SRPSKA “ABBA” OSVAJA SRBIJU

Na takmičenju za najbolju pesmu Beovizije nastupaju majka i ćerka, otac i sin iz Švedske

SRPSKA „ABBA“ OSVAJA SRBIJU
amvon-lola-bata-i-filip-na-probi
Amvon Lola Bata I Filip na probi.
– Kompoziciju „Tvoje oči“ posvetili smo mojoj baki iz Jagodine, koja nas decenijama gleda u tuđini sa svoje fotografije i daruje nam ljubav – kaže Tina Amvon

Marko Lopušina

Tina i Lola, Bata i Filip su ćerka i majka, otac i sin, članovi veoma muzikalne porodice Amvon iz Stokholma. Došli su u Srbiju da učestvuju na Beoviziji. Njihova pesma „Tvoje oči“ ušla je u izbor 24 najboljih. Majka Lola i ćerka Tina nastupaju kao duet sa ovom pesmom 28. februara, u drugom polufinalu pod brojem jedanaest.
– Kompoziciju „Tvoje oči“ posvetili smo mojoj baki iz Jagodine, koja nas decenijama gleda u tuđini sa svoje fotografije i daruje nam ljubav. Očekujemo da uđemo u finale. Potom nameravamo da pesmu prevedemo na engleski i plasiramo je u Skandinaviji i Evropi – kaže Tina Amvon, mlada kompozitorka koja sa majkom Lolom peva ovu pesmu.
Glava porodice Avmon je Bratislav Bata Anđelković, profesionalni muzičar, akademac, čiji su roditelji Srboljub i Slavica još sredinom šezdesetih iz Jagodine otišli na privremeni rad u Švedsku. Bata im se prudružio sa suprugom Olgicom Zdravković iz Beograda krajem osamdesetih. Kako su oboje radili u KUD “Abrašević“, u pozorištu Dadov, u beogradskom Narodnom pozorištu i u hladnoj Skandinaviji su nastavili da se bave muzikom.
– Ja sam vodila Školu za talentovanu decu sa posebnim potrebama i Muzičku školu u Stokholmu od 1998. godine. Bila sam aktivista srpskog društva “Vladimir Rolović”, u kome sam vodila dečiji ansambl i hor, koji je pevao naše popularne pesme i šlagere. Bata je istovremeno vodio tri švedska hora, koje je učio da pevaju dela Stevana Mokranjca i pravoslavne pesme – priča nam gospođa Olgica Lola Avmon.
Bata Anđelković je, između ostalih, vodio švedski hor “Šensevik” je izvodio i pesmu “Oj, Moravo”, “Tebi pojem” i učestvovao u Srbiji na Festivalu “Horovi među freskama”.
lola-i-tina-avmon-na-beoviziji-2019
Lola i Tina Avmon na Beoviziji 2019
– Bila je to naša duhovna veza sa otadžbinom. A onda kada su se rodili ćerka Tina 1988. godine i sin Filip 1992. godine. Upisali smo ih u muzičku akademiju i napravili kućni orkestar, koji sada naši švedski prijatelji nazivaju grupa „Srpska ABBA“ – šali se Lola Avmon.
Kako smo saznali porodica Anđelković iz Stokholma je devedesetih godina posle napada muslimanskih i albanskih nacionalista na njih u Švedskoj, jer su nastupali sa srpskim repertoarom na koncertima svojih horova, odlučili da uzmu drugo srpsko prezime. Novo prezime Amvon, što znači crkveni kamen, ih je spaslo od nasilja Bošnjaka i Albanaca.
Kompoziciju „Tvoje oči“ sa kojom nastupaju na Beovizji nastala je pre dvadeset godina kao muzička podloga intimnih osećanja prema roditeljima i rodnom kraju. Tekst je potom napisala majka Lola, a muziku je prošle godine komponovala ćerka Tina, jer je sa roditeljima podelila osećanje ljubavi prema baki i Srbiji.
Tina Amvon, koja peva i svira klavir, je muzički producent, kompozitor i muzički pedagog. Predaje muziku u osnovnoj školi u Stokholmu. Radila je produkcije pop pesama i spotova, učestvovala na velikoj sceni „Brewaldhallen” kao vodič programa melodijskog festivala. Bila je deo tima producenata na velikoj pozorišnoj sceni „Göta Lejon“ sa poznatim svetskim zvezdama: Sven Bertil Taube, Lotta Engberg ,Charlotte Strandberg, Hanna Hedlund, Linda Kruger.
– Tina je sa 11 godina bila na audiciji za mjuzikl “Emi” i dobila ulogu pored hiljadu drugih devojčica. Filip je nastupao kao violinista u mjuziklu “Jadnici”, svirao je sa Londonskom filharmonijom. Danas je nastavnik u Muzičkoj školi u Stokholmu i sprema master na fakultetu – govori o svojoj deci Lola Avmon.
Ovu muzičku porodicu naša javnost je upoznala kao „Avmon mjuzik“kroz pesme „Kad ptice krenu na jug u tv seriji „Psi laju vetar nosi“ i “Iskrena pesma” u tv seriji „Šifra Despot“, koje su dobile veliku podršku srpske publike.
– Pesmu “Tvoje oči” , sa kojom nastupamo na Beoviziji je moderna balada o ljubavi, njenoj snazi i spasenju. To je ujedno stub mosta između Švedske i Srbije, koji nije građen suzama i nostalgijom, već čistom ljubavlju. Našim prijateljima u Stokholmu i Beogradu se dopala. Sada očekujemo da nas podrži i publika iz otadžbine i dijaspore – iskrena je Tina Avmon.
Ova mlada kompozitorka i pevačica ima još desetak kompozicija, spot i sprema se da sa roditeljima snimi mjuzikl o gastarbajterskom životu pod radnim naslovom “Švedski kofer”. Time će se ostvariti njihova ambicija da nastupe kao porodični bend Avmon.