V LJUTOMERU KONČAN 15. FESTIVAL FANTASTIČNEGA FILMA IN VINA.

V LJUTOMERU KONČAN 15. FESTIVAL FANTASTIČNEGA FILMA IN VINA.
1-daj
FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ
Ljutomer, v soboto, 20. julija so na Glavnem trgu v ljutomeru ob 21h na zaključni prireditvi podeljene nagrade letošnjega festivala. Podelitev je vodil Stephane Everaert.
Ob 22h bo po podelitvi častnega hudega mačka Sam Firstenberg še zadnjič letos stopil pred Grossmannovo občinstvo z napovedjo projekcije brezčasne akcijske klasike Ameriški ninja.
2-daj
Ob 17h vas v Kranerjevi kleti čaka Master Class z Michaelom Pandurom, režiserjem nagrajenih glasbenih videov, ki so bili predvajani na prestižnih festivalih, kot sta Sundance in San Sebastian. Vsekakor izjemna priložnost za mlade in manj mlade filmarje, da se naučijo skrivnosti snemanja videospotov.
3-daj
V Kulturnem domu vas ob 14h pričakuje novi film legendarnega Jima Jarmuscha, zombi komedija Mrtvi ne umirajo. Ob 16h bo svoj novi film, naelektreno nadnaravno grozljivko Ponovno rojena predstavil naš stari prijatelj Julian Richards. Še pred tem bo opoldne prikazana prva kubanska psihloška grozljivka Si to ti, očka?, otroški program pa bo že ob 10.30h postregel z zimzelenim Mačkom Murijem in posebnim izborom kratkih risank z naslovom Slon kolesari po svetu.
4-daj
Ob 18h bomo na istem prizorišču gostili režiserja Severina Fialo, ki je z Veroniko Franz posnel eno najboljših sodobnih grozljivk Lahko noč, mamica. Predstavil bo horror omnibus Terenski vodnik po zlu, v katerem so svojo interpretacijo folklornih motivov ponudili tudi Peter Strickland, Can Evrenol in Agnieszka Smoczynska. Ob 22h se z režiserjem Tomažem Gorkičemše enkrat vrača Prekletstvo Valburge, nova domača horror senzacija.
5-daj
DokuŠok za konec nudi dokumentarca o dveh pokojnih titanih žanrskega filma. Ob 18h bo v Kranerjevi kleti na ogled portret Umberta Lenzija, mojstra gialla in izumitelja kanibalskega filma, ob 22.10h pa atrij Mestne hiše nudi film o legendi med legendami Georgeu Romeru, ki predstavlja edinstven vpogled v ustvarjanje tega velikana fantastičnega filma.
6-daj
Seveda ne bo šlo brez tradicionalnega Zombie Walka, ki bo potekal ob 20h na Glavnem trgu, maskiranje pa se prične že opoldne, podkrepljeno z nastopi atraktivnih glasbenih skupin. Za maskiranje bosta poskrbela mojstra filmske maske Miroslav Lakobija in Mateja Naberšnik z ekipama.
7-daj
Festival bomo zaključili s plesnimi hiti izpod razbeljenih prstov DJ-a Maria Kovača po polnoči v Kranerjevi kleti.
Ko Maček hud odide, to le zato je, da spet pride!
15. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina se za eno leto poslavlja od Ljutomera. Zaključili smo ga z zombie walkom, ki ga vsako leto spremlja več tuje in lokalne publike, z zaključno prireditvijo, na kateri so bili razkriti nagrajenci festivala, in s projekcijo Ameriškega ninje režiserja Sama Firstenberga.
im4_2663
Sam Firstenberg, ki je bil letos častni gost festivala, je skupaj z direktorjem BIF-marketa Romainom Rollom in režiserjem Robertom San Sebastiánom sestavljal žirijo, ki je podelila Hudega mačka – nagrado za najboljši celovečerni film. Žirija se je enoglasno odločila, da nagradi indijski film Tumbbad režiserjev Rahija Anila Barvea in Adesha Prasada. Navdušila jih je zgodba, fotografija, vizualni aspekti in še veliko več, kar lahko dandanes prinese čudovita fantastična kinematografija.
im4_3365
Nagrado občinstva je dobil madžarski film X – Izkoriščani režiserja Karolyja Ujja Meszarosa, Hrupnega mačka pa so žiranti Igor Vidmar, Jérôme Vandewattyne in Harald Warneke podelili danskemu glasbenemu dokumentarcu Allinovi. Film režiserja Samija Saifa so izbrali zaradi uravnoteženosti sporočila, fotografije in avtentičnosti. Pokaže temnejšo plat rokenrola, nihilistično držo, ki spremeni glamurozni obraz rokenrola v avtodestruktivni cirkus.
im4_3381
Za dobitnika Slakovega hudega mačka za najboljši kratki film so Mikko Aromaa, Julian Richards in Michael Panduro izbrali izraelski kratkometražec z naslovom Moj prvi režiserja Asafa Livnija. “Iz države, ki nima razvite žanrske scene, ima pa veliko novih obetavnih režiserjev, prihaja zmagovalni film, energična in popolno tempirana mešanica grozljivke in komedije s kopico presenetljivih preobratov, ki jih nihče ne bi pričakoval v filmu, ki traja slabih deset minut,” so povedali. Posebna omemba gre enemu redkih animiranih filmov, ki si dejansko upa biti strašljiv.
im4_3413
Prepričljiv in čudovit film v slogu Giullerma del Tora, ki ga odlikuje osupljiva tehnična izvedba, razkošne vizualije in imenitne pošasti, medtem ko ves čas ostaja v perspektivi otroka. To je španski La Noria režiserja Carlosa Baene. Režiser Raúl Monge je za svoj film Upi prejel Melies D’argent, nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film.
im4_3374
Vinski šampion Hudi maček za najboljše vino je prejel polsuhi muškat otonel Vinoreje Kaučuč.
Zmagovalni film Male delavnice groze je Smrtni greh režiserke Vanje Lee Kocen.

Častna huda mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji sta prejela častna gosta festivala, igralka Christina Lindberg in režiser Sam Firstenberg.