ODRŽANA „20. FUTOŠKA KUPUSIJADA“

1-a

Tradicionalno, kao i prethodnih 19 godina, održana je 1. I 2. novembra etno manifestacija, 20. Futoška Kupusijada u Futogu, kraj Novog Sada, na platou Kulturnog centra Mladost. Manifestaciju je svečano otvorio, u ime pokrovitelja ove manifestacije – Grada Novog Sada, gradonačelnik Milošš Vučević. Tradicionalnu etno manifestaciju organizovao je, kao i ranijih godina, Kulturni centar „Mladost“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Futog, Poljoprivrednom školom sa domom učenika, osnovnim školama “Miroslav Antić”, “Desanka Maksimović” i Udruženjem proizvođača i prerađivača futoškog kupusa, a pokrovitelj je Grad Novi Sad.

1
– Nema mesta u Srbiji gde ne znaju za Futoški kupus, to je postao brend Futoga i Novog Sada. Kada nešto traje 20 godina onda je to potvrda dobre koncepcije. Ova je manifestacija posvećena i običajima, starim zanatima, i nije vezana samo za kulinarstvo.
2-gradonacelnik-novog-sada-vucevic-sa-najmladim-ucesnicima
Gradonačelnik Novog Sada Vučević sa najmlađim učesnicima.

Mnogo je gostiju iz naše zemlje, pune su tezge, a ovo je jedna od najvećih Kupusijada, sudeći po broju izlagača. Kupus za nas nema samo poljoprivredni značaj, to je simbol, kvaliteta i uspešnosti u našim i u evropskim okvirima. Ponosan sam što Novi Sad može da ima i Egzit i Kupusijadu, i NOMUS i Čvarak fest, i Sterijino pozorje i Zmajeve dečje igre. To je grad sa bogatom ponudom, i svako može da se u nečemu pronađe – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

3-organizatori-i-domacini-kupusijade
Organizatori i domaćini Kupusijade.
Prvog dana (1. novembra) pažnja manifestacije bila je posvećena najmlađim: Osnovna škola “Miroslav Antić” je organizovala “Mini kupusijadu” sa temom “Mikin domaćinski kupus”, dok su najmlađi iz škola i vrtića promovisali “Bajku o čarobnom futoškom kupusu” .

4-najava-futoske-kupusijade
Najava Futoške kupusijade.

Drugi dan (2. novembra) Kupusijade privukao je brojne takmičare u kuvanju slatkog i kiselog kupusa.. Ovaj dan manifestacije je okupio učesnike 10. Susreta proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i proizvoda koji su mapirani u okviru projekta “Terra Madre Futog”, Slow Food pokreta. Ova manifestacija je imala za cilj da se prikaže duga tradicija čuvenog futoškog vašara.

5-nepregledna-njiva-kupusa
Nepregledna njiva kupusa.

Naravno brojni posetioci su imali priliku da uz pesmu i igru uživaju u raznim specijalitetima od kupusa, da obiđu štandove i kupe kupus i sarmu po promotivnim cenama. Inače, najteži kupus “Kupusijade” je težio više od 10 kilograma.
Na bini su nastupili brojni učesnici kulturno-umetničkog programa, pevači, ansambli narodnih pesama i igara, tamburaši, plesne grupe, plesni klubovi…

6-miris-koji-opija-kuvani-kupus
Miris koji opija kuvani kupus.

Nažalost, tamnu mrlju na dobro organizovanu manifestaciju bacila je tuča koja je izbila sinoć oko 23.00 časa u restoranu “Lovac” u centru Futoga, javili su novosadski mediji. Prema svedočenju očevidaca, tuča je dobila veće razmere da su ljudi masovno bežali iz restorana, a neki su spas tražili iskačući kroz prozor…

7-deo-mini-izlozbe-najmladih-ucesnika
Deo mini izložbe najmlađih učesnika.

Ipak, „Futoška kupusijada“ i ovog puta je dokazala da predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji – po tematici kojoj je posvećena, mestu svog redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu. Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se prikazuju razne vrste hibridnih sorti kupusa, Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo svojoj sorti kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.
8-prodaja-po-promotivnim-cenama
Prodaja po promotivnim cenama..
Radomir Čubranović
Fotografije: Aleksandra Čubranović