23. OKTOBAR – DAN OSLOBOĐENJA NOVOG SADA

1-milos-vucevic-i-zdravko-jelusic-polazu-venac-s-desna

Miloš Vučević i Zdravko Jelušić polažu venac (s desna)
Najveći vojvođanski grad – Novi Sad danas (sreda, 23. oktobar 2019. godine) obeležava 75-godišnjicu oslobođenja. Tim povodom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je sa predsednikom Skupštine Grada Zdravkom Jelušićem, predstavnicima Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, Vojske Srbije i Organizacije Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, položio vence na Spomen-groblju boraca NOR-a 1941–1945, a potom i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.
2-posveta-gradonacelnika-vucevica-povodom-dana-oslobodenja

Posveta gradonačelnika Vučevića povodom Dana oslobođenja.
– Zahvaljujući pobedi, rekao bih dobra nad zlom, koja je izvojevana prilikom oslobođenja našeg grada 23. oktobra 1944. godine, mi danas možemo da živimo i uživamo u modernom i slobodnom Novom Sadu. Zato hvala svim hrabrim oslobodiocima, znanim i neznanim junacima, koji su tada izvojevali pobedu i omogućili Novom Sadu da dočeka da bude snažan univerzitetski centar, ovogodišnja Omladinska prestonica Evrope, a za dve godine Evropska prestonica kulture. Da nije bilo 23. oktobra 1944, ni mi danas ne bismo mogli da imamo grad kakav imamo, ni Novosađani ne bi mogli da stvaraju ono što su gradili zadnjih 75 godina. Naš grad je oslobođenjen u Drugom svetskom ratu dočekao sa značajno malobrojnijim stanovništvom, čak za dve trećine manjim, i sa velikim stradanjima i gubicima, pre svega u ljudskim životima. Tada je Novi Sad imao stanovnika koliko danas ima studenata i to najbolje pokazuje koliko je grad napredovao, prvenstveno zahvaljujući onima koji su nam svojim životima podarili slobodu. Mi smo večno zahvalni svim oslobodiocima, kao i pripadnicima savezničkkih armija, pre svega Crvenoj armiji koja je učestvovala u oslobođenju Jugoslavije, samim tim i Novog Sada. Zato su ovaj datum i slobodarski duh zauvek utkani u tkivo Novog Sada, kao sećanje na neke prethodne generacije, i kao opomena za neke buduće. Mir i sloboda su neprocenjive vrednosti i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi slobodu stečenu grobovima naših predaka. Uvek ćemo se svom snagom odupirati zlu, slobodni da odlučujemo o svojoj budućnosti, svesni odgovornosti koju imamo prema našim potomcima – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Član SUBNOR-a Grada Novog Sada Mihajlo Vujasin je istakao da su taj slobodarski datum naši preci ostavili u amanet, a da je veoma važno da mlade generacije to ne zaborave.
3-slobodarski-novi-sad
Slobodarski Novi Sad.
– Bez slobode se nigde ne može stići i zato svi zajedno tradicionalno odajemo počast palim borcima i težimo da sačuvamo ovu slobodu koju su nam naši preci podarili – rekao je Mihajlo Vujasin.

Radomir Čubranović
Fotografije: Aleksandra Čubranović
i Foto služba Grada Novog Sada