Gmunden: Dobrodelni kulturni večer

Nastopilo kar petnajst srbskih folklornih skupin
dsc_9984

Rade Bakračević, predajal ikono “Beli Angel” Dragiši Vasiljeviću, predsedniku SKD Knez Lazar.
Na severu Avstrije, v kraju Gmunden, kjer ima svoj sedež Srbski kulturni klub »Knez Lazar«, je v soboto, 1. decembra zvečer bil organiziran dobrodelni kulturni večer, ki so se ga udeležili tudi predstavniki Srbskega kulturnega društva »Štajerska skupnost« iz Maribora pod vodstvom predsednika Radeta Bakračevića, ki ima tudi naziv »srbski vitez«.

dsc_0222

Prota Nikola Pantić (levo) in arhimandrit Mr. Aleksej Bogičević
Na odru prenapolnjene dvorane je vse pozdravil predsednik SKK »Knez Lazar« v Gmundenu Dragiša Vasiljević, za njim pa tudi tamkajšnji prota Nikola Pantić. Ker je šlo za dobrodelni kulturni večer, katerega zbrana sredstva bodo namenjena obnovi samostana svetega Luke v kraju Bošnjane, je o zgodovini tega samostana, ki so ga Turki kar dvakrat porušili do temeljev, govoril posebni gost večera arhimandrit mr. Aleksej Bogičević.
dsc_0441

Prekipevajoča mladost plesalk
Vsi so zavzeto, med njimi tudi udeleženci dopoldanskega foruma gibanja »Pokret rodoljuba otađbine i dijaspore« (ROD-a) iz skoraj vse Evrope, prisluhnili besedam gosta, temu pa je sledil nastop kar petnajstih folklornih skupin.

dsc_0478
Srbska folklora ohranjena na tleh Avstrije
Z velikim navdušenjem je številno zbrano občinstvo pozdravilo na odru vsako novo skupino nastopajočih, od najmlajših do starejših, iz različnih krajev Avstrije in Srbije. Predstavljeni so bili plesi in kulturno izročilo iz skoraj vseh delov Republike Srbije, ob zaključku pa je za zabavni in družabni večer poskrbel še ansambel s pevko in pevcem.
dsc_0579
Na koncu je vse pozdravil predsednik “ROD”-a Dragan Stanojević
Finančna sredstva za obnovo samostana svetega Luke se je zbiralo tudi s priložnostno organiziranim srečelovom ter prodajo knjig in vse to je pozdravil še predsednik ROD-a Dragan Stanojević. Je pa ob tem predsednik SKD Štajerska skupnost v Mariboru, Rade Bakračević, predal ikono »Beli angel« predsedniku SKK »Knez Lazar« v Gmundenu Dragiši Vasiljeviću.
Filip Matko Ficko