DANAS JE 272. ROĐENDAN NOVOG SADA

1-gradska-kuca-novog-sada

Gradska kuća Novog Sada

Danas (subota, 1. februar 2020. godine) najveći vojvođanski grad Novi Sad proslavlja 272. rođendan – svoj Dan Grada. Na današnji dan Novi Sad je dobio status slobodnog kraljevskog grada ukazom austrijske carice Marije Terezije 1748. Novi Sad je tada nazvan Neoplanta. Srbi su ga nazivali Novi Sad, što je bukvalni prevod latinskog Neoplanta. Današnji Novi Sad izrastao je iz mostobrana koji je 1694. izgrađen nasuprot Petrovaradinskoj tvrđavi. Oko mostobrana postupno se formiralo naselje civilnog stanovništva, uglavnom naseljeno Srbima. Svoje naselje nazivali su Petrovaradinski šanac. Početkom 19. veka Novi Sad je bio najznačajnije gradsko središte Srba uopšte. Postepeno Novi Sad će tokom 19. veka postati i veliki kulturni centar srpskog naroda. Svoj današnji značaj grad će postupno zadobiti posle oslobođenja i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918. Od 1929. on je bio i središte Dunavske Banovine u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Novi Sad danas obeležava Dan Grada – ovaj datum usvojen je u znak sećanja na 1. februar 1748. Inače, tradicionalno, povodom Dana Grada, Skupština Novog Sada dodeljuje, Februarsku nagradu za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada.
Povodom Dana Novog Sada sinoć (petak, 31. januar 2020.) održana je tradicionalna svečanost Saveza vojvođanskih Mađara u Novosadskom pozorištu kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je tim povom izjavio:
– Veče pred rođendan našeg grada tradicionalno dočekujemo uz svečani program u Novosadskom pozorištu. Proslavljajući 272. rođendan, podsećamo se na to da je zajedništvo vrednost koja prožima svaki deo Novog Sada. Ovde počinje obeležavanje Dana Grada, a nastavlja se sutra u Srpskom narodnom pozorištu, i to takođe pokazuje koliko je naše bogatstvo. Nit koja nas čvrsto vezuje jeste naše zajedništvo, bez obzira na to kako se ko zove, koji mu je maternji jezik i u koju crkvu ide -.
U okviru Svečanosti u Novosadskom pozorištu održan je prigodan kulturno-umetnički program, a otvorena je i izložba Jugoslava Vlahovića ”Flower power”.
Obeležavanje Dana Novog Sada se nastavlja danas nizom tradicionalnih svečanosti…

Radomir Čubranović
Fotografija: Aleksandra Čubranović