50 LET MOSTU PRIJATELJSTVA NA MURI MED RADKERSBURGOM IN GORNJO RADGONO

50 LET MOSTU PRIJATELJSTVA

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

img_0424
V nedeljo, 12. oktobra 1969, sta predsednika Josip Broz Tito in Franz Jonas odprla novi most čez Muro.

Gornja Radgona – 12.10.2019. Obe mesti, Gornjo Radgono in Bad Radkersburg, že od nekdaj povezuje most čez Muro. Letos je petdeseta obletnica odprtja mostu.
Ob tej priložnosti je 12. oktobra 2019 na mostu med Gornjo Radgono in Bad Radkersburgom potekala slovesnost.
img_0101
V nedeljo, 12. oktobra 1969, sta predsednika Josip Broz Tito in Franz Jonas odprla novi most čez Muro. Most je pomenil začetek nadaljnjega sodelovanja, ker je tudi sam rezultat skupnega dela avstrijskih in jugoslovanskih inženirjev in delavcev. Tako naj bi postal simbol prizadevanja, da bi se stari spori pokopali.
Na slovestnosti ob jubileju Mosta prijateljstva na Muri v Gornji Radgoni 12. oktobra 2019, sta bila slavnostna govornika zunanji minister Miro Cerar in deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer, ki sta zelo dobro sodelovanje med potrdila tudi na neformalnem srečanju.
img_0174
Cerar pozval, da storimo vse, da ‘se bo duh Schengna ohranil’
Most prijateljstva, kot so ga poimenovali, je bil izjemno pomembna pridobitev tako za sodelovanje med državama kot mestoma. Imel je ne le gospodarski in družbeni pomen, ampak tudi simbolnega.
Tudi v nagovoru na mostu je zunanji minister Miro Cerar poudaril, da Slovenijo in Avstrijo povezujejo skupne vrednote in cilji, poslovne, kulturne, znanstvene in človeške vezi ter da ima Slovenija na gospodarskem področju največ blagovne menjave prav z deželo Štajersko. Leta 2018 se je ta povečala na 1,3 milijarde evrov.
img_0279

“Državi sta danes članici EU in schengenskega območja, zato je zelo pomembno, da med nami ni več fizične meje, da se vsi potrudimo, da bo tako tudi ostalo, storimo vse, da se bo duh schengena ohranil, da tudi kontrole na meji ne bodo potrebne, ter da bodo lahko ljudje res prosto prehajali čez mejo in se družili,” je med drugim poudaril zunanji minister.
Posebej je omenil tudi slovensko narodno skupnost v Avstriji, katere del živi tudi na avstrijskem Štajerskem. “Prepričan sem, da večkulturnost in večjezičnost bogatita prostor in ustvarjata dobre in konkretne vezi med prebivalci na obeh straneh meje,” je med drugim povedal Cerar.
img_0303

Schützenhöfer: Mir in svoboda nista nekaj samoumevnega
Radgona je bila namreč v zgodovini eno mesto v isti državi, po prvi svetovni vojni pa so ga razdelili med dve in pretrgali povezave med ljudmi. Pred pol stoletja zgrajeni most je prebivalce ob meji začel znova povezovati.
Tudi glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer je v nagovoru pozval h krepitvi sodelovanja in poudaril, “da je naša naloga mladim generacijam povedati, da mir in svoboda nista nekaj samoumevnega, da se je treba zanju dnevno truditi, da bodo lahko tudi mladi nekoč živeli skupaj, drug z drugim, zato se moramo vsi truditi za ohranitev svobode, miru in blaginje.”

img_0367
Po besedah gornjeradgonskega župana Stanka Rojka na obeh straneh Mure živijo samo ljudje, ki želijo živeti skupaj, radgonski župan Heinrich Schmidlechner pa je dodal, da je bil most prijateljstva ob odprtju povezan s skupno nalogo graditi mostove do sosedov. In to je po njegovem prepričanju odlično uspelo.

img_0132
V programu so nastopili glasbeniki in otroci z osnovnih šol iz obeh držav, z mostu pa so spustili 50 balonov.
111 metrov dolg in 13 metrov širok betonski most med mestoma sta 12. oktobra 1969 odprla jugoslovanski predsednik Josip Broz – Tito in avstrijski predsednik Franz Jonas.
img_0406