KONFERENCIJA TESLINE NAUČNE FONDACIJE

TESLIN NAROD STIŽE U SRBIJU

teslin-narod-plakat-tnf

– Konferencijа Tesline naučne fondacije, zakazane za početak septembra u Beogradu, kada će se održati i u Filadelfiji

Zbog pandemije korona virusa Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije odlaže Međunarodne konferencije “Tesla po treći put u Beogradu” i “Teslin narod”, koje je trebalo da se održe u maju i junu za septembar mesec.
Kako kaže Nikola Lončar, osnivač i predsednik TNF, bilo je predviđeno da se na obe konferencije u srpskoj prestonici dodele Godišnje nagrade najboljim pojedincima i organizacijama, koje su učinili nešto veoma značajno u oblasti promocijе Nikole Tesle i njegovog nasleđa. TNF Srbija i TNF SAD nastavljaju sa ovim programom na jesen, kada će dobitnici nagrada biti intervjuisani putem platforme, a nagrade im uručene poštom.
“Teslina naučna fondacija već godinama, između ostalog, radi na poboljšanju odnosa matice i srpske dijaspore. Tim povodom smo 2014. godine u Filadelfiji organizovali manifestaciju obeležavanja 200 godina od zvaničnog dolaska Đorđa Šagića, prvog Srbina na tle Amerike. Na moju inicijativu reditelj Željko Mirković je snimio dokumentarni film “Teslin narod”, u kome su predstavljeni značajni Srbi koji žive i stvaraju u Americi. Sada radimo na nastavku ovog veoma značajnog filma. Ovog puta bavićemo se upravo problemom razvoja saradnje matice i dijaspore, ali svih Srba sveta u zemljama u kojima su se naselili” – kaže Nikola Lončar, inače poreklom iz Zemuna.
TNF radi na što boljem popisu Srba u SAD, zatim na anketi u srpskom narodu o izradi Nacionalnog programa svih Srba sveta i na formiranju Komunikacionog centra za saradnju srpske dijaspore i ljudi u matici Srbiji.
“ Početkom maja krećemo u kampanju prikupljanja imena uglednih Srba i kvalifikacije kao kandidata našeg priznanja “Tesla Spirit Award”, koje ćemo dodeliti na godišnjoj manifestaciji 16. januara 2021. u Njujorku. Istovremeno naši članovi Eški Redfern Nesvik, direktor za edukaciju i Kreg Dovidio, direktor TeslaTalk.tv platform, kreću sa predstavljanjem pojedinaca i organizacija, koji širom sveta rade na promociji Teslinog lika i dela. I napokon, radimo u TNF Srbija na osnivanju “Teslinog kluba Zemun”. Cilj je da podstaknemo saradnju Srba širom sveta u oblasti transfera tehnologija i rad sa pronalazačima u Srbiji” – otkrio nam je Nikola Lončar, koji je u SAD postavio jedanaest bisti srpskog genija.
Predsednik TNF poziva sve Srbe i njihove prijatelje na saradnju za dobrobit srpskog naroda. I navodi primer Meri Robinson, bivše predsednice Irske, koja je od svoje zemlje, koja je bila u prilično lošem stanju, sa programom uključenja dijaspore napravila državu sa visokom stopom privrednog rasta u Evropi. TNF želi da pomogne matici Srbiji da razvije svoju privredu i društvo i uđe u red razvijenih država sveta.