Prvi forum gibanja »Pokret rodoljuba otadžbine i dijaspore«

Zbrani predstavniki organizacij Srbov po vsej Evropi
dsc_0079
Uvodni pozdrav arhimandrita Alekseja Bogičevića
Po ustanovitvi gibanja ROD (Pokret rodoljuba otadžbine i dijaspore«) letos maja v Mileševu, je predsednik le-tega, Dragan Stanojević, sklical prvo zasedanje tega foruma v soboto, 1. decembra 2018, v kraju Gmunden v Avstriji. Tam je tudi sedež Srbskega kulturnega kluba »Knez Lazar«, ki je za zasedanje nudilo svoje društvene prostore. Zbrane predstavnike različnih združenj, društev in klubov Srbov po vsej Evropi, sta pozdravila prota Nikola Pantić (iz Gmundena) ter kot posebni gost arhimandrit mr. Aleksej Bogičević, ki bo po obnovitvi stavb prevzel samostan svetega Luke v kraju Bošnjane. Vse je pozdravil še pobudnik za ustanovitev ROD-a in njegov podpredsednik Dragiša Vasiljević iz Avstrije.
dsc_0067
Začetek Foruma z himno
Predsednik ROD-a, Dragan Stanojevič (predstavnik Srbov iz Rusije in Ukrajine), je spomnil na leta 2010 ustanovljeno Skupščino diaspore Srbov z vseh kontinentov, ki pa svojega poslanstva ni uresničila (težave z nostrifikacijo diplom, težave s pridobivanjem državljanstev, izbor novih delegatov…), da je tako prišlo do formiranja ROD-a letošnjo pomlad. Le-ta bi naj deloval in uresničeval pobude Srbov iz diaspore v skladu z Ustavo Republike Srbije ter Zakonom o diaspori in Srbih v regiji. Tako so vsi prejeli v pisni obliki programske smernice gibanja ROD, kjer so omenjeni tudi njegovi cilji delovanja.
dsc_0168
Zasedanje Prvega Foruma ROD-a

O tem so v bogati razpravi sodelovali predstavniki Srbov iz številnih držav Evrope: Željko Vranješ iz Anglije in Irske, podpredsednik ROD-a Dragiša Vasiljević, Mladen Filipović iz Republike Srbske v BiH, Darko Jurišić iz Avstrije, Željko Malešević iz Avstrije (član FPÖ), Stane Ribič s Slovaške, Vesna Jovanović Klinger iz Avstrije (forum Fokus na Dunaju), Miodrag Milovanović iz Švice, Vidoje Pulić iz Francije, Rade Bakračević iz Slovenije ter Momčilo Minić kot član sveta za veterane pri ROD-u in Jovan Bajić kot član sveta za ekonomske odnose pri ROD-u.
dsc_0049
Delegati ROD -a po zasedanju
Še posebej je bil opazen nastop predsednika Občine Nova Varoš, Radeta Vasiljevića, ki je predstavil potenciale te občine za vlaganja iz Evrope v nadaljnji razvoj občine ter povabil predstavnike ROD-a k obisku občine.
dsc_0091
Ožje vodstvo “ROD” -a

Vse razprave sodelujočih (iz Avstrije, Švice, Danske, Švedske, Anglije, Irske, Rusije, Ukrajine, Slovaške, Slovenije in Republike Srbske v BiH) na forumu ROD-a so bile usmerjene v prizadevanja za uresničitev interesov Srbov iz diaspore in to skozi družbeno-politični sistem Republike Srbije, k vsemu temu pa bi jim naj po vsem močeh pomagal ROD in njegovi člani oziroma predstavniki, kajti ROD bi naj deloval kar preko enajstih svetov:
dsc_0200
Razpravljalci na Forumu.
za politična vprašanja; za ekonomska vprašanja; za pravna vprašanja in predpise; za socialna vprašanja in invalide vojn; za kulturo in izobraževanje; za zdravstvo in ekologijo; za medije, internet in družbena omrežja; za varnost in veterane; za mladino in šport; za vero ter svet Srbov v regiji.
Filip Matko Ficko