U MARIBORU ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 800 GODINA PRAVOSLAVLJA.

600 GODINA PRAVOSLAVLJA U SLOVENIJI
SVEČANI GOVORNIK MITROPOLIT PORFIRIJE
img_5002
Maribor, 27. januara – Juče 26. januara svi Srbi iz Slovenije bili su veoma ponosni na jedan kulturni i istorijski događaj koji se desio u Mariboru.
U gradu na Dravi, gde živi oko 8.000 Srba Srpska pravoslavna crkvena opština Maribor u zajednici sa mitropolijom zagrebačko – ljubljanskom, »ROSA« produkcijom iz Maribora i ambasadom Republike Srbije u Sloveniji organizovali su veoma uspelu svečanu Akademiju povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 600 godina od rođenja grofice Katarine Kantakuzine Branković, prve pravoslavke u Sloveniji, od kada se računa 600 godina pravoslavlja u Sloveniji.
img_4978
To je veliki jubilej na koga su Srbi iz Slovenije a naravno i svi Srbi po svetu veoma ponosni. Grofica Katarina se je 1434 godine udala za celjskog grofa Ulrika Drugog, poslednjeg celjskog grofa i sa sobom je u Celje dovela delegaciju oko dvesta sveštenika i članova svoje porodice. Njena mati je bila princesa Irena Kantakuzen, otac Đurađ Branković Smederevac, srpski despot rođen 1379, vladao od 1423 – 1456.
img_4926
Katarina Kantakuzina Branković (rođena 1419 v Vučitrnu) se je kao srpska princesa 20. aprila 1434. udala za Ulriha II. celjskog grofa. Po tragičnoj smrti Ulriha Celjskog, koga je ubio Ladislav Hunjadi 9. novembra 1456. v Beogradu, je kao celjska grofica vladala do 1458, kad je morala zbog nasledstva da se odkaže prestolu i dobila do smrti zamak Krško, kasnije se odlučila da se vrati u Srbiju gde je umrla 1490 u mestu Konče.
img_4934
U braku Katarine Kantakuzine Branković z Urhom Celjskim su se rodila tri deteta koji su svi rano umrli pre nego njihov otac i tako su ostali bez muškog naslednika.
Prema rečima mariborskog paroha Milana Jovanovića: »Sama akademija bazira na istorijatu srpske pravoslavne Crkve u Sloveniji sve do današnjih dana, dajući svemu prvenstveno duhovnu dimenziju.
img_4951
„Ovom Akademijom želimo upoznati građane Republike Slovenije sa istorijatom naše Crkve u Sloveniji i time doprineti njenom boljem razumevanju. Takođe se nadamo da će jedan ovakav projekat dati dodatni podstrek za međusobno zbližavanje dva bratska naroda, slovenačkog i srpskog“, rekao je sveštenik Milan Jovanović, ujedno i organizator ovog velikog događaja.
Scenario je bio poveren Ivani Dimić, uglednoj književnici i dramaturgu iz Beograda, dok se režijom bavila Svetlana Dramlić iz Maribora.
img_4959
Akademija pod naslovom »BUDIMO LJUDI« reči Njegove Svestosti Patrijarha Pavla održana je u prestižnim prostorijama Slovenačkog narodnog pozorišta u samom centru Maribora.
img_5024
U umetničkom delu programa nastupili su: balet narodnog pozorišta, Milada Kalezić, prva dama slovenačke glume, glumac Vojin Ćetković, operna diva Sabina Cvilak i više slovenačkih i srpskih kulturnih društava. U dvorani je bilo 850 posetilaca iz Slovenije i ovog dela Evrope.
img_5013
Akademiji su prisustvovali slovenački političari, kulturni i javni predstavnici Slovenije, predstavnici svih vera sa teritorije Slovenije i naravno veliki broj Srba iz svih srpskih društava.
img_5046
Stigla je i delegacija iz Republike Srpske. Na žalost dvorana nije mogla da primi više zainteresovanih i zato su se ostali morali zadovoljiti sa televizijskim prenosom. Pokrovitelji Akademije bili su Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije i Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije.
img_5017
Predsednika Slovenije Boruta Pahora zastupao je Miro Cerar, ministar za spoljne poslove Slovenije a Predsednika Srbije Aleksandra Vučića zastupao je Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.
img_5020
Glavni govornik bio je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko – ljubljanske mitropolije Gospodin Porfirije.
img_5139
Pošto je ova Akademija velika promocija srbstva i pravoslavlja članovi filmske ekipe Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora odlučili su da snime dokumentarni film posvećen 600 godina pravoslavlja u Sloveniji i da iz različitih arhiva nađu dokumenta, sa kojima će osvetliti događaje pre 600 godina i povezati ih sa ovogodišnjom proslavom. Naravno, da će na filmu prikazati i Srbe sa područja Bele krajine.
img_5065
Glavni cilj Akademije i srpskog naroda koji žive na ovim prostorima oko 600 godina bio je da se pokaže da Srbi u Sloveniji žive vekovima a želja je organizatora bila, da se prijateljstvo dva naroda Srba i Slovenaca još više učvrsti. U slovenačkoj Beloj krajini žive Srbi već 500 godina imaju dve crkve i dan danas pored slovenačkog govore i srpski jezik.
img_5051
Stigli su pre 500 godina iz područja reke Bojane, Like i centralne Srbije. Inače u Sloveniji imaju pravoslavne crkve u Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru i dve u Beloj krajini.
img_5095
Vrše se pripreme za podizanje još dve pravoslavne crkve.
img_5078
Da je ovo bio veliki događaj ne samo za Srbe nego i za sve ostale ljude koji pozitivno gledaju na saradnju među narodima dokaz je i taj da su nacionalne Televizije Slovenije i Srbije prenosile proslavu uživo. Prenos je gledalo više miliona ljudi po celom svetu.
Tekst: Rade Bakračević
foto: Zdravko Majstorović