VLADIMIR KOKANOVIĆ: NEMA ODUSTAJANJA I OPUŠTANJA!

VLADIMIR KOKANOVIĆ: NEMA ODUSTAJANJA I OPUŠTANJA! BEZ OBZIRA NA TRENUTNE OKOLNOSTI, SVE MOŽEMO PROMENITI! PODRŽI HEROJE!
mart 29, 2020

vladimir

Vladimir Kokanović: Nema odustajanja i opuštanja!

Bez obzira na trenutne okolnosti, sve možemo promeniti! Podrži heroje!
Savez Srba Slovenije kao krovna organizacija Srba u Sloveniji formirana je prošle kalendarske godine. Osnovni cilj Saveza je objedinjavanje rada svih srpskih društava, uz očuvanje srpskog identiteta, kulture i jezika, kao i održavanje veza sa maticom, te unapređenje i iskorištavanje potencijala srpske zajednice u Sloveniji. Osnivanjem Saveza, ovdašnja srpska zajednica je dobila jedinstvenu krovnu organizaciju, koja će legitimno zastupati njene interese pred slovenačkim institucijama. Nakon nekoliko veoma uspešno provedenih aktivnosti, među kojima je najistaknutiji projekat uvođenja dopunske nastave srpskog jezika u sovenačke škole, rad Saveza, kao i ostatka sveta, je pauzirala novonastala situacija – svetska pandemija virusa Korona.

Kako je pandemija zajednička borba celog čovečanstva protiv jednog neprijatelja, tako se i u Savezu osetila potreba i dužnost da se organizuje pomoć za sva tri zdravstvena sistema, država i entiteta koje čine njegovo vezivno tkivo: Sloveniju, Srbiju i Republiku Srpsku. Od ideje do realizacije prve humanitarne akcije Saveza i prve humanitarne akcije iz karantina proteklo je vrlo malo vremena i Savez Srba Slovenije zajedno sa Nacionalnim savetom Slovenaca Srbije, čim su se preskočile sve administrativne prepreke, pokreće humanitarnu akciju pod nazivom „Podrži heroje!“

Heroji stoje na prvoj liniji odbrane ugrožavajući vlastite živote kako bi zaštitili tuđe. Tu se naravno ubrajaju pripadnici svih profesija koje trenutno nemaju tu privilegiju da ostanu kod kuće i tako zaštite sebe i svoje najbliže od ovog virusa koji je eskalirao, ali na prvom mestu je svakako medicinsko osoblje. Medicinsko osoblje koje mesecima unazad ispunjava sve svetske medije slikama njihove borbe protiv virusa, umornim licima i podočnjacima, ali sa pogledom koji uliva snagu i nadu, jedinu nadu koju trenutno imamo – u njihovu snagu i pomoć. Te slike ispisuju istoriju i sigurno će poslužiti kao svedok ovog teškog vremena potonjim naraštajima. Pored primarnog problema sa kojim se hvataju u koštac, medicinski radnici se suočavaju sa još jednim problemom, vrlo opasnim i po njih i po čovečanstvo – nestašicom neophodne osnovne medicinske opreme. Zbog toga svet danas nažalost broji nekoliko desetina hiljada obolelih medicinara i veliki broj umrlih.

Vladimir Kokanović, član IO SSS i koordinator akcije “Podrži heroje”

Akcijom „Podrži heroje“ rukovodi ekonomista sportskog duha, Vladimir Kokanović, koordinator Sektora za zdravstvo i član Izvršnog odbora Saveza Srba Slovenije. Vladimir za sebe kaže da je entuzijasta, timski igrač, sportista, uporan i borac, te da uvek ističe svoju sportsku karijeru kada mora da opiše sebe, jer upravo njoj duguje sve ove navedene osobine.

„Od detinjstva sam se bavio vaterpolom. Trenirao sam u Partizanu, sa kojim sam osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti, od državnih prvenstava i kupova tadašnje Jugoslavije, Srbije i Crne Gore a kasnije i Srbije do raznih turnira koji su se igrali u Srbiji i regionu u svim kategorijama, a kruna moje vaterpolo karijere bio je poziv u juniorsku reprezentaciju Srbije i Crne gore. Taj sport me je mnogo čemu naučio, a najviše timskom duhu i istrajnosti, što mi u životu mnogo znači. Uz vaterpolo, bavio sam se i džudom u ODŽK Beograd, klubu koji je višestruki prvak Jugoslavije i Srbije.

DŽudo je ostao moja velika strast, upravo zbog toga što u ovom sportu mogu ostati samo uporni i veoma disciplinovani. Ujedno, džudo mnoge nauči jednoj velikoj životnoj filozofiji – Nema opuštanja, moraš izdržati do samog kraja, bez obzira da li vodiš ili gubiš. Ta me je filozofija dovela do crnog pojasa u džudou i postala moto koji sam izabrao kao životni – Nema odustajanja i opuštanja, bez obzira na trenutne okolnosti, sve se može promeniti!“ započeo je Kokanović i nastavio:

„Upravo je to presudilo da prihvatim ovako zahtevnu ulogu u ovoj akciji, koju realizujemo u veoma specifičnim uslovima, obzirom da smo svi u izolaciji, sa veoma ograničenim kretanjem što nam otežava rad. Praktično svim aktivnostima i celokupnim projektom bavimo se iz svojih domova, iz samoizolacije. Međutim, to nas ne sprečava da budemo jedinstveni i da damo sve od sebe kako bismo pomogli naše sunarodnike i sugrađane koji su na prvoj liniji odbrane i na izvoru ove zaraze. Jer, kao što rekoh na početku „…bez obzira na trenutne okolnosti…“

Vladimir Kokanović je po struci magistar ekonomije, kojeg su ambicioznost, želja za napredovanjem i stručnim usavršavanjem doveli u LJubljanu prije nekoliko godina, nakon što je iskoristio mnogobrojne potencijale formalnog i neformalnog obrazovanja iz te oblasti u svom gradu Beogradu. Kako je njegov patriotizam bio jednako jak kao i ambicija, odmah po dolasku u Sloveniju postaje aktivan član srpske zajednice. U prethodnim godinama, beleži učešće u organizaciji nekoliko humanitarnih akcija na prostoru cele Slovenije, te učešće u projektima mnogih ovdašnjih srpskih društava, kao i funkciju novoizabranog predsednika Društva za srpski jezik i kulturu. U Savezu Srba Slovenije deluje od samog osnivanja, a trenutno zauzima značajnu i odgovornu funkciju člana Izvršnog odbora.

„Odmah po dolasku u Sloveniju, počeo sam da se bavim srpskom zajednicom. Uz pomoć nekoliko prijatelja, organizovao sam više humanitarnih događaja na kojima smo prikupljali donacije za ugrožene srpske porodice. Kroz svoj angažman, u potpunosti sam uvideo trenutno stanje u srpskoj dijaspori i shvatio da se naši tada narušeni odnosi moraju unaprediti, kao i da se moramo daleko bolje organizovati i ujediniti. Dobra organizacija i jedinstvo je jedini pravi put koji će našoj zajednici omogućiti još bolje uslove i bolji status u Sloveniji, državi koja nas u tome suštinski nikada nije sputavala. Radeći sa svojim prijateljima na raznim projektima i u svim gradovima Slovenije, upoznao sam mnogo Srba sa daleko većim iskustvom od mog, neke čak i na izmaku volje i energije za bavljenje pitanjima koja su veoma značajna za našu naciju na ovom prostoru.

Počeli smo da se organizujemo, zajedno planiramo i definišemo pravce kojima treba da idemo i naravno krajnji cilj koji bi odgovarao svakom pripadniku naše zajednice. Kroz ceo naš angažman vodila nas je jedna premisa koju smo smatrali najvećom i najvažnijom, a to je jedinstvo Srba u Sloveniji. Upravo se na taj način formirao tim divnih ljudi, čiji sam i ja bio deo sa velikim zadovoljstvom. Predanošću i danonoćnim radom, taj tim je formirao Savez Srba Slovenije. Savez koji je osmišljen tako da bude organizacija kojoj pripada svako srpsko društvo u Sloveniji, Savez koji treba da bude dostojan dom svakog Srbina u našoj novoj domovini Sloveniji.“, objasnio je Kokanović i dodao:

„Siguran sam da smo na dobrom putu da ostvarimo naš cilj, a on je srpska zajednica kao jedna još uglednija, organizovana i pre svega jedinstvena zajednica, čiji će uticaj kao takve u slovenačkom društvu biti daleko jači.“

Kako je trenutna pandemija zatekla celi svet i svi njegovi stanovnici koračaju po nepoznatom tlu, čineći čak i najosnovnije životne aktivnosti u nekoj vrsti improvizacije, tako se i odvija akcija „Podrži heroje“ – neplanirano, van prethodno definisanih planova, rasporeda i ustaljenih radnih navika Saveza. No, to nikako ne znači da joj se ne pristupa profesionalno, svesrdno, temeljno, svojski i sa maksimalnom posvećenošću. Kokanović ističe da je prvobitna misao oko koje se sastao tim koji je napravio ovaj savez bila pomoć svakom sunarodniku, ali i jačanje veza sa Slovenijom i maticom, te da je ova akcija bila logična aktivnost Saveza u ovom periodu, jer objedinjuje sve to:

„Samim osnivanjem prepoznali smo se međusobno u želji i nastojanju da pomognemo svim našim sunarodnicima, ali i da vodimo računa o našoj matici. Upravo to nam je bio motiv za pokretanje ove akcije, odmah prilikom izbijanja pandemije. Prepoznali smo da su ovom zarazom pogođeni svi ali i da je pritisak na celokupno medicinsko osoblje u Sloveniji ali i našoj otadžbini Srbiji i Republici Srpskoj, prilično veliki i da zdravstvene radnike treba da podržimo svi. Odmah smo se aktivirali i udruženi nastupili u želji da i oko ove pošasti okupimo narod i jedinstveni pomognemo heroje današnjice!

Izuzetno sam ponosan na sve saradnike okupljene oko ove akcije, na njihovu predanost i angažman. Kako smo krenuli u realizaciju, svi smo maltene po cele dane u nekim onlajn obavezama koje ovakva akcija zahteva. Bilo bi mnogo lakše da nismo u uslovima u kakvim se nalazimo, ali to je sada najmanje važno. Najbitnije je da damo naš maksimum i onoliko koliko je u našoj moći doprinesemo čuvanju profesionalaca bez kojih ne bismo mogli pobediti ovaj virus.“

Pored mogućnosti donacije, veće od 1 EUR, putem uplate na račun Saveza Srba Slovenije

TRR/IBAN: SI56 6100 0002 3790 567
BIC/SWIFT: HDELSI22
Naziv banke: Delavska hranilnica d.d. Ljubljana, Slovenija
Adresa Saveza Srba Slovenije: Cesta Zore Perello – Godina 3, 6000 Koper, Slovenija

Na uplatnici navesti:

Svrha: Donacija
Ref. broj: 7850

već nekoliko dana je u funkciji humanitarni broj 1919 na koji se SMS porukom sadržaja HEROJI donira 1 EVRO. Donaciju mogu da izvrše korisnici mobilnih mreža Telekoma Slovenije, Telemaha, T2 i A1.

Sredstva koja se prikupe u ovoj akciji, po rečima koordinatora, biće usmerena podjednako za sva tri zdravstvena sistema država i entiteta koji se prepliću kroz ovaj savez:

„Od sredstava koja prikupimo obezbedićemo neophodan medicinski materijal u vidu zaštitne epidemiološke opreme, za koji su nam naši heroji, redom svi koje smo kontaktirali do sad, poručili da im je u ovom momentu jedini potreban kako bi bili u mogućnosti da nastave sa svojom borbom u trenutno najznačajnijoj prvoj liniji čovečanstva.“

Vladimir Kokanović, kao koordinator humanitarne akcije „Podrži heroje!“, ispred Saveza Srba Slovenije, poziva sve organizacije, Saveze Srba iz regiona i Evrope, privredne subjekte, sve javne ličnosti, ali i pojedince koji su u mogućnosti da se pridruže ovoj borbi!

Za dodatne informacije posetite:

Portal: #PODRŽIHEROJE!

FB stranica: SSS