NAJVEČJE POLETNO FESTIVALSKO DOGAJANJE NA PTUJU.

im4_3067

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

VČERAJ JE (sobota 20. julij) NA PTUJU NASTOPIL SRBSKI VIOLINIST STEFAN MILENKOVIĆ

Stefan Milenković je rojen: 1977. leta v Beogradu. Prvi nastop z orkestrom je odigral pri petih letih, pri sedmih je dobil nagrado na mednarodnem violinističnem tekmovanju Jaroslava Koziana, pri 10 letih je nastopil za takratnega predsednika Reagana, temu performansu je sledilo povabilo sovjetskega predsednika Mikhail Gorbacheva, da bi nastopil tudi v bivši Jugoslaviji, v Beogradu. Pri šestnajstih je v mehiškem Monterreyu odigral svoj tisoči koncert, dvakrat je nastopil za papeža Janeza Pavla II. Kot solist je igral z Berlinskim simfoničnim orkestrom, Beograjsko filharmonijo, Orkestrom Radio-France, orkestrom Bolšoj Teatra ter številnimi drugimi orkestri z vsega sveta.
im4_3096
Ob svojih umetniških dosežkih je Stefan Milenkovich, prav tako znan po svoji življenjski predanosti humanitarnemu delu. Imenovan je za »Otroškega ambasadorja« prve otroške ambasade, ustanovljene v Jugoslaviji med bosansko vojno. Na področju humanitarnega dela je tudi prejel številna priznanja, ki potrjujejo njegovo predano humanitarno prizadevanje.
im4_3253
Že pri treh letih je pokazal izjemno glasbeno nadarjenost. Violino ga je do sedemnajstega leta učil oče. Pet let star je prvič nastopil z orkestrom, pri sedmih letih je zmagal na Mednarodnem tekmovanju Jaroslav Kocian. Leto za tem je prvič nastopil v Beogradu in posnel svojo prvo LP ploščo. To mu je odprlo vrata na svetovne glasbene odre. Devet let star je odšel v Italijo na svojo prvo koncertno turnejo. Nastopal je v Rusiji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem, Finskem, v Švici, Izraelu, V. Britaniji, Španiji, Turčiji, na Hrvaškem, Poljskem, vBolgariji, Šri Lanki, Mehiki, na Kitajskem in v Avstraliji.
Kot solist je igral z berlinskim filharmoničnim orkestrom, helsinško filharmonijo, orkestrom francoskega radia, belgijskim nacionalnim orkestrom, beograjsko filharmonijo, orkestrom gledališča Bolšoj, mehiškim državnim simfoničnim orkestrom, simfoničnim orkestrom Sao Paolo v Braziliji, z orkestroma iz Queenslanda in Melbourna v Avstraliji in s komornim orkestrom Orpheus. Deset let star je igral za predsednika Reagana na božičnem koncertu v Washingtonu, pri enajstih Mihailu Gorbačovu, ko je ta obiskal Beograd, pri štirinajstih pa je v Vatikanu igral papežu Janezu Pavlu II.
im4_3090
V letih 1993 in 1994 se je Milenkovič udeležil najbolj znanih violinskih tekmovanj. Osvojil je prvo nagrado na Tekmovanju Rodolfa Lipizerja v Gorici in na Tekmovanju Ludviga Spohra v Nemčiji, srebrno medaljo na mednarodnem violinskem tekmovanju v Indianapolisu, drugo nagrado na Paganinijevem tekmovanju v Italiji in Tekmovanju Tiborja Varge v Švici, bronasto medaljo Kraljice Elizabete in tretjo nagrado na Tekmovanju Yehudija Menuhina. Po zmagi na mednarodni avdiciji Mladih koncertantov leta 1997 je odšel na glasbeno akademijo Juilliard v New York, kjer je dve leti študiral pri prof. Dorothy De Lay. Čudežni otrok se je razvil v enega najbolj privlačnih violiniskih virtuozov svoje generacije. Kritika s presežniki ocenjuje njegove nastope. Deluje kot asistent Yitzaka Perlmana na glasbeni šoli Julliard. Njegovi posnetki Bachovih sonat in partit in celotnega Paganinijevega opusa so izšli pri založbi Dynamic.
im4_3103
Med številne posnetke, izdane v zgodnjih letih njegove kariere sodi tudi izvedba koncertov Mendelssohna in Kabalevskega s Simfoniki RTV Slovenija pod vodstvom Antona Nanuta, ki je leta 1988 izšla pri založbi Metropolitan. Stefan Milenkovič je tudi član nedavno ustanovljenega tria »Korintski trio«, skupaj s pianistom Adamom Neimanom in čelistko Ani Aznavoorian.
Milenković igra na Stradivarijevo violino iz leta 1702, imenovano Lyall.
Besedilo: RADE BAKRAČEVIĆ IN WIKIPEDIA
FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ