SALAŠI – VEČITA PRIČA VOJVODINE

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima u novom, lepom prostoru Izdavačke kuće „Prometej“ u centru Novog Sada promovisan je Projekat „Naši salaši“ koji realizuje novosadsko udruženje EUprogress u saradnji s Prometejem. Ovaj zanimljiv Projekat je ,inače, prepoznao Grad Novi Sad – Uprava za privredu i finansijski podržao imajući u vidu da je Novi Sad proglašen za evropsku prestonicu kulture 2021. godine i da će ova tradicionalna tema – salaša u okolini najvećeg grada u Vojvodini – biti u turističkoj ponudi stranim gostima kao ekskluzivna turistička dobrodošlica.
1-maketa-tipicnog-salasa-vrsajkova-u-despotovu
Maketa tipičnog salaša Vrsajkova u Despotovu.
Prijatno i zanimljivo veče je proteklo u salašarskom laganom ritmu, dočaravajući publici atmosferu salaša, bajkovitosti, opuštenosti, zaborava svakodnevnice, donoseći miris domaćih jela, domaćeg pića i nezaobilaznih tamburaša – otkrivajući tajnu zašto su vojvođanski salaši uvek draga, a večita tema.
2-vesela-ekipa-za-docek-gostiju-na-vece-o-salasima
Vesela ekipa za doček gostiju na veče o salašima.
Domaćin večeri NAŠIH SLAŠA bio je Radomir Čubranović, predsednik udruženja EUprogress, uz podršku glavnog urednika i osnivača „Prometeja“, dobitnika ovogodišnje nagrade Beogradskog sajma knjiga Nagrade „Izdavač godine“ Zorana Kolundžije. Svoje salaše su predstavili Miroslav Kurjakov, vlasnik Rodinog salaša iz Futoga kraj Novog Sada i Danilo Vrsjakov, vlasnik Barvalovog salaš iz Despotova i proizvodne radnje iz Novog Sada. Miroslav Božin, novinar i publiicista, kao svojevrsni „akademik salaša“ govorio je o svojoj knjizi „Salaši za vas“. Naravno, veče posvećeno salašima u okolini Novog Sada zaokruženo je tamburašima „u živo“ od Bate sa drugarima, potom salašarskim vinom i rakijom uz podlogu „masti, leba, soli i aleve paprike“ i stihovima Srećka Dodika.
3-ekipa-nasih-salasa-kolundzija-kurjakov-bozin-cubranovic-i-vrsajkov-s-leva
Ekipa NAŠIH SALAŠA Kolundžija Kurjakov Božin Čubranović i Vrsajkov s leva.
Radomir Čubranović (inače i urednik za Vojvodinu našeg lista) je publici predstavio organizaciju civilnog društva – udruženje EUprogress koje radi već više od 10 godina, a potom je dao „ličnu kartu“ Projekta NAŠI SALAŠI. Govoreći o EUprogressu je podsetio na neke realizovane projekte kao što je:
-Animirano-dokumentarni film MIHAJLO IDVORSKI PUPIN – PUT KA SVETLOSTI (2014. godine): prvi film u Srbiji koji je na edukativni način obradio naučnu veličinu heroja ljudske civilizacije Mihajla Pupina. Film je preveden na 6 jezika i kao takav je ušao u svetski program UNESCO-a obeležavanja „Godine svetlosti 2015“. Čubranović je dodao da je 9. oktobra 2015. godine na Bledu, u Sloveniji, na 161. godišnjicu rođenja Pupina otkriven spomenik ovom srpskom, vojvođanskom i banatskom naučnom velikanu uz prisustvo predsednika Slovenije i predsednika Srbije uz napomenu da je on sa gradonačelnikom Bleda Janezom Fajfarom, dao doprinos da spomenik Pupina krasi obale bledskog jezera. Na taj način se Bled i Slovenija zahvalila Pupinu koji je bitno uticao da posle Prvog svetskog rata Bled i Triglav ne pripadnu Italiji, već kraljevini SHS, odnosno sada – Sloveniji.
4-radomir-cubranovic-predsednik-udruzenja-euprogress-pozdravlja-goste
Radomir Čubranović predsednik udruženja EUprogress pozdravlja goste.
Čubranović je, predstavljajući EUprogress, podsetio i na dokumentarni film „Srpsko barokno slikarstvo“, projekte iz oblasti kulture, obrazovanja, nauke i ekonomije, kao i turizma koji su realizovani sa turističkim organizacija Bleda i Gorja iz Slovenije, zatim knjige posebno posvećene srpskoj dijaspori, kultna knjiga autora Ivanovića „Metohija“, potom knjiga „Svetac kojeg smo poznavali – Patrijarh Pavle“, autora Đorđa Randelja, organizovanje izložbi o duhovnim rukopisnim-kaligrafskim delima srednjevekovnih srpskih manastira i mnogi drugi projekti i sve sa potpisom EUprogress.
5-zoran-kolundzija-glavni-urednik-prometeja
Zoran Kolundžija, glavni urednik Prometeja.
-Misija udruženja EUprogress je u skladu sa ovom mišlju Dostojevskog: „Budite najpre dobri, zatim pošteni i na kraju ne zaboravljajmo jedni druge“. Modernim, birokratskim jezikom rečeno, naše udruženje se zalaže, aktivno deluje i promoviše stvaranje uslova za sveopšti napredak – progres u Srbiji u svim oblastima života u skladu sa evropskim integracijama i otuda ime EUprogress. Englesko ime, a srpsko delovanje, istakao je Radomir Čubranović.
6-za-docek-hleb-i-so
Za doček hleb i so.
Kad je reč o Projektu NAŠI SALAŠI, Čubranović je ukazao:
-Prilikom opredeljenja za ovaj Projekat iskreno smo prihvatili potrebu afirmacije salaša, predstavljanje njihove istorijsko-etnološke podloge i turističko-gastronomske ponude. Ovo posebno sada od kada je Novi Sad dobio titulu Evropske prestonice kulture 2021. i kada su česti gosti Novog Sada, okoline i salaša – strani turisti. Imali smo vidu da na teritoriji Vojvodine postoji 65 salaša (a sada još više) koji imaju konkretnu turističku ponudu, a od toga je na teritoriji Grada Novog Sada čak deset. Retka je turistička prednost da se u neposrednoj blizini grada poput Novog Sada od 400.000 stanovnika nudi mir i opuštenost i da je gost u prilici da na bajkovitom mestu zaboravi breme svakodnevice… Još mnogo toga će se narednih dana i večeri, pričati o Našim salašima predstavljati ih najpre kroz njegovu tipičnu sliku izdvojene kuće van grada i sela koja poslednje dve decenije menja funkciju stanovanja članova familije u otvaranje ka potrebama turizma.
7-batini-tamburasi-su-bili-neumorni
Batini tamburaši su bili neumorni.

Zoran Kolundžija je zaokružio sliku o salašima kao romantičnim ambijentima sa drvenim podovima, šarenim tepisima, kaminom i uređenim dvorištem koji pružaju nesvakidašnji odmor. Salaš je, po običaju, građen u panonskom stilu, sa enterijerom koji oslikava duh starih vojvođanskih salaša. Na njima život teče lagano i opušteno koji najbolje prate tamburaši, ovdašnji specijaliteti, pesma i vina. Kad se tome doda ponuda hrane što gosti pamte: morčija supa, krompirača, juneći gulaš, petlećiji (pivčiji) paprikaš, prasetina i jagnjetina s ražnja, štrudle, šne-nokle i salčići s džemom, makom, slatkim sirom ili orasima! To može samo na salašu…
8-gosti-nasih-salasa
Gosti Naših salaša.
Sliku salaša dopunio je Miroslav Kurjakov koji se rodio na salašu, a i danas živi na salašu koji je podigao njegov deda još 1933. godine u Futogu, dodavši:
-Opredelio sam se za seoski turizam i pre 3 godine sagradio novi salaš u potpuno autentičnom, stogodišnjem stilu, samo za goste… Poznati smo po privatnom uzgoju sve peradi, a kuvamo na tradicionalni način, koristeći seljačku peć, šporet i otvorenu vatru pa je kvalitet zagarantovan.-

10-kurjakov-je-pocastio-goste-s-mascu-i-lebom
Kurjakov je počastio goste mašću i lebom.
Danilo Vrsajkov je na druženju predstavio maketu svog salaša u Despotovu koji je opstao zahvaljujući emocijama iz detinjstva i dodao:
-Pošto sam i ja uvideo da sam emotivno vezan za salaš, a rušenjem bih samo uništio sećanja na detinjstvo, shvatio sam da će kad-tad doći vreme kad će salaši opet biti na ceni. Nekada je salaš bio mesto gde se radilo od jutra do sutra, a danas postaje privilegija: doći na salaš, jesti jagnjetinu, piti dudaru i omogućiti sebi dan za užitak i nezaborav. Pošto imam privatnu firmu i priliku da često putujem po inostranim sajmovima, vremenom sam prikupio mnoga iskustva, ali je najvažnije to da mogu da održavam salaš, na kojem ne živim. Nažalost, mnogi koji žele da obnove salaše nisu u mogućnosti.-
9-popularni-nenad-ratkovic-bermet-se-pridruzio-salasarima
Popularni Nenad Ratković-Bermet se pridružio salašarima.
Miroslav Božin je ukazao na detalje iz svoje knjige „Salaši za vas“:
-Salaš kao svojevrsna antistres terapija, postaje brend, a ova knjiga će otkloniti svaku dilemu.- Inače, Božin je ranije bio na talasima panonske idile kada je bio autor TV serijala „Čarde na Dunavu“, a već je najavio da će u narednoj 2019. godini realizovati novi serijal za ljubitelje salaša na Radio Televiziji Vojvodine.
11-goste-je-pocastio-zoran-kolundzija
Goste je počastio Zoran Kolundžija
Inače, njegova knjiga „Salaši za vas“ obara rekorde po prodaji jer ova knjiga, u neku ruku predstavlja, više knjiga na 360 stranica: turistički vodič je za 65 vojvođanskih salaša, nudi 100 salašarskih jela i 60 reprezentativnih recepata, a tu su i pet salašarskih menija: svečarski, nedeljni ručak, žetelački, svinjokoljski i na kraju salašarski voz od testa…
-Sve u svemu, salašarskoj priči nema kraja zato su NAŠI SALAŠI – P r o j e k a t,- zaključio je Radomir Čubranović.
12-nasa-reporterka-aleksandra-cubranovic-u-drustvu-ekipe-za-docek
Naša reporterka Aleksandra Čubranović u društvu ekipe za doček.

Tekst i fotografije: Aleksandra Čubranović