RAZMIŠLJANJE DEJANA ŽIDANA

DEJAN ŽIDAN za: Štajerske Novice!

im4_1180

Spoštovani,
Ponovno smo se znašli v situaciji, ko so z odstopom predsednika vlade zastali pomembni projekti, ki jih Slovenija potrebuje in za katere smo se zavezali v koalicijski pogodbi. Zaradi razpada ekipe LMŠ delo ostaja nedokončano, čeprav so mnogi projekti pripravljeni, da bi z njimi izboljšali položaj in možnosti ljudi ter delovanje naše države. To nas jezi.
Med njimi so nujno potrebni projekti, kot so nov stanovanjski zakon za gradnjo javnih najemnih stanovanj, nova organiziranost raziskovalnega in inovacijskega okolja za izboljšanje inovativnosti našega gospodarstva, paket sprememb za izboljšanje dela sodišč in tožilstva, prenovljena ureditev odkrivanja in pregona korupcije, nujno potrebne odločitve o ukrepanju zoper podnebno krizo.
Med temi projekti smo Socialni demokrati najbolj pričakovali nov sistemski zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakon o dolgotrajni oskrbi. Sedaj bo spet minilo veliko časa, da se vrnemo na točko, ko bi lahko vso to zakonodajo sprejeli in poskrbeli, da radikalno skrajšamo čakalne dobe v zdravstvu, da ljudem omogočimo oskrbo in pomoč v starosti, da mladim ponudimo najemna stanovanja namesto 30-letnih kreditov, da okrepimo sposobnost Slovenije za inovativne razvojne preboje.
Marjan Šarec je s svojim odstopom omogočil Janezu Janši oblikovanje nove vlade. Brez volitev. To je ta trenutek zelo realna možnost.
Vse volitve od leta 2011 so pripeljale nove obraze, ki so se po zmagi na volitvah opredelili za liberalce. V vseh vladah so se izkazali za nezmožne dokončati projekte in mandat. Vsake nove volitve so naplavile novo različico istega delovanja. Od nas, socialnih demokratov, je javnost pričakovala, da bomo vedno znova zagotavljali podporo tem političnim eksperimentom in prevzemali odgovornost, čeprav na ključne mehanizme vodenja nismo imeli odločujočega vpliva.
Navznoter smo poizkušali delovati povezovalno in konstruktivno, navzven pa sporočali pomirjujoča sporočila, da smo vsaj za silo držali skupaj vladno posadko.
Manjšinjska vlada bi lahko uspešno realizirala še nekaj, vsaj nujnih projektov. Odločitve Marjana Šarca so te možnosti uničile. Kaj vse je ob razpadu ministrske ekipe LMŠ botrovalo njegovi odločitvi, bo čas šele pokazal.
Drage prijateljice in dragi prijatelji,
sedaj se mora socialna demokracija z vsemi svojimi močmi usmeriti naprej. V novih političnih okoliščinah smo se enotno odločili, da so edina prava pot volitve. Ne želimo si tretje vlade Janeza Janše. Prvi dve sta državi in njenim ljudem povzročili preveč škode. Prva z odpovedjo vsakršne regulacije ponorelih gospodarskih gibanj, ki so na koncu pripeljale do neobvladljive zadolženosti gospodarstva, posledično pa do globoke gospodarske, finančne in socialne krize. Druga s povsem zgrešenim modelom reševanja krize, ki je skoraj pripeljal do grškega scenarija. Oboje je povzročilo čas izgubljenega desetletja, od katerega si na mnogih področjih kljub več letih ugodnih gospodarskih okoliščin ljudje in država niso opomogli.
Predsedstvo Socialnih demokratov je začelo s postopki priprav na volitve. Oblikovali smo volilni štab in odprli postopek evidentiranja. Za uspeh na volitvah je ključno, da damo priložnost na listah vsem, ki z idejo socialne demokracije v mislih in v srcih želijo soustvarjati spremembe v dobro ljudi. Zato vas prosim, da predlagate ljudi, ki imajo vaše zaupanje in zaupanje skupnosti, da kot obrazi socialne demokracije nadaljujejo naš boj za prihodnost.
Po novembrskem kongresu smo s programsko in organizacijsko prenovo stranke pripravljeni za pot naprej. Stranka je v dobri kondiciji. Prepričan sem, da lahko z modrostjo, energijo in voljo ponovno dokažemo, da so spremembe na voljo mogoče. Predpogoj za to pa je, da jih vodi socialna demokracija.
Skupaj za dobro!
mag. Dejan Židan, predsednik Socialnih demokratov