SEĆANJE NA NOVINARA MILORADA CRNJANINA

milorad-crnjanin

Povodom godišnjice smrti poznatog novosadskog novinara Milorada Crnjanina Izdavačka kuća PROMETEJ u petak, 22.novembra organizuje u svojim prostorijama skup sećanja posvećen ovom istaknutom novinaru, voditelju i uredniku brojnih televizijskih emisija.
Miorad Crnjanin rođen je 1949. godine u Banatskom Plandištu, osnovnu školu je završio u Bočaru, gde mu je otac željezničar dobio premeštaj. Gimnaziju je završio u Kikindi, a pred kraj studija književnosti 1972. počinje da radi na Radio Novom Sadu kao novinar i urednik.
Autor je najslušanijih radio emisija svih vremena u istoriji Radio Novog Sada: “Jutarnji program”, “Subotom sa vama”, “Kaži mi, kaži”, “Stare ljubavi” i mnoge druge. U noćnom programu čitao je poeziju tako upečatljivo da su pripadnice nežnijeg pola masovno javljale telefonom u program i posle emisije dolazile do zgrade Radio Novog Sada da ga vide i upoznaju.
Potom je prešao na Televiziju i bio je glavni i odgovorni urednik programa za decu i mlade od 1987. godine, pa glavni i odgovorni urednik Trećeg programa RTV NS 1989. godine. Pokretač je i prvi glavni i odgovorni urednik programa “NS plus” Televizije Novi Sad, a od 1995. do 1998, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa TV NS.
Bio je autor i voditelj kvizova “Halo, dobro veče”, “TV kombinacija”, “Poezija-Ginis” i urednik nedeljnih popodneva. Njegova kultna emisija bila je “Promenada” (TV NS i TV Jesenjin) koja je doživela više od 500 emisija.
Radio je i emisije “Uz šank” (BN televizija, Bijeljina, na TV Santos, Zrenjanin, Kraljevo, Subotica…).
Preminuo u Novom Sadu prošle godine 24. novembra.