenskih pokrajin: Koroške, Štajerske in Prekmurja. Stanovalke in stanovalci DOSOR-ja so bili njihovega nastopa izredno veseli ter si podobnih kulturnih dogodkov žele tudi v prihodnje.

Filip Matko Ficko