600 let srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji

V SNG Maribor tudi spomin na 800-letnico autokefalnosti SPC
img_5040
Za Srbe, živeče v Sloveniji, je bil v soboto, 26. januarja, izredno prazničen dan. Kajti na posebno slovesen način so se spomnili 800-letnice autokefalnosti (samostojnosti) Srbske pravoslavne cerkve ter 600-letnice pravoslavja v Sloveniji.
img_5028
Slovesnosti so se v Mariboru pričele že popoldne v prostorih Srbske pravoslavne cerkvene občine v Mariboru, kjer je bila opravljena verska slovesnost.
img_5002
Ob metropolitu Porfiriju Periću iz Zagrebško-ljubljanske metropolije srbske pravoslavne cerkve so bili prisotni številni pravoslavni duhovniki ter škofje rimokatoliške cerkve v Sloveniji, naslovni škof evangeličanske cerkve v Sloveniji, predstavnik Islamske skupnosti v Sloveniji, a zvečer v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru, na slavnostni akademiji, so bili prisotni še drugi visoki gostje: slovenski zunanji minister Miro Cerar, minister Republike Srbije za znanost, razvoj, visoko šolstvo in informativno družbo Srđan Rajčević, mariborski župan Saša Arsenovič ter številni drugi.
img_5057
Osrednja tema akademije je bila zgodovina pravoslavne Cerkve v Sloveniji vse do današnjih dni, s poudarkom na duhovni dimenziji. Njeni začetki segajo v leto 1434, ko se je srbska princesa Katarina Kantakuzina Branković (rojena leta 1419 v Vučitrnu na Kosovu – letos je torej šeststo let od njenega rojstva) 20. aprila 1434 poročila z Ulrikom II. (Urhom) Celjskim, pokneženim celjskim grofom.
img_5065
S seboj je pripeljala okrog dvesto pravoslavnih vernikov in nekaj duhovnikov. Po tragični smrti Urha Celjskega, ki je bil ubit v zaroti Ladislava Hunjady-ja 9. novembra leta 1456 v Beogradu, je kot celjska grofica vladala do leta 1458, ko se je zaradi dedne pogodbe Celjskih grofov s Habsburžani morala umakniti ter dobila dosmrtno v dar grad Krško ter rento, a se je vrnila na srbsko področje v današnji Makedoniji, k sestri Mari (vdova po turškem sultanu Muratu II.), kjer je umrla okrog leta 1490 v kraju Konče.
img_4978
V zakonu Katarine Kantakuzine Branković z Urhom Celjskim so se rodili sicer trije otroci, a so vsi umrli pred smrtjo očeta, da tako po njem ni bilo moškega potomca. Sin Jurij Celjski je umrl leta 1443, sin Herman IV. Celjski je umrl leta 1452, a hči Elizabeta II. Celjska je umrla leta 1455.
img_5051
Pod scenarij akademije se je podpisala Ivana Dimić, ugledna pisateljica in dramaturginja iz Beograda, za režijo pa je poskrbela Svetlana Dramlić iz Maribora.
V program akademije so bili vključeni umetniki iz Srbije in Slovenije: igralec Vojin Ćetković v vlogi pripovedovalca, Anastasija – Vesna Ilić, Milada Kalezić, operna pevka Sabina Cvilak, Srbski bizantinski zbor Mojsije Petrović, baletniki Narodnega gledališča Beograd, Komorni zbor Hugo Wolf iz Maribora, Otroški mariborski pevski zbor OŠ “Tabor 1” ter kulturno-umetniška društva slovenske in srbske folklore.
img_5095
Slednji, folkloristi, so ob zaključku kulturnega dela akademije z nastopom opomnili na 500-letnico prisotnosti pravoslavcev v Beli krajini.
img_5134
Po bogatem kulturnem delu programa je nagovor zbranim v veliki dvorani SNG Maribor imel metropolit Porfirije Perić, ki je naglasil, »…da srbski in slovenski narod ostajata povezana.«

Besedilo: Filip Matko Ficko
Fotografije: Zdravko Majstorović