Radenci: Virtuoz na harmoniki Mirco Patarini

Prva jesenska mednarodna akademija harmonike
harmonikarski-orkester-mladih
Harmonikarski orkester mladih
V Kongresni dvorani hotela Radin v Zdravilišču Radenci je 27. novembra zvečer, v okviru 1. jesenske mednarodne akademije harmonike, pripravil svoj polurni koncert 52-letni Mirco Patarinija iz Spoleta v sosednji Italiji. Leta 1978 je pričel s študijem na glasbeno-didaktičnem centru v Spoletu. Istega leta, v mesecu oktobru, se je pričel udeleževati državnih tekmovanj. Leta 1981 se je prvič udeležil tekmovanja v Castelfidardu, kjer je tudi zmagal.
mirco-patarini-in-mladi-harmonikarji

Mirco Patarini in mladi harmonikarji
Pri svojih 18. letih je na mednarodnih tekmovanjih v Venezueli, Švici in Portugalski, poleg ostalih nagrad, osvojil tudi laskavi naziv Svetovnega prvaka. Leta 1988 je v svoji glasbeni karieri odprl nova pomembna vrata. Postal je namreč glasbeni svetovalec in razvijalec izboljšav na instrumentih za tovarno Farfisa-Bontempi. Je tudi eden izmed najbolj zaslužnih strokovnjakov v drugi polovici prejšnjega stoletja, kar se tiče tehnoloških dosežkov in izboljšav na klavirski in gumbni harmoniki. V istem času je pričel sodelovati tudi s tovarno Scandalli.
mirco-patarini-in-olga-radolic

Mirco Patarini in Olga Radolič
V teh letih je zelo aktivno koncertiral po Italiji, kot tudi po ostalih državah. Po nekaj letih je prevzel pomembno funkcijo. V tovarni Farfisa-Bontempi je namreč postal generalni direktor. Leta 2006 je prevzel funkcijo predsednika uprave v Svetovnem združenju harmonikarjev. Od leta 2007 je tudi umetniški direktor tovrstnega italijanskega združenja (Italian Accordion Culture). Leta 2017 pa je bil izvoljen za predsednika Svetovnega združenja harmonikarjev.
mirco-patarini-na-odru

Mirco Patarini na odru.
(Confédération Internationale des Accordéonistes).
Prvo jesensko mednarodno akademijo harmonike je v dneh od 27. do 29. novembra organiziral Marko Štumperger, direktor zasebnega glasbenega centra »M-akord« iz Rošnje v Občini Starše, v sodelovanju z Glasbeno šolo Gornja Radgona. Tako so si že prvi dan zgodaj popoldne gojenci Glasbene šole Gornja Radgona ogledali film o izdelavi harmonik, po filmu pa je Marko Štumperger razstavil dve harmoniki, do so si mladi glasbeniki od blizu ogledali sestavne dele tega instrumenta.
svetovni-virtuoz-mirco-patarini

Svetovni virtuoz Mirco Patarini
Še isti večer so nastopili mladi harmonikarji kot posamezniki, pa tudi združeno kot učenci osmih glasbenih šol Pomurja in Podravja. Zaigrali so venček narodnih v aranžmaju Mateja Zavca, orkester pa je vodila učiteljica harmonike Olga Radolič, ki že več kot tri desetletja poučuje klavirsko harmoniko na Glasbeni šoli Gornja Radgona. Mladinskemu harmonikarskemu orkestru so se pridružili še člani starejšega orkestra ter skupaj zaigrali Ne čakaj na maj in Zemlja pleše Boruta Lesjaka ter aranžerja Emila Glavnika.
Filip Matko Ficko