Novi Mihajlo Pupin u Berlinu

Jedini sam Srbin koji je diplomirao matematiku u nemačkoj prestonici. Završavam magistraturu i planiram da doktoriram na matematici verovatnoće

radovan-mihajlovic-drzi-predavanje-na-tehnickom-univerzitetu

Radovan Mihajlović drži predavanje na Tehničkom univerzitetu.

Upamtite ovo ime Radovan Raša Mihajlović, mladi Zrenjaninac, koji je odrastao u Rimu, školovao se u Italiji i nemačkoj, a sada dane pandemije provodi kod babe i dede u Banatu. Ne ljuti se kad za njega drugari kažu da je – Lala iz Berlina.
Radovan Raša Mihajlović je diplomac Tehničkog univerziteta u Berlinu, na kome je slavni Mihajlo Pupin idvorski doktorirao pre sto godina. Mihajlović je jedini Srbin na ovom univerzitetu, koji magistrira matematiku.
Rođen je u lepom Zrenjaninu 11. marta 1997. godine. Tu je završio osnovu školu „Đura Jakšić“, pa gimnaziju i muzičku školu „Josif Marinković“, u kojoj diplomirao klavir, kao i strane jezike.
“ Učeći u školi „New Age“, najugledniju privatnu školu jezika u gradu i jednu od najznačajnijih u Vojvodini, uspeo sam da položim ispit Kembridž Univerziteta sa sertifikatom najvišeg nivoa znanja Proficiency sa 14 godina i to sa vrhunskom ocenom. Već u gimnaziji sam se odlučio da studiram matematiku, bez obzira na to što sam i u društvenim naukama bio jednako uspešan i postigao dobre rezultate na republičkim takmičenjima srednjoškolaca u znanju srpskog jezika i istorije” – priča nam ovaj mladić, koji je za svoje odluke imao podršku majke dr Radmile Mile Mihajlović, čuvene novinarke RAI, operske dive i pisca iz Rima.
Odlučio je da konkuriše za upis istovremeno na tri fakulteta istog profila u dve zemlje, za koje je smatrao da su najbolji. Bili su to Kings koledž u Londonu, Londonska škola ekonomije i Tehnički univerzitet u Berlinu. U sva tri fakulteta mladi srpski genijalac Radovan Mihajlović je bio primljen.
“Odlučio sam da studiram u Nemačkoj. Tehnički univerzitet u Berlinu sam odabrao zato što je prvorangirani prema CS rejtingu u oblasti matematike. To znači da je najbolji u Nemačkoj i drugorangirani u Evropi, odmah posle onog u Cirihu. Reč je o univerzitetu koji je osnovan 1770. godine i do sada je dao čak 14 nobelovaca. Osim toga, na ovom univerzitetu je doktorirao i Mihajlo Pupin, pa i ja sam diplomirao, a i nadam se da ću i doktorirati matematiku verovatnoće “– samouveren je Raša Mihajlović.
Došao je u Berlin oktobra 2015. godine da studira matematiku na Tehničkom univerzitetu. Nije nikoga poznavao i bio je primoran da govori isključivo nemački. Inače, suprotno rasprostranjenom verovanju, Nemci vrlo slabo govore engleski, pa Rašino znanje ovog jezika nije bilo njemu od veće pomoći.
“To mi je pomoglo da u najkraćem roku usavršim nemački jezik i prevaziđem i sve prepreke lokalnih nemačkih dijalekata. Posle početne nelagodnosti u stranom gradu, brzo sam se privikao i na grad i univerzitetsku svakodnevicu, a vremenom stekao i dobre prijatelje” – priča nam matematičar Radovan Mihajlović.
Kazuje kako je studiranje u Berlinu surovo, jer na fakultetima je običaj da se studentima ništa ne olakšava, već da se krutim pristupom obeshrabre i uklone nesigurni, oni koji nisu spremni da istraju i oni koji ne daju zahtevani nivo.
“ Primera radi, ispit je moguće polagati samo tri puta, nakon čega sledi brisanje sa spiska studenata, pa se već tokom prve godine broj studenata značajno smanjio. Ovde se za svaki rezultat vodi velika bitka i učenje je na prvom mestu. Tome posvećujem najveći deo dana, uključujući i subotu i nedelju, a i letovanja su mi ovih godina bila prava retkost” – priča Mihajlović.
Naravno, mladi Mihajlović nije propuštao priliku da u slobodnim danima, ipak, poseti porodicu koja je raštrkana. Majka Mila živi i radi u Rimu. Baka i deda, teta i sestra Milica su u Zrenjaninu. U Zrenjaninu mu je i staro društvo iz škole, pa koristi priliku da se, bar jednom godišnje, svi iz generacije okupe.
Sada Radovan pomaže da se baka i deka osećaju udobno u penzionerskoj izolaciji. Snabdeva ih hranom i svim drugim potrepštinama. Brine se o njihovom zdravlju i raspoloženju. I razmišlja o matematici.
“Berlin ima najbolje profesore matematike na svetu, koji drže sjajna predavanja. Pripemao sam tri magistarska ispita, ali su odložena zbog epidemije. U strogoj profesorskoj i nastavnoj atmosferi, jedan sam od dvoje studenata upisanih na prvu godinu studija 2015. godine, da u redovnom roku od šest semestara završe osnovne studije i koji su 2018. godine uspeli da diplomiraju . Smatram to za svoj veliki uspeh, jer je to pravi rekord na Tehničkom univerzitetu, gde je prosek studiranja devet semestara. Trenutno završavam i master studije na istom univerzitetu” – pohvalio nam se mladi diplomac Radovan Mihajlović.
Njegova majka dr Radmila Mila Mihajlović je žena sa divnim glasom, koja je pevala u italijanskoj operi. Taj divan glas nasledio je i njen sin Radovan, koji je postao pojac u srpskom crkvenom horu u Berlinu.
“Pevam u crkvenom horu „Sveti Stefan Dečanski“ u hramu Svetog Save. Meni to pričinjava veliko zadovoljstvo i čast. Hor vodi gospođa Ljiljana Šurdilović, koja je veoma aktivna pri crkvi Svetog Save na Ruppiner Strasse. Sa nama u horu su i Rusi, a imamo i dva Amerikanca kao pojce” – otkriva nam Radovan Mihajlović.
Učestvovao je krajem prošle godine i početkom 2020. u svečanostima povodom hramove slave Svetog Save i obeležavanja pola veka od osnivanja Crkvene opštine.
“ Na bogosluženjima izvodimo celu Mokranjčevu liturgiju, a na koncertima, imamo raznolik program i izvodimo duhovne kompozicije, a u prigodnim prilikama i neke svetovne pesme” – kaže pojac Radovan Mihajlović.
Kao prednost Berlina ističe da je među evropskim prestonicama, grad u najvećem ekonomskom i društvenom usponu . I da u njemu žive ljudi iz različitih delova Evrope i sveta. S obzirom na to da, osim srpskog jezika govori i engleski, nemački i italijanski, drago mu je da ovde ima priliku da razgovara i druži sa onima kojima su ti jezici maternji.
“Žao mi je što za sve ove godine, na Tehničkom univerzitetu u Berlinu nisam sreo nijednog studenta iz Srbije. Niti bilo kog iz dela nekadašnje Jugoslavije. Tako da, svoj srpski jezik imam priliku da čujem i da govorim samo u srpskoj zajednici, u kojoj sam aktivan i u kojoj se uvek lepo osećam” – izjavio Radovan Mihajlović.
Kako nam govori, aktivnosti u Srpskoj zajednici mladog matematičara vezuju za Berlin, ali i podsećaju na otadžbinu:
– Koliko dugo ću ostati u Berlinu, ne znam, ali za sada nemam u planu promenu mesta. Želim da nastavim studije i da doktoriram. U svakom slučaju ne isključujem ništa, kao ni mogućnost da ću živeti u Srbiji. Kao stručnjak školovan na jednom od najboljih svetskih univerziteta i koji svojim znanjem mogu da doprinese razvoju svoje zemlje. Zato i razmišljam o povratku kući – iskren je mladi diplomac Radovan Mihajlović, kog kolege već zovu “Novi Pupin”.

Marko Lopušina