Radenci: Večer ljudskih, adventnih in božičnih pesmi

Trije zbori zapeli za praznične dni

pevska-skupina-vrelec-radenci
Pevska skupina Vrelec Radenci
V Kongresni dvorani hotela Radin Zdravilišča Radenci sta v soboto, 29. decembra, Kulturno društvo Pevska skupina »Vrelec« Radenci in njihova sekcija Vokalni kvintet »Klopotec« pripravila koncert ljudskih, adventnih in božičnih pesmi. Nastopili so kar trije zbori: Pevska skupina »Vrelec« Radenci, Vokalni kvintet »Klopotec« Kapela in pevska skupina »Prekmurci« s Tišine, ob njih pa še mlada harmonikarka Ronja Slavič. Koncert so omogočili: Sava hoteli – Zdravilišče Radenci, Občina Radenci, JSKD Območna izpostava Gornja Radgona in donatorji.
harmonikarka-ronja-slavic
Harmonikarka Ronja Slavič
Kot prva je nastopila domača Pevska skupina »Vrelec«, ki deluje že 19 let in so doslej zabeležili že 202 nastopa. Imajo posneto tudi zgoščenko in sicer z naslovom »Po naših stezicah«. V zborčku pojo: Peter Belec, Anica Klemenčič, Lojzka Kovačič, Sonja Kuhar, Vlasta Marič, Albin Marinič, Radmila Nešić, Ivica Stolnik, Anica Šoštarič in Ivan Šoštarič. Zapeli so pet pesmi: Svetlo sonce se je skrilo; Pesem o kruhu; Kdo trka; Ura je polnoči in Božični večer.
klopotec-s-kapele
»Slovenske ljudske pesmi in običaji so del naše kulturne dediščine, kulturne preteklosti. Pevci so vrelci narodovega bogastva, slovenska pesem pa bogata zakladnica kulture, vrednota, ki jo moramo negovati, saj zveni tako, da nam je lepo,« je v uvodnem nagovoru poslušalkam in poslušalcem v Kongresni dvorani hotela Radin Zdravilišča Radenci govorila povezovalka programa Sonja Kuhar. Za prvo pevsko skupino je dve skladbi na harmoniki zaigrala Ronja Slavič, učenka Olge Radolič v Glasbeni šoli Gornja Radgona.
povezovalka-sonja-kuhar
Povezovalka Sonja Kuhar.
Sledil je nastop Pevske skupine »Prekmurci« s Tišine, ki bo prihodnje leto praznovala svojo 15-letnico. Peterica pevcev (Albin Rodež, Mirko Kuhar, Mirko Benko, Dušan Anželj in Iztok Kodila) ima za seboj že dve zgoščenki (2006: Na valovaj bistre Moejre; 2013: Domača zemlja), ves čas pa jih vadi in vodi umetniški vodja Alojz Švec. V svojem repertoarju imajo prekmurske in slovenske narodne pesmi, umetniške, partizanske in domoljubne pesmi, dodali pa so še tudi božične pesmi. Zatorej je skoraj odveč, da bi ne čestitali k njihovemu tokratnemu nastopu (pesmi: Komi de ravnica bejla; Moj deklič; Srečna si štalca; Hitite kristjani in Božični zvonovi).
prekmurci-s-tisine
Prekmurci s Tišine.
Kot tretja skupina je nastopil Vokalni kvintet »Klopotec« s Kapele, ki ga po strokovni plati vodi Anton Divjak. Imenovani tudi poje, poleg njega pa še Andrej Marinič, Albin Marinič, Avgust Šantavec in Jože Tkalec. Skupaj pojo že peto leto, za seboj imajo 75 nastopov v domači občini in izven nje ter lani izdano zgoščenko »Jaz pa v gorico grem«. Tokrat so zapeli pet pesmi: Oj le prebudi se; Temna noč se je storila; Tihi večer; Preljubi moj sosed in Blažena noč.
v-kongresni-dvorani-hotela-radin
V Kongresni dvorani hotela Radin.
Ob zaključku tokratnega koncerta so vsi trije zbori skupaj zapeli pesem Franza Gruberja Sveta noč. Pri petju so se jim je pridružili tudi nekateri poslušalci in poslušalke v dvorani.
zdruzeni-trije-zbori
Združeni trije zbori.
Filip Matko Ficko