Skupina Kofola na valu rasti

Radenci – 25. marec – Prihodki Skupine Kofola so v letu 2018 zrasli za 2,2 % v primerjavi z letom 2017, EBITDA se je povečal za 6,4 %, EBIT pa za 15,3 %. Prodaja se je povečala na Češkem, Slovaškem in v Adriatic regiji. Skupina je pozitivni gospodarski izid dosegla kljub zelo zahtevnim razmeram na poljskem trgu, kjer je bila Kofola do nedavnega prisotna z družbo Hoop Polska. Slednja je bila marca 2019 prodana, Kofola pa na poljskem trgu ostaja prisotna z družbo Premium Rosa, proizvajalcem sadnih in zeliščnih sokov.

Prodaja podjetij Skupine Kofola, brez upoštevanja rezultatov Hoop Polska, je v enem letu zrasla za 7,2 % (brez nedavne pridobitve za 4,1 %). Povečanje EBITDA je bilo posledica zelo dobrih, pozitivnih rezultatov na Češkem, predvsem zaradi večjega obsega prodaje in nižjih cen sladkorja. K rasti so največ prispevale blagovne znamke Kofola, Vinea, Rajec in Rauch. Prihodki iz češkega in slovaškega trga so se v letu 2018 na letni ravni povečali za 7,3 % (brez nedavne pridobitve za 4,3 %), pri čemer se je skupina še posebej dobro odrezala na področju HoReCa in v segmentu impulzivnih nakupov. “Z veseljem sporočamo, da smo na češko-slovaškem trgu ekskluzivno pogodbo za blagovno znamko Rauch podaljšali za nadaljnjih pet let,” je povedal Daniel Buryš, izvršni direktor Kofole za Češko in Slovaško.

Znatno so se povečali tudi prihodki v segmentu zdrave prehrane. Verigo več kot 80-ih UGO svežih barov in salaterij je v letu 2018 obiskalo 4,5 milijona kupcev, kar je za 7 % več kot v enakem obdobju lani. Čisti prihodki od prodaje celotne družbe UGO Trade, izključujoč prodajo franšiznega segmenta, vključno s prodajo ustekleničenih svežih sokov in pakiranih solat, so na letni ravni dosegli 452 milijonov CZK (čeških kron).

Tudi v Adriatic regiji je Kofola poslovala dobro. V letu 2018 je Skupina v Sloveniji in na Hrvaškem zabeležila 2,6-odstotno rast, pri čemer se je prodaja povečala v obeh državah. V regiji so potrošniki kupovali predvsem blagovno znamko Radenska, ki bo letos praznovala svojo 150. obletnico, pomemben prispevek pa so imeli tudi prihodki od proizvodnje in distribucije Pepsija.

“S poslovnimi rezultati smo zelo zadovoljni,” je povedal Jannis Samaras, generalni direktor Skupine Kofola. “Vreme nam je bilo naklonjeno in tudi povpraševanje po bolj zdravih živilih z visoko dodano vrednostjo je imelo pozitiven učinek na naše poslovanje. V zadovoljstvo nam je, da so blagovne znamke Premium Rosa, Titbit ali LEROS pri kupcih priljubljene in so v letu 2018 k prihodkom prispevale skoraj 300 milijonov kron. To kaže, da so bila naša predvidevanja, ki smo ji o tovrstnem povpraševanju oblikovali že pred leti, pravilna. Obenem smo zelo zadovoljni, da smo poljsko podjetje Hoop Polska predali v dobre roke. To nam je omogočilo, da čas in energijo osredotočamo na rastoče trge in dejavnosti, v katerih smo dobri in jih želimo razvijati,” je zaključil Jannis Samaras.

Na podlagi odličnih rezultatov za leto 2018 bo upravni odbor Kofole delničarjem predlagal izplačilo dividend v višini 300 milijonov CZK.

V tisočih EUR 12M2018* 12M2017* Sprememba 2018/2017 Sprememba 2018/2017
Prihodki 277 611 271 547 6 064 2,2%
Operativni dobiček (EBIT) 17 302 15 012 2 290 15,3%
EBITDA 39 426 37 054 2 372 6,4%
* prilagojeno za enkratne postavke in preračunano po valutnem tečaju za obdobje dvanajst mesecev do 31.12.2018

Skupina Kofola je ena od največjih proizvajalcev brezalkoholnih pijač s sedmimi proizvodnimi obrati na petih evropskih trgih. Skupno zaposluje več kot 1.800 ljudi (izključujoč rusko proizvodnjo).

Produktni portfelj Kofole na Češkem in Slovaškem vključuje tradicionalno kola pijačo, narejeno po tradicionalnem Kofolinem receptu, izvirsko vodo Rajec, sirupe Jupi, grozdni sok Vinea, otroške pijače Jupík, energijske pijače Semtex in druge tradicionalne češke in slovaške znamke, kot so Chito, Top Topic in Citro Cola. Ima tudi licenco za proizvodnjo in distribucijo pijač Royal Crown Cola in Orangina. Kofola je ekskluzivni distributer znamk Evian in Badoit na češkem in slovaškem trgu ter distributer tradicionalne izvirske zdravilne mineralne vode Vincentka češkim trgovcem in gastronomskemu sektorju. Od začetka leta 2015 je tudi ekskluzivni distributer znamke Rauch na Češkem in Slovaškem. Skupina Kofola je vključena tudi v mrežo UGO, ki upravlja z več kot 80 svežimi in solatnimi bari na Češkem in Slovaškem. Leta 2017 je Skupina kupila poljskega proizvajalca sadnih in zeliščnih produktov Premium Rosa. Najnovejša pridobitev Skupine pa sta podjetje LEROS, ki je tradicionalni češki proizvajalec visokokakovostnih zeliščnih čajev iz zdravilnih zelišč, in slovaška mineralna voda Kláštorná.

Leta 2015 se je Kofoli pridružila slovenska Radenska. V letu 2016 so portfelj, ki je prej obsegal tradicionalno mineralno vodo Radenska ter brezalkoholne pijače Ora in Oaza, razširile priljubljene hrvaške znamke Nara, Inka in Voćko. Leta 2016 je Radenska postala proizvajalec in distributer pijač Pepsi, Mirinda in 7Up za hrvaški trg. Leta 2016 je Skupina Kofola prevzela hrvaško znamko mineralne vode Studenac, katere portfelj blagovnih znamk vključuje mineralno vodo Lipički Studenac, izvirsko vodo Studena in sirupe Lero.