Predsednik Pahor na ustoličenju novega japonskega cesarja Naruhita

Tokio, 22. 10. 2019

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Tokiu udeležil ustoličenja cesarja Naruhita.

Ustoličenje cesarja Naruhita je edinstven zgodovinski dogodek. Udeležba predsednika Pahorja ima simbolen pomen in je odlična priložnost za nadgradnjo dvostranskih odnosov z Japonsko in za dvig ravni političnega dialoga med državama.

Predsednik Pahor se je udeležil slovesnosti ustoličenja cesarja Naruhita v Državniški dvorani Cesarske palače. Novi cesar Naruhito je nagovoril okoli 2500 gostov iz Japonske in tujine. Čestitko ob imenovanju je izrekel predsednik vlade Japonske Šinzo Abe in novi cesar je po posebnem obredu zasedel prestol in nasledil cesarske insignije. Sveti meč, dragulj in ogledalo je sicer prevzel že 1. maja, dan po uradnem odstopu svojega očeta cesarja Akihita. Naruhito je s tem postal 126. japonski cesar, za Japonsko pa se je z njegovim ustoličenjem začelo novo obdobje, imenovano Reiwa.

Predsednik Pahor se bo zvečer (po lokalnem času) udeležil dvornega banketa v Cesarski palači. Udeležba na dogodkih ob ustoličenju je odlična priložnost tudi za srečanja z drugimi državniki, saj se slovesnosti udeležuje izjemno veliko število evropskih in svetovnih voditeljev.

Slovesnosti ob ustoličenju bodo trajale še do konca oktobra, 14. in 15. novembra pa bo še posebna slovesnost Daijosai.

Predsednik republike Borut Pahor se bo jutri, v sredo, 23. oktobra 2019, na posebnem bilateralnem srečanju sestal s predsednikom vlade Japonske Šinzom Abejem. Pred vrnitvijo v domovino se bo predsednik republike udeležil še sprejema, ki ga bo za visoke goste priredil predsednik vlade Japonske Šinzo Abe.

Predsednik Pahor bo ob robu obiska na Japonskem obiskal inštitut KEK v Tsukubi, kjer slovenski znanstveniki sodelujejo pri svetovno pomembnem raziskovalnem projektu nove fizike odkrivanja antimaterije v trkalniku Super KEK2/Belle2.
pahor-na-japonskem
Predsednik Pahor na ustoličenju novega japonskega cesarja Naruhita
Foto: MZZ RS