Senzacionalno otkriće i upozorenje doktora Borka Đorđevića iz Kalifornije

SILINKONSKI IMPLANTI ZA GRUDI IZAZIVAJU RAK ?

– Agencija za hranu i lekove SAD otkrila je u ovoj zemlji 660 slučajeva pojave kancera limfnih žlezda kod žena sa ugrađenim grudima. Zbog lošeg kvaliteta implantata dojke moguće je da se ova vrsta raka pojavi i u Srbiji
borko-dr-djordevic-iz-kalifornije
Dr Borko Đorđević

U SAD-u godišnje ugrade ukupno 550.000 implantata za dojke, od kojih je 70.000 sa glatkom teksturom, koja je od strane američkih naučnika proglašena jako rizičnom po zdravlje. Naime, ova vrsta implantata dojke izaziva pojavu velikog ćelijskog limfoma BIA-ALCL. Kancer se može razviti u kapsuli oko silikonskog implantata punjenog gelom ili fiziološkim rastvorom, koji se koristi u rekonstrukciji dojke nakon mastektomije ili u estetskom povećanju grudi.
Agencija za hranu i lekove SAD otkrila je u ovoj zemlji od 2010. godine 660 slučajeva pojave kancera limfnih žlezda kod žena sa ugrađenim grudima. Ovaj trend pojave raka kod pacijenata operisanih radi ugradnje veštačkih dojki i grudi je uočen tokom proteklih 6 godina. Lane je došlo do povećanja broja obolelih na 246 novih slučajeva.
Skoro 56 odsto slučajeva BIA-ALCL-a prijavljeno je nakon kozmetičkog povećanja grudi, dok se 44 odsto prijavljenih slučajeva odnosilo na pacijentkinje koje su preživele rak dojke i dobile silikonske implantate kao deo rekonstrukcije dojke.
Situacija je toliko opasna da je Agencija za hranu i lekove SAD poslala pismo zdravstvenim radnicima, koje glasi: „Želimo da osiguramo da svi pružaoci usluga koji leče pacijente sa implantatima dojke imaju informacije o identifikaciji, dijagnozi i lečenju ove bolesti”.
borko-dordevic-u-operacionoj-sali
Borko Đorđević u operacionoj sali.
Poslednjih meseci zabrinutost u vezi sa rizikom od kancera tipa BIA-ALCL kod žena sa implantatima sa glatkom teksturom eskalirala je u Evropi. Rizik za pacijente na Starom kontinentu je mnogo veći nego u Americi, jer se Evropi u 85 odsto slučajeva koriste silikonski implantati, koji se koriste u hirurgiji dojke sa glatkom teksturom.
I mada američki naučnici tvrde da je rak limfnih žlezda BIA-ALCL veoma retka bolest, jer trenutni rizik u SAD iznosi jedan bolesnik na 30.000 pacijenata, opasnost postoji, jer u svetu nisu obavljana sveukupna istraživanja posledica korišćenja gratkih implantanata . U Francuskoj je, na primer, proglašen „moratorijum” za upotrebu implantata za dojke sa glatkom teksturom.
Ono što je najzagonetnije kod ove nove opake bolesti jeste naučno saznanje da prosečno vreme koje prođe između operacije dojki, ugradnje implantata i dijagnoze velikog ćelijskog lomfoma BIA-ALCL je 9,2 godine. To je veoma dug period za rano otkrivanje ove bolesti. I drugo ova bolest silikonskih implantata izaziva i druge bolesti, kao što su artritis i skedorma.
Srbija nije obuhvaćena novim američkim istraživanjima raka velikog ćelijskog lomfoma BIA-ALCL. Moram kao hirurg i doktor da upozorim javnost u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i državama na Balkanu, da zbog lošeg kvaliteta implantata dojke moguće je da se ova vrsta raka pojavi i u Srbiji i regionu.
Naime u našem regionu poslednjih godina dolazi da naglog porasta broja ordinacija za plastičnu hirurgiju. Samo u Srbiji ih ima preko osamdeset. Mnoge od njih nisu legalne, ne rade u propisanim medicinskim uslovima, nemaju stručne kadrove i hirurge. To za posledicu ima nizak kvalitet operacija plastične hirurgije, a naročito kod uvećanja ženskih grudi i odnosno dojki. Ovim delikatnim poslovima bave se čak i priučeni frizeri i kozmetičari. Sretao sam u prakci pacijente sa unakaženim grudima.
Rizik od kancera limfnih žlezda kod žena sa ugrađenim veštačkim grudima u Srbiji i rgeionu je velik, jer se prilikom operacija koriste jeftini i nekvalitetni implantati dojke. Najčešće je reč o falsifikovanim implantatima dojke, koji izazivaju sepsu, druge vrste infekcija, a mogu izazvati i kancer.
Koliko je veliki rizik i od orginalnih veštačkih dojki, govori i činenica da je jedan od najvećih svetskih proizvođača implantata, objavio je da u Evropi obustavlja prodaju implantata za dojku sa teksturom tipa „microcell“ i „biocell“.
Nacionalna sveobuhvatna mreža za rak izdala je standardizovano uputstvo za dijagnostikovanje i liječenje BIA-ALCL-a. Na svojoj internet stranici, Američko društvo plastičnih hirurga navodi da je redovno rutinsko praćenje implantata za dojku obavezno, uz momentalno ispitivanje bilo kakvih promena na dojci. Kod velike većine pacijenata sa ograničenom bolešću ćelijskog lomfoma BIA-ALCL , izlečenje se postiže ukupnom kapsulektomijom sa uklanjanjem implantata i bilo kakvih kvržica ili masa, tvrde američki stručnjaci.
Pitanje je šta će povodom ove nove opake bolesti preduzeti Ministarstvo zdravlja Srbije i plastični hirurzi u našoj zemlji?

Antrfile
PREPORUKA ZA ESTRADU
Kako u Srbiji veći broj estradnih umetnica, manekenki i dama za javno pokazivanje ima ugrađene silikonske grudi preporučujem im da obavezno odu kod stručnjaka na pregled i provere svoje zdravlje, a posebno limfne žlezde.