54. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE

unnamed

Z mednarodno konferenco Prečiti meje, ki je namenjena spodbujanju dejavnosti za razvoj občinstev v gledališčih, se danes pričenja že 54. Festival Borštnikovo srečanje. V tem tednu bodo na sporedu tudi prve predstave tujih producentov. Jutri ob 20.30 na Tribuni na Velikem odru SNG Maribor gostuje Zagrebško gledališče mladih z odmevno predstavo Eichmann v Jeruzalemu v režiji Jerneja Lorencija, ki je podnaslovljena kot rekonstrukcija banalnosti zla.

POROKA
Med vrhunce letošnje festivalske edicije sodi otvoritvena predstava Poroka umetniškega ansambla Gecko, ki bo v petek, 18. oktobra 2019 ob 20h v Veliki dvorani SNG Maribor. Gostovanje organiziramo s podporo British Council Ljubljana.

Gecko je mednarodno priznano fizično gledališče pod umetniškim vodstvom izraelskega performerja, koreografa, režiserja, pisca in predavatelja Amita Lahava. Predstava Poroka prikazuje distopični svet, v katerem je posameznik poročen z državo. Zavezuje ga pogodba in sprašuje se, kakšni so njeni splošni pogoji in ali lahko razmišlja o razvezi. Sporočilnost ključno določata zvok in glasba – spretna sinteza znanih napevov in avtorskih skladb artikulira in čustveno nadgradi zgodbo ter jo zlepi v uprizoritveno celoto. Zvočno pokrajino sooblikujeta tudi ozaveščen dih in uporaba dvanajstih jezikov – nikdar nihče v dvorani ne razume vsega izrečenega.

Gledališče Gecko je leta 2016 prejelo nagrado Petra Brooka za »briljantno fizično, vizualno, konceptualno delo in predan umetniški ansambel«. Skrbno razvija in neguje odnos z občinstvom, organizira pogovore in neformalna srečanja z gledalci, izvaja izobraževanja in usposabljanja, tudi v Mariboru: pogovor o predstavi bo v soboto, 19. oktobra, ob 10. uri v Medetaži SNG Maribor, seminar za študente gledaliških šol pa med 12. in 16. uro istega dne v Alma Mater Europaea.

POROKA
THE LIVE CONCERT
Med letošnje festivalske vrhunce nedvomno sodi tudi nastop mednarodno uveljavljenega performerja Iva Dimcheva, ki 20. oktobra 2019 v Minoritski cerkvi gostuje s koncertnim performansom The Live Concert. Dimchev je bolgarski umetnik, koreograf in gejevski aktivist, njegovo provokativno delo je barvita mešanica performansa, plesa, glasbe, besedila in vizualnih podob. Že dvajset let sodi med osrednje figure eksperimentalne in radikalne umetnosti. Enako prepričljiva sta njegov impresivno močan glas, z razponom od rock zvezde do primadone, ter karizmatična odrska prisotnost. Performativni solo koncert pripravljamo v sodelovanju z Zavodom MOJA KREACIJA Maribor – Platforma sodobnega plesa/Platforma po Platformi.

THE LIVE CONCERT
OVERLOAD/PREOBREMENITEV
V mednarodnem delu programa bo v soboto, 26. oktobra 2019, na sporedu predstava Overload/Preobremenitev italijanskega umetniškega ansambla Sotterraneo, ki je prejela nagrado UBU za najboljšo predstavo leta 2018, ki jo podeljuje zveza evropskih gledališču UTE, leta 2016 pa je bila na Be festivalu nagrajena kot najboljša gostujoča predstava.

Zasedba Sotterraneo preizkuša raznovrstne uprizoritvene forme v razmahu med frontalnimi in prostorskimi praksami, ki obravnavajo nasprotja in temne plati sedanjega časa. Njihova “avant-pop” naracija sedanjosti se poigrava z razmerjem med kolektivno in nekonvencionalno imaginacijo.

V okviru gostovanja v Mariboru bodo člani skupine za študente AGRFT izvedli tudi praktični seminar Smeh?, predstavili bodo metodo, ki jo uporabljajo pri ustvarjanju svoje prepoznavne produkcije. Izvedbo podpira Italijanski kulturni inštitut v Ljubljani v okviru 19. tedna italijanskega jezika v svetu.

OVERLOAD/PREOBREMENITEV

V mednarodnem programu bomo v ponedeljek 21. oktobra, gostili umetniško organizacijo RUPER in Teatar &TD (HR) z avtorskim projektom Katalonec. V torek, 22. oktobra, pa bomo v produkciji Bitef teatra Beograd (RS) videli še predstavo Jami distrikt, ki je na 63. Sterijevem pozorju l. 2018 v Novem Sadu (RS) poleg Sterijeve nagrade za najboljšo predstavo prejela še šest drugih nagrad.