Osnivačka skupština “Saveza Srba Slovenije”

2. jun 2019. u 13:00 časova, Parohijski dom, Prešernova cesta 35, Ljubljana

Poštovani novinarke i novinari, urednice i urednici, predstavnici medija,

u nedelju, 2. juna 2019. godine, u Parohijskom domu Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani održaće se osnivačka skupština nove krovne organizacije srpske nacionalne zajednice u Sloveniji – “Saveza Srba Slovenije”.

Trenutno je u Sloveniji aktivno 30 srpskih društava, od kojih velika većina podržava osnivanje nove, jedinstvene, krovne organizacije – “Saveza Srba Slovenije”. Osnovni ciljevi “Saveza Srba Slovenije” su negovanje bliskih prijateljskih odnosa između slovenačkog i srpskog naroda, promovisanje odličnih kulturnih, privrednih i drugih odnosa između Slovenije i Srbije, većeg doprinosa Srba zajedničkom slovenačkom društvu, uz očuvanje srpske kulture i jezika, kao i održavanje veza sa maticom.

Osnivanjem “Saveza Srba Slovenije”, srpska zajednica u Sloveniji će takođe dobiti jedinstvenu krovnu organizaciju, koja će legitimno zastupati njene interese u Savetu Vlade Republike Slovenije za pitanja nacionalnih zajednica-pripadnika bivše SFRJ.

Na osnivačku skupštinu su, pored društava osnivača, pozvani i predstavnici Republike Srbije, Republike Slovenije i Republike Srpske, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije, sveštenici iz crkvenih opština Srpske Pravoslavne Crkve u Sloveniji, istaknuti privrednici, sportisti, kulturni i naučni radnici i drugi ugledni građani koji žive u Sloveniji.
Događaj će biti otvoren za javnost i predstavnike medija, tokom kojeg će predstavnici radne grupe za organizaciju i osnivanje jedinstvene krovne organizacije Srba u Sloveniji biti na raspolaganju za izjave i pitanja.

Pozivamo Vas da Vašim prisustvom uveličate naš događaj. U nadi da ćemo imati čast da Vas ugostimo u Ljubljani na osnivačkoj skupštini “Saveza Srba Slovenije” Vas srdačno pozdravljamo!

S poštovanjem,

Marko Sladojević,
Predsedavajući radne grupe za organizaciju i osnivanje “Saveza Srba Slovenije”

Za dodatne informacije i objašnjenja nam pišite na: zss.sss.2019@gmail.com