Pater Karel Gržan ob Desi Muck gost v DOSOR-ju

Zajedavski hrematizem ropa človeštvo

Pater Karel Gržan ob Desi Muck gost v DOSOR-ju
desa-muck-in-pater-karel-grzan
Desa Muck in pater Karel Gržan.
Ob 500.obletnici reformacije (leta 2017) je pater Karel Gržan (pisatelj, publicist in scenarist ter kaplan v cerkvi sv. Lovrenca v Lučah v Zgornji Savinjski dolini) izdal knjižico »95 tez pribitih na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma«. In zatorej je poslušalstvu v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, 20. februarja pojasnil besedo »hrematizem«, ki dejansko razkrinkava pohlep peščice posameznikov v svetu po pridobivanju bogastva, a se pri tem vsakodnevno pozablja na umirajoče v lakoti, boleznih, vojnah… Ob njem je gostja tokratnega tradicionalnega pogovora ob čaju »Sledi« bila tudi Desa Muck (pisateljica, dramatičarka, gledališka in filmska igralka, televizijska voditeljica, scenaristka in publicistka).
knjige-dese-muck
Knjige Dese Muck
Srečanje ob čaju se je na presenečenje preštevilnega občinstva v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice pričelo s pesmijo »Moj očka ima konjička dva…«. Skupaj so namreč zapeli voditeljica pogovora Sabina Barbarič ter tokratna njena gosta Desa Muck in dr. Karel Gržan. Iz občinstva so se nekateri pridružili petju, večina pa je po taktu ploskala.
knjige-patra-karla-grzana
Knjige patra Karla Gržana.
Bilo je poskrbljeno še za več aplavza občinstva, saj sta gosta skozi svoje hudomušne izjave predstavila svoje začetke pisateljevanja, pa tudi, kako sta se spoznala (v prejšnjem tisočletju !).
Desa Muck je s TV-ekipo obiskala Razbor nad Sevnico (oziroma pod Lisco) ter tamkajšnjega patra Karla Gržana, ki je tedaj tam vodil komuno mladih odvisnikov od mamil (najprej fantov, nato deklet: Skupnost Srečanje don Pierina). Prijateljujeta od tedaj vse do danes, tudi na zadnji poroki je Deso z Igorjem Blažino poročil pater Karel Gržan.
mnozicno-v-dosor-ju-na-pogovoru-sledi
Množično v DOSOR-ju na pogovoru Sledi.
Čeprav je od vstopa med kapucine Karel Gržan predan duhovniškemu poklicu, najraje pove, da je kmet. In to kmet s hektarjem zemlje, v čemer najbolj uživa, kot tudi v sobivanju z živalmi.
odlicna-sogovornika-desa-muck-in-dr-karel-grzan
Odlična sogovornika Desa Muck in dr. Karel Gržan.
V ljubezni do živali sta si blizu z Deso Muck. In Desa Muck je ob zaključku pogovora menila, da je po njenem trenutno najpomembnejša »toleranca«, a pater Karel Gržan je opozoril po njegovem na največjo vrednoto človeštva »spoštovanje« (do sebe, do soljudi, do živali, do narave).

Filip Matko Ficko