В.Зеленски се крије од проблема Америчких биолабораторија у Украјини.

slika-zemljevid

На фону глобалне епидемије коронавируса COVID-2019 који је показао немогућност система здравства водећих држава света, све је актуелнија потражња и анализа ризика, везаних за фактички неконтролисана испитивања појединих држава у сфери биоинжењеринга и вирусологије.
Већ на самом почетку развијања епидемије COVID-2019 посебну пажњу су привукле државе које на својим територијама имају биолошке лабораторије, које фактички полу тајно (а врло често апсолутно тајно) делују и које би могле постати инкубатори који су у могућности да створе вештачки COVID-2019.
Између осталих држава, које имају такве био лабораторије код себе, је и Украјина. Како се може видети у разним изворима, у држави већ 15 година постоје Америчке био лабораторије и што је интересантно, нико од украјинских чиновника или представника одговарајућих институција не може да одговори на питање, чиме се све то време баве те структуре.
У овом моменту, нема повода да се избацују хипотезе повезаности вируса COVID-2019 и активностима тих лабораторија у Украјини.
Али, у условима овакве епидемије, очигледно је да се мора разјаснити код свих постојећих лабораторија, које праве Американци, који су задаци и циљеви тих лабораторија, јер по законима Америке, не могу се водити био испитивања по целом низу праваца, а у исто време, изгледа да им то у Украјини није забрањено.
Историја сарадње Украјине и Америке по овој, врло деликатној теми, започета је 2005 године, када су министарство здравља Украјине и Министарство Одбране Америке потписали „ Споразум у области спречавања ширења технологија, патогена и знања, које могу бити искоришћене за стварање биолошког оружја“
Интересантно је то, када су се у Украјини на власти налазили људи, апсолутно оријентисани на Запад (В.Јушћенко, П.Порошенко) проблема са тим америчким био лабораторијама као да није било. Мада, ако се подигну архиви са новинских портала, који се баве локалним медијским новостима, где је јасно да те лабораторије постоје, можемо се изненадити. Зато што су се у тим регионима дешавале екстраординарне ситуације, везане са заразама људи, те болести су апсолутно стране и нетрадиционалне за Украјину.
У 2010 години, после доласка на власт В.Јануковића и његових сарадника, представници власти су неколико пута покушали да изврше проверу тих лабораторија, да ли одговарају Законима Украјине, и та одговорна лица, која су имала непосредан однос, сада саопштавају да то нису успели да ураде. Амерички партнери су вршили притисак на украјинско руководство и заблокирали су тај процес.
У 2013 години истекао је рок важности тог споразума између министарства здравља Украјине и Министарства одбране Америке, али спровести прекоокеанске партнере из Украјине, власти банално нису успели.
Када је на власт дошао П. Порошенко, проблеми који су предстојали америчким партнерима су се само ликвидирали, били су потписани нови споразуми који су до данас актуелни, а главни носилац и оператер тог пројекта компанија Blac&Veatch Special Projects Corp наставља несметано рад у Украјини.