Neobično zanimanje inžinjera Radomira Putnika iz Zemuna

Neobično zanimanje inžinjera Radomira Putnika iz Zemuna

OŽIVLJAVA DELA TESLE I MILANKOVIĆA

– U svojoj majstorskoj radionici po patentima i teorijama velikih naučnika Putnik je izradio dvanaest unikatnih uređaja, koji krase muzeje u Beogradu, Dalju, Parizu, Miluzi, Milanu, Atini, Njujorku, Filadelfiji i Torontu

Marko Lopušina

Početkom oktobra Muzej Nikole Tesle otvorio je u Milanu do sada najveću izložbu u inostranstvu, koja je, kako je ocenila direktorka muzeja Ivona Jevtić, veoma važna prilika da Italija, ali i čitav svet, čuju odakle je i šta je sve uradio jedan od najvećih svetskih umova. Ova priča je ispričana kroz veliki broj radnih modela Teslinih izuma, maketa i replika, kao i putem interaktivnih eksponata.

radomir-putnik-i-teslin-indukcioni-motor

Radomir Putnik i Teslin indukcioni motor.

Izložba je postavljena na više od 1.200 kvadrata. Italijanska publika će moći da je vidi do 29. marta 2020. godine.
– Ovo je prvo gostovanje Muzeja Nikole Tesle u Italiji. Posetioci će moći da vide priču o jednom od najvecih umova istorije. Tu su i prezentacije specifičnih prostora kao što su Teslina laboratorija u Koloradu, čuvena soba 3327 iz hotela “Njujorker” u kome je živeo i umro, digitalna aplikacija laboratorije na Long Ajlendu i mnoge druge – rekla je Ivona Jevtić.
Izložbu “Nikola Tesla – Čovek iz budućnosti” u Milanu organizovale su firme “Bulb Creation” iz Beograda i “Venice Exhibition” iz Venecije. Autori izložbe su Ivona Jevtić, dr Branimir Jovanović, dr Bojan Stevanić i Vladimir Perić. Jedan od autora modela Nikole Tesle je inženjer Radomir Putnik iz Zemuna, koji je na primer, oživeo teledirigovani brod srpskog genija.
– – Teslin brod sa dva prijemnika i logičkim kolom je urađen prema originalnim Teslinim beleškama i isključivo od materijala i tehnologije, koji su postojali pre111 godina. Sastavljen od oko 300 delova koje sam sa kolegama ručno pravio i montirao punih sedam meseci. Drugi brod Nikole Tesle, sa jednim prijemnikom, je urađen za 3,5 meseci od savremenijih materijala, da bude lakši i jefitniji. Rade mu elipsa i kormilo i oduševio je italijanske posetioce na izložbi u Milanu – rekao nam je Radomir Putnik, tvorac Teslinih modela.

teslin-zivot-vremenska-linija-u-milanu

Teslin život – vremenska linija u Milanu.
Rođen je 1956. godine u porodici oficira JNA. Školovao se za mašinskog inžinjera i radio je u preduzeću „Agrooprema”. Kada je ostao bez posla, svoj hobi stolariju pretvorio je u biznis. U radionici “Putnik” od 1997. godine radio je ormane, kuhinje, a i razboje, a onda je pre jedenu deceniju počeo da oživljava dela velikana srpske nauke.
Ovaj posao zahteva strpljenje, upornost i vreme. Putnik izučava orginalne crteže Nikole Tesle, šeme njegovih izuma i uređaja i po njima radi verne orginale. Od kada je 2006. godine počeo za Muzej Nikole Tesle da izrađuje njegove uređaje, sisteme i modele, inženjer Radomir Putik je realizovao ukupno dvanaest Teslinih izuma. U Beogradu posetioci mogu da vide Teslin teledirigovan brod sa logičkim kolom, osmišljen još davne 1898. godine, koji je plovan ili Teslino Kolumbovo jaje, koje se vrti. Na izložbu u Milano poslata su četiri – brod, indukcioni motor, oscilator Zmaj, kome je Tesla dao ime po prijatelju i pesniku Jovanu Jovanoviću i oscilatore “na dugme”, za posetioce.
– Italijani ne znaju mnogo o Nikoli Tesli i zato su na našoj izložbi upijali sve informacije i razgledali sve eksponate. Izložba se sastoji iz tri dela –Teslinog detinjstva, školovanja i stvaranja . Kako je postavka interaktivna deca su oduševljeno pokretala eksponate i aplaudirala. Vlasnik galerije je jako zadovoljan posetom i planira da izložbu na zimu naredne godine preseli u Rim – rekao nam je Radomir Putnik.
Njegovi oživeljeni modeli srpskog genija već se nalaze u svetu. Teslino jaje je u muzejima francuske elektroprivrede u Parizu i Muluzu, a bilo je izloženo i u Šangaju. Izložba Muzeja Nikole Tesle koja sadrži brojne eksponate vezane za lik i delo slavnog srpskog naučnika otvorena je 16. oktobra i u Atini u Kotsanas muzeju. Trajaće do kraja januara 2020. Izložba u Grčkoj usledila je nakon uspešnog predstavljanja Muzeja Nikole Tesle u Japanu, na Kipru i Italiji.
Sredunom jula Radomir Putnik je u prostorijama Kuće kralja Petra Prvog organizovao program za decu i odrasle „Obeležavanje Dana nauke i Teslinog rođenja”. Ova manifestacija je otvorena izložbom fotografija „Kako sam izradio eksponate” koja prikazuje replike muzejskih primeraka iz radnog opusa Nikole Tesle. Autor Radomir Putnik je napravio i snimio brojne „alatke” i izume velikog naučnika i na originalan način ih približio publici.
Inženjer Radomir Putnik ima svoja dela i u Muzeju Milutina Milankovića u Dalju. Tamošnji posetioci se dive uređaju “Ledena doba” i uređaju “Revolucija”, koji oslikavaju Milankovićevo viđenje klimatskih promena na Zemlji i krivu osunčavanja naše planete. Ručno ih je izradio majstor Radomir Putnik iz Zemuna, kome u radu pomaže majstor Bane Juranović.
– Mi smo za pet meseci napravili “Mašinu Zemljinih astronomskih ciklusa” koja prikazuje našu planetu i četiri njena kretanja. Sam uređaj je visok 1,45 metara, a širok jedan metar. Globus je urađen od mesinga, polutar i paralele, i plastičnih delova, ima ugrađen motor koji pokreće mehanizam za okretanje. Treći Milankovićev eksponat je „Revolucija”, koji odslikava jednogodišnje kretanje Zemlje oko Sunca, njeno zagrevanje preko visokih slojeva atmosfere i uticaj revolucije na promene godišnjih doba. Putnik je izradio osam eksponata koji objašnjavaju Milankovićevu teoriju klimatskih promena i priprema se da postavi Milankovićevu fontanu u dvorištu njegove rodne kuće u Dalju.
– Imam običaj da kažem kako trenutno imam dva poslodavca, Nikolu Teslu i Milutina Milankovića. Nadam se da ću i od Udruženja „Mihajlo Pupin“ uskoro dobiti zadatak da oživim neki izum ovog velikog naučnika. Mislim da ću raditi model najvećeg njegovog izuma Pupinove kalemove, odnosno pojačivače signala – otkriva nam svoje graditeljske planove majstor za oživaljavanje naučnih izuma inženjer Radomir Putnik.

Antrfile
OBRAZOVANJE MLADIH
Putnik je član Udruženja za kulturu, nauku i obrzaovanje „Nikola Tesla“, koje organizuje takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola sa imenom Nikole Tesle, o poznavanju lika i dela srpskog genija. Ocenjuju se literarni i likovni radovi, izrada maketa i modela, kao i test znanja. Muzej Nikola Tesla nagrađuje mlade knjigama iz Teslinog života i rada iz muzejske edicije.