STARIM ZANATIMA DO POSLA

STARIM ZANATIMA DO POSLA

1-milorad-radojevic-urucuje-sertifikate-uspesnim-polaznicima
Milorad Radojević uručuje sertifikate uspešnim polaznicima.
Udruženje zanatlija u Novom Sadu, koje baštini tradiciju od 1870. godine i jedno je od nastarijih u Srbiji, tradicionalno daje doprinos u zapošljavanju lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje putem starih i umetničkih zanata, kao i poslovima domaće radinosti. I ove godine u okviru Akcionog plana zapošljavanja Grada Novog Sada realizovana je u okviru Udruženja zanatlija Novi Sad obuka za stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti koja obuhvata celokupan proces izrade unikatnih proizvoda, uz korišćenje mahom jednostavnih alata. Obuku je završilo 30 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Posle uspešno završene obuke, u prostorijama Udruženja održana je svečanost na kojoj su uručeni sertifikati koje su uručili član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević, predsednik Udruženja zanatlija Slavko Novaković uz prisustvo v.d. načelnika za privredu Grada Novog Sada Saše Bilinovića, sekretara Udruženja zanatlija Veljka Anđelića i predsednika Sekcije starih zanata Udruženja Steve Zarina.

-Veoma mi je drago što ćemo svima koji su stekli znanja iz oblasti starog zanatstva i umetničkih zanata uručiti sertifikate. Obuka se sprovodi u okviru Akcionog plana zapošljavanja Grada Novog Sada već nekoliko godina. Prepoznajemo zanatstvo kao veoma važan segment privrede Grada i ovakvim merama želimo da sačuvamo stare zanate, što nije jednostavan posao u vreme novih tehnologija. Takođe, trudimo se da kroz ovakve mere pomognemo nezaposlenima da se pre svega obuče i da eventualno pokrenu sopstveni posao. Da bismo to omogućili, u budžetu za 2019. godinu, predvideli smo još više sredstava za drugu fazu obuke, u okviru koje će polaznici steći konkretnija znanja iz ovih oblasti – rekao je Milorad Radojević i dodavši da je Novi Sad lider u Srbiji kada je reč o programima zapošljavanja – Naš Akcioni plan zapošljavanja podrazumeva izdvajanje od 160 miliona dinara. Ako imamo u vidu da prva sledeća lokalna samouprava izdvaja 45 miliona dinara, onda je jasno da Novi Sad veoma ozbiljno shvata problem nezaposlenosti i da kroz različite programe i mere želi da doprinese rešavanju tog problema.-

Predsednik Udruženja samostalnih zanatlija Slavko Novaković je istakao da ulaganja u ovaj sektor mnogo znače, ali i da je neophodno da država donese Zakon o zanatstvu i da se primeni dualni sistem obrazovanja, te da ono postane formalno kako bi se najbrže i najefikasnije rešio problem nezaposlenosti.

Prema rečina Steve Zarina, predsednika Sekcije starih zanata Udruženja zanatlija u okviru Obuke, koja je trajala tri meseca polaznici su imali priliku da savladaju početna znanja u šest različitih zanatskih kategorija: umetničko oslikavanje na tekstilu, staklu i glini, ručna izrada predmeta od gline, izrada ramova, uramljivanje i restauracija, ručno tkanje, ručna izrada sapuna i ručno kukičanje.

Tekst: Radomir Čubranović
Fotografije: Jaroslav Pap