Predsednik Pahor se je sestal z generalnim sekretarjem OZN Guterresom

Predsednik Pahor se je sestal z generalnim sekretarjem OZN Guterresom in z njim otvoril razstavo ob 20. obletnici delovanja ITF
New York, 29. 3. 2019
m_prs-in-guterres
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na delovnem obisku v New Yorku, kjer se je bilateralno sestal z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom in skupaj z njim otvoril razstavo ob 20. obletnici delovanja ITF. Predsednik Pahor se bo v okviru obiska danes sestal še s predsednico Generalne skupščine OZN Marío Fernando Espinoso Garcés, ki se je prav tako udeležila otvoritve slovenske razstave.

V pogovoru z generalnim sekretarjem OZN se je predsednik Pahor uvodoma zahvalil za udeležbo na slovenski razstavi ob 20. obletnici delovanja ITF, saj je to priznanje poslanstvu zagotavljanja varnosti in omogočanja obnove in razvoja v državah, ki so jih prizadeli konflikti.

Sogovornika sta izmenjala stališča o tokratnem posebnem podnebnem zasedanju, ki pomeni nadaljnji korak v pripravah na podnebni vrh, ki bo v OZN na pobudo generalnega sekretarja potekal septembra 2019. Predsednik Pahor je dejal, da smo lahko razmeroma zadovoljni z izidom mednarodnega srečanja voditeljev COP24 v Katovicah v decembru, saj je bil sprejet Pravilnik o izvajanju Pariškega sporazuma, da pa je pred nami še dolga pot do podnebnih ukrepov in učinkov. Predsednik Pahor in generalni sekretar Guterres sta soglašala, da potrebujemo močnejšo politično voljo in mobilizacijo, da bi rešili podnebni problem. Slovenija je odločno zavezana trajnostnemu in zelenemu razvoju, je dejal predsednik republike in dodal, da je takšna odločenost vključena tudi v razvojno strategijo Slovenije do 2030, v strategijo pametne specializacije in vizijo do leta 2050.

V pogovoru sta sogovornika največ časa namenila aktualnim razmeram na Zahodnem Balkanu. Predsednik Pahor je generalnemu sekretarju kot sopredsedujoči pobude Brdo Brijuni predstavil načrte v zvezi s pripravami na vrh voditeljev, ki bo maja v Tirani. Sogovornika sta spregovorila tudi o možnosti udeležbe generalnega sekretarja Guterresa na enem od prihodnjih vrhov.

Zvečer sta predsednik republike Borut Pahor in generalni sekretar Antonio Guterres v palači OZN slovesno otvorila fotografsko razstavo z naslovom ‘Dvajset let slovenskega delovanja na področju humanitarnega razminiranja’. Razstava je namenjena počastitvi 20. obletnice delovanja ITF in slovenske zaveze za boj proti minam po vsem svetu. Slovenija je ITF Ustanovo za krepitev človekove varnosti ustanovila za pomoč Bosni in Hercegovini, z leti pa so se dejavnosti ITF razširile tudi v druge dele sveta. Gre za fotografsko razstavo priznanih slovenskih fotografov Arneta Hodaliča, Boruta Živulovića in Žige Živulovića, ki že leta spremljajo delo ITF. Izbrane fotografije prikazujejo tragiko življenja, ki jo povzročajo mine in druga neeksplodirana bojna sredstva, ter pogum ljudi, ki te grožnje odpravljajo.

Predsednik Pahor je v govoru na otvoritvi razstave dejal, da ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti že dvajset let utrjuje svoje poslanstvo zagotavljanja varnosti in omogočanja obnove in razvoja v državah, ki so jih prizadeli oboroženi spopadi. Odločno delo na področju razminiranja je ustanova postopoma začela širiti na druge varnostne grožnje, od preprečevanja konfliktov do reševanja drugih vprašanj razvoja in obnove. Tako so pomagali številnim žrtvam do rehabilitacije, odstranili brez števila min, izobrazili mnoge ogrožene skupnosti.

Trenutno ITF pomaga v državah od Kirgiške Republike do Afganistana v Aziji, od Kolumbije v Južni Ameriki in Nigerije v Južni Afriki do Libije na robu Mediterana, od Albanije do Hrvaške in drugod.

»Eden največjih dosežkov ITF je sposobnost, da poudari človeški vidik pri krepitvi človekove varnosti,« je dejal predsednik Pahor in poudaril pomen osebnega in spoštljivega pristopa organizacije. Ob tem je predsednik navedel, da je od leta 1998 ITF pomagala 1.303 posameznikom, ki so bili zaradi eksplozivnega sredstva fizično prizadeti. Vsi so opravili fizično rehabilitacijo in tako dobili priložnost, da kljub poškodbam zaživijo novo življenje.

»Zahvaljujoč donatorjem je ITF postala vodilna ustanova na področju človekove varnosti – njeno delovanje pomeni impresiven dosežek zagotavljanja pomoči ljudem in skupnostim v svetu že dve desetletji,« je govor zaključil predsednik Pahor.

Po slovesni otvoritvi so si pod vodstvom direktorja ITF Tomaža Lovrenčiča predsednik Pahor, predsednica Generalne skupščine OZN María Fernanda Espinosa Garcés in generalni sekretar OZN Antonio Guterres skupaj ogledali razstavo.

V okviru obiska v New Yorku se bo predsednik Pahor danes bilateralno sestal predsednico Generalne skupščine OZN Marío Fernando Espinozo Garcés.

Predsednik republike se je včeraj udeležil otvoritve zasedanja Generalne skupščine OZN na visoki ravni z naslovom »Climate and Sustainable Developement for All«. Sledilo je plenarno zasedanje, kjer je predsednik Pahor nastopil kot govornik. Voditelji so razpravo nadaljevali na okrogli mizi med delovnim kosilom, kjer so se osredotočili na mlade in medgeneracijsko mobilizacijo.

Predsednik Pahor se je sestal z generalnim sekretarjem OZN Guterresom in z njim otvoril razstavo ob 20. obletnici delovanja ITF
Foto: Uprs